01 elokuuta 2006

Abandontunes: World Party


Ensimmäisenä unohdetun ja vaikeasti saatavan musiikin listalla on World Party. World Party on oikeastaan Karl Wallingerin sooloprojekti. Wallinger oli alunperin The Waterboysin jäsen, mutta riitautui yhtyeen toisen johtohahmon Mike Scottin kanssa mm. siitä, pitäisikö Waterboysin esiintyä Top Of The Popsissa vai ei (Wallingerin mielestä olisi pitänyt, Scott ei halunnut esiintyä taustanauhan kanssa).

World Partyn nimellä Wallinger sai toteuttaa popfantasioitaan vapaasti. Suurimmat vaikuttajat hänen musiikissaan ovat selvästi The Beatles, Bob Dylan, Prince ja muut klassiset popin suuret nimet. Wallinger osaa liikkua tyylistä toiseen taitavasti ja tehdä erittäin taidokkaita pastisseja esikuviensa teoksista. Tämä taidokkuus tavallaan onkin World Partyn ongelma ja ehkä se syy, miksi bändi ei mikään hypersuosittu ole: World Partyn musiikki on kyllä melodista, tarttuvaa ja hienoa, mutta ei kovin omaperäistä.

1990-luvun alussa World Partyllä meni silti hyvin. Vuonna 1990 ilmestynyt albumi Goodbye Jumbo (tilaa Amazonista!) oli arvostelumenestys, se oli mm. Q-lehden yksi vuoden suosikeista ja pääsi vielä vuonna 1998 lehden 100 Best Albums Ever -listalle. Goodbye Jumbo onkin hieno levy. Se ei sisällä yhtään huonoa kappaletta, vaan on täynnä mutkatonta ja tarttuvaa, melko keveää poppia. Kannetkin ovat hienot: niissä on paljon pientä sälää (tykkään levynkansissa aina pienestä sälästä) ja norsunaamari.

Vuonna 1993 julkaistu albumi Bang! (tilattavissa Amazonista!) oli myös melkoinen myyntimenestys ja sisälsi pari pientä hittiäkin. Tämän jälkeen Wallinger jäi nuoremman ja räväkämmän brittipopin alle ja tavallaan unohtui. Hänen entisestä World Party -apuristaan Guy Chambersista tuli Robbie Williamsin hovisäveltäjä. Chambers esitteli Robbielle World Partyn vuonna 1997 julkaistun kappaleen She's The One, josta Robbie teki suuren hitin 1999.

Tässä laitan ladattavaksi kappaleet Ain't Gonna Come Till I'm Ready Goodbye Jumbolta ja Is It Like Today? Bang!:iltä. Ensin mainittu on hienon vähäeleisesti keinuva Prince-tyylittely, jossa Wallinger laulaa tyylikkäällä falsetilla ja kuulostaa uhmakkaalta. Todella hyvä kappale! Jälkimmäinen on yksi World Partyn suurimmista hiteistä, rennosti rullaava ja ilmeisen asiapitoinen, hieman R.E.M.-tyylinen biisi. Kappale kertoo lähes koko (läntisen) ihmiskunnan historian ja päättyy siihen, että ihminen lentää avaruuteen ja tapaa Jumalan joka sanoo mm. "I'm really worried 'bout my creation" ja "You're really killing me, you know".

Ain't Gonna Come Till I'm Ready

Is It Like Today?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...