28 helmikuuta 2006

Carl nousussa, Pete laskussa



Päivän ex-Libertines uutiset kertovat, että Pete Doherty on pidätetty jälleen kerran. Tämänkertainen pidätys tapahtui Birminghamissa ja Dohertyä epäillään nyt autovarkaudesta. Tapaus on Dohertylle jo ties kuinka mones yhteenotto poliisin kanssa viimeisten kolmen kuukauden ajalta.

Vastaavasti Peten entinen bändikaveri Carl Barat julkaisee uuden Dirty Pretty Things -yhtyeensä kanssa ensimmäisen singlensä 24.4. Kyseessä on kappale Bang Bang You're Dead, jonka voi arvailla kertovan Dohertystä, jos niin haluaa.

Mielestäni tämänpäiväiset uutiset kuvastavat jälleen hyvin tämän nerokkaan parivaljakon eri suuntiin kulkevaa urakehitystä. Jos Doherty osaisi olla viikonkin riehumatta, rikomatta tai varastamatta jotain, hänellä olisi kaikki edellytykset päästää uutisiin itse musiikkinsakin ansiosta, eikä vain Kate Mossin sekoilevana ex-poikaystävänä.

Barat taas on ottanut rauhallisemman linjan ja haluaa selkeästi tulla esille vain musiikkinsa kautta. Henkilökohtaisesti olin kuvitellut, että Doherty olisi kaksikosta se lahjakkaampi lauluntekijä, mutta alkaa tuntua siltä että Barat voi hieman kevyemminkin eväin nousta suurempaan suosioon, koska hän jaksaa keskittyä olennaiseen ja tuoda itsestään parhaat puolet esille.

Kuunneltavaa tänään:

The Libertines - Death On The Stairs

Babyshambles - Fuck Forever

Dirty Pretty Things - Bang Bang You're Dead (löytyy videomuodossa bändin nettisivuilta http://www.dirtyprettythingsband.co.uk)

26 helmikuuta 2006

Pikainen UK-listakatsaus: sunnuntai 26.02.06


Englannin tämän viikon singleykkönen on Madonnan uusi single Sorry, joka on kyllä parempi kuin se edellinen, melko rasittavaksi jo käynyt Abba-sämpläys.

The Darknessin uusi single Is It Just Me on sijalla 8. Se on tavallista Darknessia, hauska ja yksinkertainen biisi. Myös video, jossa laulaja Justin Hawkins menee naimisiin oman itsensä kanssa on hauska! Pelkään, että itselleni käy vielä joskus samalla tavalla.

We Are Scientistsin It's A Hit löytyy singlelistan sijalta #29. Kappale siis lunastaa nimensä mukaisen listasijoituksen - ainakin tavallaan.

Albumilistalla Arctic Monkeys putoaa sijalle 2 ja uusi ykkönen on Jack Johnson. Ensimmäisen todellisen sooloalbuminsa vasta nyt julkaissut The Kinksin päämies Ray Davies pääsee sijalle 36 levyllään Other People's Lives. Davies esiintyy keväällä myös Helsingissä.

Kuunneltavaa tänään:
The Darkness - Is It Just Me?
We Are Scientists - It's A Hit
Sugababes - I Bet You Look Good On The Dancefloor (cover löytyy tulevalta Red Dress -singleltä...ja tietysti verkosta jo nyt!)

25 helmikuuta 2006

Levyarvostelu: Richard Ashcroft - Keys To The World (Parlophone, 2006)


Entisen The Verve -laulajan Richard Ashcroftin kolmas sooloalbumi on tavallaan hyvä, mutta tavallaan turhauttava - siksi, että se voisi olla paljon parempikin. Ashcroftin kahta aiempaa soololevyä on kritisoitu niiden musiikillisesta laimeudesta, energisyydettömyydestä ja jousisovitusten ylimitoitetusta käytöstä. Joten mitä tekee kritiikin oikeellisuuden itsekin ainakin jossain määrin tunnustanut Ashcroft kolmannella soolollaan? Tarjoaa lisää sitä samaa: balladeja, jousia ja liiallisen hiottua soundia.

Aloituskappale Why Not Nothing? on poikkeuksellisen reipas rallatus ja nostaa kuuntelijan odotuksia, mutta jo seuraavassa kappaleessa Music Is Power palataan aikaisempien levyjen hyvin kevyeen ja mitäänsanomattomaan linjaan. Ei tässäkään kappaleessa mitään vikaa ole, se soljuu jousien avulla mukavasti läpi ja melodiakin on kohtuullinen, mutta jotain jää kaipaamaan. On aika hankalaa uskoa, että tämä on sama mies, jolle brittilehdistö 1990-luvun puolivälissä antoi lempinimen "Mad Richard". Nyt hulluudesta ei ole tietoakaan, vaan Ashcroft pelaa varman päälle ja välttää riskejä. Toisaalta - kuten kollegansa Liam Gallagherin tapauksessa - Ashcroftin ääni on niin komea (ja vain parantuu iän karttuessa!), että sitä kestää kuunnella hieman vaisummissakin biiseissä.

Koska kappalemateriaali on kuitenkin kohtuullista ja paikoin jopa erinomaista (ensimmäinen single Break The Night With Colour, hieno balladi Words Get In The Way ja synkeän tunteellinen Cry Til The Morning ovat ihan Urban Hymns -tasoisia sävellyksiä), olen tullut siihen tulokseen, että Richard Ashcroftin pettää hänen taustabändinsä ja tuottajansa. Rumpali Pete Salisburykään ei saa soittoonsa samanlaista intoa kuin Verven albumeilla. Ja Chris Potter, joka teki Urban Hymnsistä hiotulla, mutta ilmavalla ja energisellä tuotannollaan yhden kaikkien aikojen klassikkoalbumeista, hioo Ashcroftin sooloteoksia liikaakin - siihen asti, että niistä on henki poissa. On esitetty myös (todennäköisesti oikeaan osuvia) arvailuja, että mm. Ashcroftin laajamittainen pilvenpolttelu on rauhoittanut häntä liikaakin, ainakin musiikillisesti.

Hieman vanhanajan groovea ja asennetta löytyy albumin nimiraidasta Keys To The World, jossa naislaulajan vokaaliriffi luo uhkaavaa ilmapiiriä ja Ashcroft kehittelee hienoja, rytmillisesti katkonaisia melodioita. Silti siitäkin puuttuu Verven rytmiosaston rentous ja taidokkuus, jota ei ilmeisesti ole sessiomuusikoiden kanssa mahdollista jäljentää.

Kritiikistä huolimatta pitäisin Keys To The Worldiä silti Richard Ashcroftin parhaana sooloalbumina tähän mennessä. Se ei missään nimessä ole huono levy, mutta sukupolvensa yhdeltä nerokkaimmista artistilta voisi vain odottaa paljon enemmänkin, ja ainakin rohkeampaa uudistumista liki neljän vuoden julkaisutauon jälkeen.

Arvio: 3/5

Kuuntele:
Why Not Nothing?
Break The Night With Colour
Keys To The World

20 helmikuuta 2006

Linkkisuosituksia

Google Video: http://video.google.com

Googlen testausvaiheessa oleva videohakupalvelu. Valikoima vielä ilmeisen rajattu, mutta silti kiinnostava. Parasta hommassa on se, että videon voi ladata useammassa eri muodossa: tavallisesti Windowsille tai Macille (katsottava Googlen omalla Video Player -ohjelmalla) tai video-iPodiin taikka PSP:hen! Erittäin kätevää. Itse ainakin löysin nopealla selailulla mm. The Verven Bittersweet Symphonyn (yksi tyylikkäimmistä musiikkivideoista ikinä), The Beatlesin I Am The Walrusin (outo, todella outo...) ja Monty Pythonin sketsejä.

Information Gas Station: http://igs.kirjastot.fi

Helsingin Kaupunginkirjaston ylläpitämä palvelu, josta voi kysyä kysymyksiä aivan mistä aiheesta tahansa, ja kirjastotyöntekijät yrittävät ottaa selvää, usein asiantuntijoilta lisäapua saaden. Mikä hienointa, vastaukset ovat laajoja ja monipuolisia ja saapuvat nopeasti!

UK single- ja albumilistat sunnuntai 19.02.06

Englannin singlelistan ykköspaikalla tänä sunnuntaina jatkoi Meck ft. Leo Sayer kappaleella Thunder In My Heart Again. Alkuvuosi on hiljaista aikaa listoilla, joten aika alhaisellakin myynnillä pääsee korkeille sijoille. Toivottavasti tässä on kyse siitä.

Ordinary Boys jatkaa singlelistan kolmosena laulajansa Prestonin äskeisen Celebrity Big Brother -visiitin voimalla. Ordinary Boysin tähti oli jo kovassa laskussa Briteissä, mutta Perttu-ilmiö eli suht' normaalina ihmisenä oleminen tosi-tv:ssä näköjään nostaa myös keskisarjan indie-bändejä kansakunnan suosikeiksi! Kaikesta huolimatta, Ordinary Boysilla on ainakin yksi todella laadukas biisi, nimittäin Over The Counter Culture samannimiseltä debyyttialbumiltaan parin vuoden takaa.

Albumilistalla ykkösenä on yhä vuoden suurin indie-läpimurtosensaatiohappening eli Arctic Monkeys. Vaikka hype ainakin NME:n puolelta on ollut jo aivan överiksi menevää, on se kerrankin osunut oikeaan osoitteeseen! Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (bändillä on mieltymys germaanin pitkiin biisiennimiin muutenkin...) on aivan oikeasti loistava albumi. Ei musiikillisesti mikään monipuolinen näytös, mutta 4-5 aivan A-luokan biisiä ja muu levy hyvin laadukasta tavaraa tekee siitä varmasti muistettavan vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Mitenkähän on, onkohan Kaiser Chiefsin ensimmäinen albumi Employment brittilistan TOP10:ssä vielä kymmenenkin vuoden päästä? Tällä viikolla se on nimittäin ollut TOP40-listalla jo 50 viikkoa eli parin viikon kuluttua kokonaisen vuoden! Ja torstaina voitetut Brits-palkinnot varmaan jatkavat levyn listaikää vielä parilla kuukaudella...

Kaikki UK-listat löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta:
http://www.bbc.co.uk/radio1/chart/index.shtml?hp_lhn

Kuunneltavaa tänään:
The Ordinary Boys - Over The Counter Culture
Arctic Monkeys - A Certain Romance
Kaiser Chiefs - I Predict A Riot

Tervetuloa!

Tämä on ensimmäinen kirjoitus blogiini, jossa aion pohtia ja esitellä ajankohtaisia ilmiöitä mm. musiikin, median ja turhuuden alueilta.

Olen 20-vuotias valtiotieteen opiskelija Helsingistä ja syy siihen, miksi ylipäätään päätin aloittaa blogin pitämisen on se, että haluan muistaa asioita - enkä muista niitä, ellen kirjoita niitä talteen. Lisäksi Matti Klinge sanoi, että opiskelijan täytyisi kirjoittaa joka päivä. Toisaalta Matti sanoi paljon muutakin. Mutta kokeillaan...

Toivottavasti tämä kiinnostaa muitakin kuin vain itseäni. Kaikenlaiset kommentit; kehut, haukut, ruusut ja orjantappurat ovat tervetulleita!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...