28 lokakuuta 2008

Vaalit

Kuntavaaleista muutama sananen. Oikeastaan ei niinkään vaalien tuloksesta ja tapahtumista, kuin eräästä politiikan peruskysymyksestä...

... nimittäin siitä, mitä varten puolueet oikein ovat olemassa.

Näiden vaalien tulosten ohessa on puhuttu paljon SDP:n ja Vasemmistoliiton kannatuksen laskusta ja siitä, miten "vasemmisto on kriisissä". Omasta mielestäni etenkin demarien toiminta on viime vuosina vaikuttanut hyvin väkinäiseltä ja epätoivoiselta, joten ei ole ihmekään, että puolue on kriisissä. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että SDP itse näkee suurimmaksi ongelmakseen kannatuksen katoamisen ja siitä johtuen suurimmaksi tavoitteekseen kannatuksen lisäämisen. Tällainen vaikutelma tulee ainakin puolueen johdon ja rivijäsentenkin puheista. Eikä minkään puolueen päätavoite missään nimessä pitäisi olla pelkkä äänestäjien haaliminen, vaan aivan muut asiat.

Ilmeisesti vahvan johtajan puute rasittaa Paavo Lipposen ajan jälkeen. SDP ei oikein tunnu tietävän, ketä se yrittää miellyttää, vaan säntäilee linjassaan päättömästi suunnasta toiseen. Ensin Eero Heinäluoma yritti viedä demareita Lipposen reaalioikeistolaisen kauden jälkeen "pari piirua vasemmalle", koska luuli SDP:n kannatuksen nousevan sitä kautta, ja nyt puolue onkin Jutta Urpilaisen johdolla menossa ilmeisesti taas kohti poliittista keskustaa, koska suurin osa äänestäjistä näyttäisikin olevan siellä päin.

Ylipäätään koko Urpilaisen valitseminen puoluejohtajaksi lähinnä sen takia, että atribuutit "nuori" ja "nainen" sopivat häneen, oli mielestäni melkoinen farssi. Halusivatko demarit edes löytää itselleen poliittisesti kovinta ja varminta puheenjohtajaa vai laskelmoivatko he, että "nuori naispuheenjohtaja" saattaisi kiillottaa puolueen kilpeä ja houkutella lisää äänestäjiä? Urpilaisen "puolustukseksi" on tosin sanottava, että suurin osa muistakin puheenjohtajakandidaateista kesän puoluekokouksessa oli aivan käsittämätöntä poliittista pohjasakkaa (käsi ylös, "julkkispiispa" Kantola ja muut!).

Tällä hetkellä SDP siis ryntäilee jahtaamassa kannatusta mistä ikinä sitä vain näyttäisi olevan saatavissa. Kuten muutkaan, en osaa antaa suoraa vastausta siihen, mistä SDP voisi kannatusta löytää. Mutta mielestäni tärkein kysymys on se, pitäisikö demarien edes yrittää kasvattaa kannatustaan niin epätoivoisesti. Ehkä puolueen olisi vain parempi myöntää, että tällä hetkellä ja tässä ajassa sosiaalidemokratia ei ole poliittisena aatteena sellainen juttu, joka kiehtoo suuria massoja. Niinpä suurten massojen tavoittelun sijaan demarien pitäisikin ehkä vain nuolla haavansa ja keskittyä oman kannattajajoukkonsa asian ja idean ajamiseen, vaikka tämä joukko ei juuri nyt maan suurin olekaan. Pitkällä aikavälillä se osoittautuisi varmasti toimivammaksi strategiaksi kuin tämänhetkinen järjetön horjuminen ja ällöttävä mielistely.

Jos minkä tahansa puolueen tärkein tavoite olisi vain lisäprosenttien kalastelu vaaleissa, kaikkihan voisivat ottaa oppia Perussuomalaisista ja käydä yksinkertaistavia, kärjistäviä ja avoimen populistisia kampanjoita. Näissäkin vaaleissa nähtiin, että sellaisella menestyy. Mutta pitemmällä tähtäimellä se ei varmastikaan ole järkevää, joten siihen suuntaan ei kannata tietenkään lähteä. SDP:nkin pitäisi avata silmänsä ja nähdä, että he ovat käytännössä tällä hetkellä yrittämässä kannatuksen kohottamista melko populistisin keinoin, vaikkakaan ei tietenkään yhtä läpinäkyvin argumentein kuin Perussuomalaiset. Sama pätee muihinkin suuriin puolueisiin. Esimerkiksi Kokoomuksen Jyrki Kataiselta lipsahti vaali-illan haastattelussa, että "Kokoomus on politiikassa mukana sen takia, että voittaisimme". Se on erittäin väärä motiivi olla mukana politiikassa, ja Katainen itsekin hieman korjasi lausumaansa arvorikkaampaan suuntaan jo samassa lauseessa, mutta ilmeisesti tällainen kannatusta-hinnalla-millä-hyvänsä -ajattelutapa näyttää olevan todella pinnalla tällä hetkellä.

Takaisin demareihin. Kokonaan toinen, ja mielestäni erittäin toivottava vaihtoehto olisi, jos SDP yrittäisi määritellä "sosiaalidemokraatin" kokonaan uudelleen. Tällä hetkellä SDP on loukussa osin itse luomassaan ansassa sen suhteen, ettei tosiasiallisia sosiaalidemokraatteja tunnu enää olevan. Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä SDP oli rakentamassa hyvinvointivaltioita, parantamassa sosiaaliturvaa ja kaventamassa tuloeroja. Tässä se onnistuikin mainiosti ja sai aivan perustellustikin suurten työläismassojen tuen. Mutta nykyään moisia massoja ei enää ole. Vanhat demarit ovat tyytyväisiä jo saavutettuihin etuihin; he ovat keskiluokkaistuneet, eikä todellinen sosiaalidemokratian aate enää liikuta heitä. Tällä hetkellä sosiaalidemokratiaa kaipaavat ovat jossain aivan muualla kuin työmiehinä paperitehtaissa tai sihteereinä toimistoissa. Esimerkiksi nuoret, pätkätöihin tottuneet, sosiaalisesti valveutuneet ihmiset olisivat varmasti enemmän kuin mielissään siitä, jos SDP todella tarttuisi heidän asiaansa esimerkiksi työsuhteiden reiluuden tai muiden työolosuhteiden osalta. He voisivat olla tämän ajan sosiaalidemokraatteja, jos SDP vain olisi kiinnostunut heistä ja profiloituisi selkeästi heidän ja muiden vastaavassa asemassa olevien ihmisryhmien puolueeksi. Vanhat demarijoukot ovat muuttuneet have noteista haveiksi, ja nyt olisikin aika suunnata tarmo uusien, "nälkäisten" ihmisryhmien asian edistämiseen.

Näissä vaaleissa SDP siis otti takkiinsa melko pahasti, eikä parannusta ainakaan toviin taida olla näköpiirissä. Itse olin erittäin mielissäni siitä, että Vihreät nousi Vasemmistoliiton ohi maan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaisten voittokulku oli jokseenkin odotettavissa, mutta ei varmasti tule jatkumaan enää kauan. En jaksa uskoa, että perussuomalaiset kunnanvaltuutetut saavat kotipaikkakunnillaan paljonkaan rakentavaa toimintaa aikaiseksi, ja se tulee kostautumaan varmasti seuraavissa vaaleissa. Näiden mainittujen ja muiden puolueiden kilvoittelusta huolimatta ankea fakta on kuitenkin se, että kuten ylläoleva kartta todistaa, Suomi on yhä Keskustan hallussa. Täällä pääkaupunkiseudulla pääsee herkästi unohtumaan se, miten vahva voima keskustalaisuus onkaan suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Keskusta on yhä maaseudun puolue ja suurin osa Suomesta taitaa yhä olla maaseutua. Sille ei valitettavasti voi oikein mitään.

27 lokakuuta 2008

Logiikkaa

Toisinaan huomaan noudattavani hieman oudolta vaikuttavaa logiikkaa.

Esimerkiksi tänään.

Olin kaupassa vihannes- ja hedelmäosastolla. Tarkoitukseni oli ostaa tomaatteja, jotta saisin hieman arvokkaita vitamiineja keskellä pimeintä syksyä. Tomaatit näyttivät kuitenkin niin ankeilta ja kalpeilta, että päädyinkin ottamaan sitruunoita, koska ne olivat raikkaan keltaisia.

Ja ehkä niistäkin imeytyy Pepsiin ja Pepsin kautta minuun ainakin jotain vitamiineja.

Muuta: Suosittelen kaikille sushin ja muun japanilaisen ruoan ystäville uutta Tokyo 55 -ravintolaa Töölössä. Paikka on todella tyylikäs, palvelu on hienon asiallista - ja mikä tärkeintä; ruoka on erinomaista. Sushilajitelmien hinnat pyörivät suunnilleen samoilla kieppeillä esim. Ichibanien kanssa, mutta laatu ja raikkaus ovat mielestäni aivan eri tasolla.

22 lokakuuta 2008

7 faktaa minusta

Tämä on niitä "meemejä". Kiitos Amoenalle haasteesta. Tässä säännöt:

1. Link to your tagger and list these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog - some random, some weird.
3. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blog.
4. Let them know they have been tagged by leaving a comment on their blog.

Eli kerron seitsemän satunnaista faktaa itsestäni:

1. Pidän todella paljon apteekeista. Apteekeissa on jotenkin kliinisen siisti tunnelma, puhdas tuoksu ja asiallinen valo. Eriväriset ja -muotoiset lääkepaketit ovat kiinnostavia. On hauska ajatella, että apteekista löytyy ratkaisu lähes kaikenlaisiin vaivoihin; sellaisiinkin, joihin ei edes ajattelisi olevan lääkettä. Apteekeissa on pillereitä, tabletteja, voiteita, geelejä, liuoksia, nesteitä ja kaikenlaisia muita jännittäviä asioita. Suurissa apteekeissa, kuten esimerkiksi Forumia vastapäisessä Yliopiston Apteekissa, on ympäri apteekin kattoa kulkevat putkistot, joiden sisällä reseptilääkkeet suihkivat erityisissä kuljetuskapseleissa alakerran varastosta yläkerran apteekintädeille. Se on jotenkin futuristista. Ulkomaillakin haluan aina käydä paikallisissa apteekeissa ihmettelemässä outoja apteekkiasioita. Periaatteessa haluaisin apteekkiin ainakin kesätöihin, mutta en tietenkään voi päästä, kun en opiskele alaa.

2. Käytän omassa vessanpöntössäni aina veden siniseksi värjäävää raikastinta. Siitä tulee jotenkin freesi ja "hotellimainen" vaikutelma. Sinisestä pöntönvedestä on tullut minulle jo defaultti, ja muissa vessoissa hätkähdänkin aina toisinaan sitä, että vessan vedestä tulee... keltaista.

3. Joskus sateisina lauantai- (tai muuten vapaa-) aamuina satun kävelemään keskustassa Kaivokadulla sijaitsevan Mr. Pickwick -pubin ohi ja ajattelen, että olisi kiva viettää siellä iltapäivä olutta juoden. Tätä tapahtuu siis vain harmaina ja sateisina viikonloppuaamupäivinä. Jostain syystä ajatus houkuttaa minua, vaikka tiedän, että siitä seuraisi varmasti vain hyvin ankea päivä: tulisi ulos pubista vaikkapa joskus klo 17 ja ulkona sataisi ja olisi itse vähän humalassa ja koko ilta olisi silti vielä edessä. Se ei varmastikaan olisi kovin hauskaa, mutta silti sateiset viikonloppuaamut herättävät mielessäni tämän ajatuksen.

4. Huijaan joskus last.fm-statuksessani. Joskus jos kuuntelen esimerkiksi Oasiksen tai The Beatlesin levyä ja siirrynkin levynkuuntelusta joihinkin muihin puuhiin, esimerkiksi televisiota katsomaan, hiljennän vain tietokoneen äänen mutta jätän levyn soimaan, jotta last.fm-tilastoissani näille artisteille tulisi enemmän soittokertoja. Eli kappaleet siis tilastoituvat, vaikka en kuuntele niitä. En tiedä, mitä tämä hyötyä tästä on yhtään kenellekään, mutta silti joskus teen niin. En usein, kuitenkaan.

5. Ehkä edelliseen liittyen, kerron joskus muulloinkin aivan tyhmiä valkoisia valheita. Esimerkiksi nyt kesällä pelasin töissä päivän lopuksi jotain nettiflipperiä. Työkaverini käveli koneeni ohitse ja kysyi, pelaanko paljonkin flippereitä. Sanoin, että pelaan melko paljon - vaikka todellisuudessa en pelaa ollenkaan. Hän jatkoi kysymällä, mikä on suosikkiflipperini. Taisin vastata, että pidän Pirates of the Caribbean -flipperistä - vaikka olen pelannut sitä vain yhden kerran (ainoa kerta viimeiseen 10 vuoteen, kun olen ylipäätään pelannut flipperiä). En lainkaan tiedä, miksi minun piti yrittää todistella työkaverilleni tätä fiktiivistä flipperi-intoani. Välillä vain valehtelen näköjään aivan vahingossa.

6. Asetan itselleni aivan liian vähän haasteita. Tähän mennessä elämässäni lähes kaikki asiat ovat onnistuneet melko vähällä vaivalla ainakin aivan kohtalaisen hyvin. Esimerkiksi lukiossa en ikinä tehnyt läksyjä iltaisin puolta tuntia pidempään. Minuun on iskostunut, että vähäiselläkin yrittämisellä pärjää. Mutta joskus minua kaivertaa ajatus siitä, mitä kaikkea voisinkaan saavuttaa jos joskus yritttäisin täysillä jotain sellaista, joka ei onnistu minulta aivan luonnostaan.

7. En tiedä suvustani lähes mitään. Perheemme ei oikein ikinä pitänyt tiiviitä yhteyksiä muuhun sukuun silloin kun olin pieni, eikä tilanne tietysti nytkään ole sen kummempi. Minulla ei esimerkiksi ole aavistustakaan, montako sisarusta vanhemmillani on / oli. En tiedä, missä isovanhempani ovat syntyneet, tai mitään muuta sellaista, mitä yleensä luultavasti tiedetään omasta suvusta. Toisaalta on helpottavaa, ettei tarvitse joka kesä osallistua tylsiin sukujuhliin, mutta toisaalta olisi kiva, jos tuntisi vaikka isän veljen vaimon veljen, joka olisi Finnairilla töissä ja voisi hommata halpoja lentolippuja. ... Katson siis näköjään tätäkin asiaa taas vain omasta henkilökohtaisesta hyötynäkökulmastani.

_________

Noin. Hmm... se taisi mennä vähän synkäksi loppua kohti jotenkin. Enkä tunne seitsemää bloggaajaa, joten en voi haastaa seitsemää, mutta haastan silti seuraavat hyvät blogit: wrybaby, Aberdeen Diaries, Aamiainen Tiffanylla, One To Blame, tankearkivet ja Matka, päivä, kirja.

20 lokakuuta 2008

Kyttäyskeikka

Mitä ihmiset yleensä tekevät lauantai-iltaisin? En tiedä, mutta itse olin kyttäyskeikalla.

Puhelimeni soi puoli yhden aikoihin. Kaksi ystävääni oli lähdössä keskustaan "kruisailemaan" ja he pyysivät minua mukaan. Tarkoituksena oli "nähdä tappeluita", sillä ilmeisesti aiemmin illalla keskustassa oli ollut ratsupoliiseja, mikä tietenkin tarkoittaa sitä, että siellä olisi myös tappeluita. Sillä tappelut ja ratsupoliisit kuuluvat yhteen kuin... ääh... letut ja mansikkahillo.

Lähdimme siis kruisailemaan ja katsastamaan tappeluita. Etu-Töölössä, jossa ratsupoliiseja oli aiemmin bongattu, kadut olivat kuitenkin täysin autioita. Huomasimme silti yhden poliisiauton ja lähdimme seuraamaan sitä (mikä on aina fiksua). Ajauduimme kuitenkin Mannerheimintiellä väärälle kaistalle ja poliisiauto jäi meistä jälkeen ja kääntyi lopulta Bulevardille, kun me jatkoimme ylös Erottajalle.

Ratsupoliisitappeluita ei siis ilmeisesti ollut sinä iltana saatavissa, mutta keksimme tietenkin muuta ohjelmaa. Parkkeerasimme Ratakadulle suoraan Punavuoren Sohon eteen tarkkaillaksemme tämän maineikkaan "aikuisten yökerhon" toimintaa.

Yksi kolmikkomme jäsen ei uskonut, että Punavuoren Soho todella on tunnustettu ilotalo, joten otimme asiaksemme vakuuttaa hänet tästä faktasta. Nousimme autosta, kipaisimme Iso-Roban McDonald'sista mukaamme hampurilaiset ja pirtelöt, ja sitten palasimme autoon jatkaakseemme salaoperaatiotamme - nyt eväiden kanssa. Emme saaneet autosta aivan kaikkia valoja pois, ja sitä yrittäessämme taisimme vilkutella valoja melko huomiotaherättävästi, mutta yhtä kaikki pysyimme silti salassa.

Pikkuhiljaa porukkamme epäilijäkin alkoi havaita tilanteen faktat. Ravintolasta tuli jatkuvalla syötöllä ulos jokseenkin "epätasaisen" oloisia pareja: kulahtaneita keski-ikäisiä miehiä ja viimeisen päälle tyylikkäitä (tai, no, tyylikkäitä ja tyylikkäitä...) nuorehkoja naisia. Kukaan ei poistunut klubilta yksin. Jokainen pariskunta heilutti kadulta lennosta taksin ja poistui paikalta vauhdilla.

Me pohdimme autossamme koko konseptin ankeutta, söimme hampurilaisiamme ja kuuntelimme Radio Helsinkiä, josta tuli tilanteeseen sopivan funkya musiikkia. Kun eväät olivat loppuneet, päätimme lähteä varjostamaan seuraavaa ravintolan edestä poistuvaa taksia. Suuntasimme hopeanharmaan farmari-Volvon perään ja seurasimme sitä kohti Hietalahtea. Siellä se pysähtyi SAS Seaside Hotelin eteen, mikä tietysti varmisti viimeiset, pienimmätkin epäilyt. Väsyneinä, kylläisinä ja tyytyväisinä lähdimme tämän jälkeen koteihimme.

Kaiken kaikkiaan koko keissi oli aika mahtava! Ei sen takia, että häikäilemätön prostituutiobisnes olisi sinällään kiinnostavaa tai sen takia, että pienessä kyttäysoperaatiossamme olisi ollut lainkaan todellista vaaraa tai jännitystä - vaan sen takia, että koko illan ohjelma oli aivan täysin älyvapaa. Itse ainakin pidän erittäin paljon tällaisista hyvin epätavallisista tavoista viettää viikonloppuiltaa. Suosittelen!

16 lokakuuta 2008

Laimeaa

Tällä viikolla lähes kaikki on taas vaikuttanut jotenkin todella laimealta ja epäinnostavalta. Olen taas kerran vähän masentuneella tuulella. Periaatteessa yhtään mikään ei ole vialla, mutta jotenkin vain on koko ajan sellainen tylsä ja merkityksetön olo.

Ja se vanha toisten ihmisten kopioimisen haluaminen on palannut takaisin. En vain osaa sanoa, mitä minä itse oikein haluaisin, joten ajattelen, että kannattaisi haluta jotain, mitä jotkut muut haluavat. Tällä viikolla olen miettinyt mm. puutarhasuunnittelijan ammatin kiehtovuutta sekä sitä, että olisi hienoa tietää Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista aivan kaikki, kuten eräs kaverini tietää.

Mutta ei se tietenkään ratkaisisi mitään. Olisi vain niin hienoa, jos itsellekin löytyisi joku todella oma juttu. Ei tietenkään puutarhasuunnittelu eikä varmaankaan Israel-Palestiina -konflikti, mutta ehkä jotain siltä väliltä.

Ja seuraavan periodin opintoja suunnitellessa vaivaa taas sekin tunne, etten ole kovin fiksu. Tällä hetkellä yhdenkin tenttikirjan lukeminen on to-del-la hidasta ja esseen tekemisestä ei tule yhtään mitään.

Pahinta kaikista on kuitenkin ehkä se, että viimeisen kuukauden aikana minua on alkanut tosissaan kalvaa se, ettei minusta todennäköisesti ikinä tule rocktähteä. Tiedän, että tällaisen asian harmitteleminen kuulostaa niin tyhmältä, mutta... Mutta se vaivaa minua oikeasti. Kun olin katsomassa U23D-elokuvaa toista kertaa, minut valtasi ylittämätön halu olla kuin Bono. Paitsi että olisin vielä parempi: en käyttäisi niin rumia vaatteita. Ja harmistukseni vain koveni tänä aamuna, kun näin tämän eilisen uutispätkän, jossa Noel Gallagher saapuu helikopterilla Slanen linnan pihalle Irlannissa ilmoittamaan ensi kesän jättikonsertista. Noelilla on myös hieno takki.

U2/Oasis-tasoinen rocktähteys olisi oikeasti hienoa. Se, että edes ajattelee, että puutarhasuunnittelijoiden tai Israel-experttien elämät voisivat olla yhtä hienoja, on pelkkää itsensä huijaamista. Ja muutenkin. Kun olin 12-vuotias, olin aivan varma siitä, että vielä jonain päivänä olisin megasuositussa bändissä. Silloin se näyttikin vielä jos ei nyt aivan täysin mahdolliselta, niin ei aivan täysin mahdottomaltakaan. 12-vuotiaana olin bändissä ja kirjoitin ikäisekseni aivan oikeasti hyviä biisejä. Mutta nyt olen 23, en ole bändissä, enkä ole kirjoittanut uusia lauluja yli puoleen vuoteen.

Aina välillä tulee mieleen, että pitäisi vain laittaa kaikki panokset yhteen koriin ja yrittää saada perustettua uusi bändi ja yrittää jotain aivan tosissaan. Muuten näyttää pahasti siltä, etten koskaan pääse laskeutumaan helikopterilla irlantilaisen linnan pihalle.

Tämä postaus kyllä karkasi täysin käsistä...

15 lokakuuta 2008

Bond-visio


Alicia Keys & Jack White - Another Way To Die

Sillä, joka keksi laittaa Alicia Keysin ja Jack Whiten tekemään yhteistä James Bond -elokuvabiisiä, on ollut hyvin outo, mutta toimivaksi osoittautunut visio. Jostain kumman syystä Whiten yksinkertaisen minimalistinen White Stripes -tyyli ja Keysin pianovetoinen uusiosoul-soundi sopivat käytännössä loistavasti yhteen, vaikka paperilla kuulostavatkin lähes täysin toistensa vastakohdilta. Ja sekin on ihmeellistä, että kun tähän yhdistelmään pitää kolmanneksi osaseksi saada vielä James Bond -tunnelmaakin, sekin kuulostaa loistavalta.

Yksi parhaista Bond-biiseistä ikinä. Video vain on aika kökkö.

Jack Whiten ja Alicia Keysin kannalta on harmillista myös se, että he eivät tule tämän kappaleen jälkeen enää ikinä tekemään mitään hyvää - ainakin jos vanhat ennusmerkit pitävät paikkansa. Jonkinlainen Bond-kirous vainoaa kaikkia agenttileffojen tunnaribiisien tekoon aikojen saatossa tarttuneita artisteja. Paul McCartneyn viimeiseksi jäänyt klassikkobiisi oli Bond-tunnari, Duran Duranin uran huippu taisi olla A View To A Kill, Sheryl Crow muuttui Bondin jälkeen käsittämättömän laimeaksi, Garbage menetti suurimman osan nokkeluudestaan, Madonna kadotti vähäisenkin cooliutensa ja Chris Cornell ajautui tuoreimman Bond-tunnarin jälkeen tutusta tylsästä klassisesta rockistaan järkyttävän laimeaan ja tylsään Justin Timberlake -imitaatioon. Ainoat Bond-kiroukselta säästyneet muusikot taitavat olla Bono ja The Edge, jotka sävelsivät Golden Eyen Tina Turnerille, mutta eivät esittäneet sitä itse sekä Pulp, jonka loistavaa Tomorrow Never Liesia ei onneksi / valitettavasti valittu vuoden 1997 Bondi-kappaleeksi.

11 lokakuuta 2008

Tenttiviikonloppu

Olin tänään tiedekuntatentissä varmaankin ensimmäistä kertaa koko vuonna 2008. Keväällä tein kandia ja syksyn ensimmäiseen tenttikertaan en osallistunut, kun olin vielä töissä.

Olen ehkä hehkuttanut tätä aiemminkin, mutta mielestäni tentinjälkeinen lauantaipäivä on yksi elämän hienoimpia asioita. Kaikki velvollisuudet on silloin suoritettu (ainakin vähäksi aikaa) ja voi hyvällä omallatunnolla keskittyä vain maksimaaliseen rentoutumiseen. Elämässä on hyvin harvoin sellaisia kohtia, että kaikki on "valmista", joten se tuntuu todella hyvältä. En tajua niitä, jotka menevät suoraan tentistä kirjastoon tekemään esseitä tai lukemaan seuraavaan tenttiin.

Aloitin kyllä rentoutumisen oikeastaan jo eilen, kun olin saanut tenttiinkertaamisen suoritettua. Itse tenttiin meneminen on vain eräänlainen rituaali eikä niinkään itsessään tärkeä suoritus. Lukeminen on tehty jo aikaisemmin ja se on koko homman kova osuus. Joten eilen illalla lukemisen lopetettuani pelasin siis kavereideni kanssa Ghettopolya. Oli erittäin mukavaa nähdä vanhoja ystäviä pitkästä aikaa - nykyisin tulee jotenkin liian helposti todellakin pitkiä taukoja ystävien näkemiseen.

Ghettopoly on siis kuin Monopoly, mutta humoristisilla afroamerikkalaisilla stereotyyppivaikutteilla. Siinä ei esimerkiksi rakenneta hotelleja, vaan crackhouseja ja pelinappuloina ei ole esimerkiksi silinterihattua ja autoa, vaan sutenööri ja koripallo. Ghettopoly on kielletty USA:ssa, koska Monopolyn tekijät ovat haastaneet sen oikeuteen.

Oikeastaan pitkäkestoisia lautapelejä pelatessa kannattaisi hävitä aikaisessa vaiheessa. Sitten pääsisi pois pelistä ja voisi keskittyä vain kaverien kanssa juttelemiseen ja pelieväiden syömiseen. Eilisessä pelissä jouduin (/pääsin) ainakin yli tunnin kestäneeseen kahden pelaajan väliseen lopputaisteluun, joka kallistui lopulta voitokseni. Mutta sen viimeisen tunnin aikana kukaan ei enää oikein ollut seurannut koko peliä, joten voitto ei tuntunut kovinkaan hienolta.

Monopoly / Ghettopoly on muuten siitä ihmeellinen peli, että siinä alkaa aivan oikeasti tulla melko ahneeksi melko nopeasti. Yksi suuri osa peliä on myös vahingonilo konkurssiin ajautuvia kanssapelaajia kohtaan. Peli paljastaa ihmisistä hyvin erilaisia puolia, kuin muuten on näkyvillä.

Nyt suuntaan kylpyyn ja illalla The Wombatsin keikalle Tavastialle. Liverpoolilaisen The Wombatsin toistaiseksi ainoa albumi A Guide to Love, Loss and Desperation ei ole mikään taiteellinen täysosuma, mutta se sisältää muutaman erittäin mainion pop-kappaleen ja viihdyttää varmasti livenä.

Loppuun pitää mainita vielä kerran se, että uusi Oasis-albumi on aivan loistava. Olen kuunnellut sitä tällä viikolla lähes non-stoppina. Olen jotenkin todella yllättynyt siitä, että vuonna 2008 Oasis yllättäen palaa alkuaikojen tasolleen ja onnistuu luomaan upean levykokonaisuuden, joka sisältää läjän täysosumabiisejä. Esimerkiksi Bag It Up on ehkä jopa paras Oasiksen levyjen aloitusbiiseistä. Myös kappaleet, joiden ei pitäisi toimia, toimivat hienosti. Jos saisin listata ominaisuuksia, jotka yleensä tekevät biisistä mielestäni täyttä roskaa, listasta muodostuisi varmasti Waiting For The Rapturen resepti, mutta jollain ihmeen tavalla sekin kappale on erinomainen ja kiinnostava.

Jotenkin alitajuisesti olen jo pitkän aikaa odottanut, että joku bändi tekisi tämäntyylisen, itsevarman ja kekseliään, mutta silti helposti kuunneltavan rock-levyn. Mutta se, että sen tekee kaikkien aikojen suosikkibändini Oasis monen vuoden vaisumman kauden jälkeen, oli täydellinen yllätys.


The Wombats - Moving To New York

09 lokakuuta 2008

Levy: Oasis - Dig Out Your Soul (Big Brother, 2008)

Viime vuosikymmenellä Oasis hallitsi maailmaa. Noel Gallagheria pidetiin kiistattomasti sukupolvensa lahjakkaimpana lauluntekijänä ja Liam Gallagher täytti roolinsa klassisena rock-tähtenä riehumalla, rähjäämällä ja sekoilemalla itsensä otsikoihin ympäri maailmaa.

Tämä vuosikymmen on ollut Manchesterin legendoille vaikeampaa. Jättisuuri menestys koversi Gallagherin veljesten musiikillista motivaatiota ja Oasiksesta uhkasi tulla vanhoilla meriiteillään ratsastava nostalgiabändi, joka kerran kolmessa vuodessa julkaisee uuden albumin, joka on "ihan kiva", mutta pääasiassa vain tekosyy päästä uudelle maailmankiertueelle rahastamaan muinaisilla hiteillä.

Uusi albumi Dig Out Your Soul kuitenkin muuttaa kaiken tämän ja nostaa Oasiksen jälleen parhaaseen ykkösluokkaan, uudistuneena, fokusoituneena ja virkeänä. On jo muodostunut melkoiseksi kliseeksi sanoa uudesta Oasis-levystä, että se on paras sitten (What's The Story) Morning Glory?:n, mutta tällä kertaa väittämä on kiistatta totta. Dig Out Your Soul on ensimmäinen selvä kehitysaskel Oasiksen musiikissa yli vuosikymmeneen ja juuri sen takia luonteva seuraaja bändin kahdelle ensimmäiselle klassikkoalbumille.

Millä tavoin Dig Out Your Soul sitten on erilainen verrattuna muihin tämän vuosituhannen Oasis-albumeihin? Ensiksikin, se on tiukempi kokonaisuus. Kolmen vartin mittainen levy virtaa kiehtovan energisesti alusta loppuun kompastumatta kertaakaan heikkoihin täytebiiseihin, sillä sellaisia ei tällä levyllä ole. Levyn avaavan Bag It Upin jyräävästä nostatuksesta levyn päättävän Soldier Onin hypnoottisen rauhoittavaan soljuvuuteen, Dig Out Your Soul on täyttä tavaraa. Kappalejärjestys on suunniteltu hyvin tasapainoisesti niin, että Noelin nopeatempoiset sävellykset nostavat levyn ensimmäisen puoliskon hurjaan lentoon, Liamin kaunis ja tunteellinen balladi (levyn ainoa hidas kappale - myös uutta Oasikselta!) I'm Outta Time toimii selkeänä puolimatkan krouvina ja levyn toinen puolisko sukeltaa groovaavampaan ja psykedeelisempään maisemaan.

Niin, toinen uudistus Dig Out Your Soulissa on se, että se on hyvin rytmikäs ja notkea levy. Tällaista ei ole Oasikselta osattu odottaa! Bändin The Stone Roses -ihannointi tulee viimeinkin näkyviin (tietenkin Oasis-prisman läpi suodatettuna) jättimäisellä bassokuviolla varustetussa, kitarattomassa (taas Oasis-uutuus: kappale ilman kitaroita!) To Be Where There's Lifessa, joka on myös yksi levyn kohokohdista ja joka tarttuu mieleen heti ensimmäisellä kuuntelukerralla. Dig Out Your Soulin toinen puolisko sisältää myös Noelin säröisesti laulaman, huuruisen ja vangitsevan kappaleen (Get Off Your) High Horse Lady ja painostavan, mutta silti kauniin Falling Downin, jossa Noel laulaa paremmin kuin ehkä koskaan ennen.

Aivan ennen levyn loppua tapahtuu pienen pieni notkahdus. Liamin Ain' t Got Nothing on mukavan reipas rock-kappale, mutta sävellyksenä varsin yksinkertainen, ja basisti Andy Bellin The Nature Of Reality on miellyttävän Beatles-mainen, mutta hieman junnaava. Täyslaadukkaille raiteilleen albumi palaa taas päätösbiisissä Soldier On, jossa Liamin kaiutettu laulu ja Noelin soittama haikea melodica luovat levylle oivan painokkaan päätöksen.

Tavallaan Dig Out Your Soul on siis jopa vuoden kovin yllättäjä: tuskinpa kukaan odotti Oasikselta aivan oikeasti erinomaista levyä! Dig Out Your Soul ei kalpene bändin vanhojen klassikkojen rinnalla, vaan esimerkiksi Bag It Up ja oma suosikkini The Turning voisivat hyvinkin puolustaa paikkaansa jopa Definitely Maybella raakoine laulusuorituksineen ja itsevarman tarttuvine kertosäkeineen. Dig Out Your Soul on ehdottomasti vuoden paras kitararocklevy, vahva paluu Oasikselta ja selkeä ojennus kaiken maailman JET:eille, Kasabianeille ja Mando Diaoille siitä, miten tämän tyylin musiikkia parhaimmillaan pitäisi tehdä. Gallagherit ovat aina olleet tässä maailman parhaita, mutta viime vuosina lopullinen palo ja tunne ovat olleet kateissa. Dig Out Your Soul palauttaa ne kirkkaasti ja todistaa, että Oasis on 2000-luvullakin kykenevä tekemään uransa parasta musiikkia.

Arvio: 4/5

Kuuntele YouTubesta: The Turning, I'm Outta Time, Falling Down

04 lokakuuta 2008

Oasis-aate elää Suomessa

Oasis-aate elää Suomessa. Ei kovin laajana, mutta erittäin vahvana. Siitä saatiin todiste jälleen eilen illalla, kun Liam & Patsy Recreation Clubin Dig Out Your Soul -esikuuntelumarathonilta Wall St. Barissa houkutteli paikalle hienon ja vaihtelevan joukon eri-ikäisiä, -näköisiä ja -kokoisia Oasis-faneja. Kiitos kaikille paikalle saapuneille!

Todistetuksi tuli myös, että Dig Out Your Soul on aivan oikeasti Oasiksen paras levy sitten (What's The Story?) Morning Gloryn eli n. 13 vuoteen. Dig Out Your Soul on sen jälkeisiä levyjä yhtenäisempi, energisempi ja tiukempi kokonaisuus. Se ei sisällä yhtä helppoja hittejä kuin edellinen Don't Believe The Truth, mutta se on syvempi ja moniulotteisempi albumi. Kirjoitan levystä laajemman arvion lähipäivinä, kunhan ehdin kuunnella sen vielä pari kertaa rauhassa.

Seuraavan kerran Liam & Patsy Recreation Club iskee näillä näkymin marraskuussa. Silloin luvassa on jotain vanhaa ja jotain uutta - ja kaikenkaikkiaan unohtumattoman suurikokoinen ja tärkeä Oasis-ilta. Siihen asti kannattaa seurata MySpacea, Facebookia ja tätä blogia - sekä nauttia virkeästä ja vaikuttavasta uudesta Oasis-levystä!


Gold & Silver & Sunshine: The Making of Dig Out Your Soul -dokumenttielokuvan traileri. Koko elokuva on nähtävissä Dig Out Your Soul -boxsetin mukana tulevalla DVD:llä.

01 lokakuuta 2008

Hajoan osiin

En ennen eilistä tiennytkään, miten paljon aivastaminen voisi sattua. Pyrskähdin aamulla bussissa niin voimakkaasti, että jo aiemmin oireillut selkäni meni aivan täydelliseen lukkoon. Sinnittelin pari tuntia yliopistolla, mutta en jumituskipujen vuoksi voinut edes istua paikallani kahta minuuttia kauempaa, joten hylkäsin viikon ainoan luentoni ja suuntasin hierojalle. Mukavan kovakourainen käsittely auttoi hieman, mutta ei täysin. Kävelen tänäänkin varovaisesti kuin vanha mies.

Hierojilla on muuten aika hyvät tuntipalkat.

Eilen siis hajosi selkä ja tänään hampaat. Olin ensimmäistä kertaa kunnollisessa hammaslääkärin tarkastuksessa yli viiteen vuoteen ja reikiä löytyi neljä. Tavallaan neljä reikää on kuitenkin aika vähän ihmiselle, joka juo Pepsiä käytännössä joka päivä (viime kuussa pidin viiden päivän tauon, se oli pisin tänä vuonna).

Muutenkin on taas ollut melko kiireistä. Olemme järjestelleet muutaman kaverini kanssa matkaa New Yorkiin uudeksi vuodeksi. Eli suurin piirtein samanlainen keissi kuin kaksi vuotta sitten, mutta nyt meitä lähtee matkaan seitsemän nuoren herrasmiehen sijasta vain neljä. Vuokraamassamme pienessä yksiössä tulee siis olemaan ehkä ainakin aavistuksen verran väljemmät oltavat kuin viimeksi.

Odotan matkaa kovasti, sillä en ole tänä vuonna käynyt vielä missään ulkomailla. Tämä on jo kolmas kertani New Yorkissa ja nyt aion yrittää edellisiäkin reissuja enemmän nauttia vain pienistä yksityiskohdista ja hauskoista jutuista. On hyvä päästä matkaan, ja 12 päivää on varmasti sopiva aika olla poissa kaikesta tavallisesta.

Nytkin pitäisi lukea tenttiin ja odotella uutta työsopimusehdotusta sähköpostiin. Onkohan se mennyt väärään osoitteeseen.

JA HUOMENNA ON LIAM & PATSY RECREATION CLUBIN TARJOAMA OASIS DIG OUT YOUR SOUL -ENNAKKOKUUNTELUMARATHON WALL ST. BARISSA KLO 09 - 01! LEVY SIIS SOI BAARISSA KOKO PÄIVÄN JA LUVASSA ON MYÖS TARJOUSDRINKKEJÄ SEKÄ OASIS-TIETOVISA. KAIKKI OVAT TERVETULLEITA TARKASTAMAAN UUDEN OASIS-LEVYN ENSIMMÄISENÄ SUOMESSA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...