31 maaliskuuta 2012

Vain yksi asia suututtaa


Niin tämä blogi kulkee täyden kierroksen ja palaa vuoden 2006 tunnelmiin: valittamaan juhlissa soitetusta musiikista.

En suhtaudu intohimoisesti melkein mihinkään asiaan. Olen enimmäkseen liberaali – sillä tavalla, etten oikein välitä mistään. Useimpiin asioihin reaktioni on "Aivan sama, olkoon sitten noin." Ainoa asia, josta todella taidan välittää, on musiikki. Tämä tuli taas huomattua tänä iltana.

Olin juhlissa, jotka olivat oikein mukavat: isäntä ja emäntä olivat ystävällisiä, juhlahuoneisto oli tyylikäs, viini virtasi ja tunnelma oli leppoisa. Musiikinsoittotavaksi näissä juhlissa oli valittu YouTube, josta jokainen vieras sai sanattoman sopimuksen vallitessa käydä vuorotellen valitsemassa musiikkia.

Kaikki hyvin tähän asti.

Sanattomaan YouTube-sopimukseen kuuluu mielestäni aivan ehdottomasti, että omaa vuoroa jaksetaan odottaa, eikä toisten valitsemia kappaleita käydä keskeyttämässä. Se on moukkamaista ja osoittaa huonoa harkintakykyä. Kaikilla meillä on omanlaiset musiikkimakumme (näistä voidaan kyllä kiistellä: omasta mielestäni on ehdottomasti olemassa oikeita ja vääriä makuasioita), ja YouTube-vuorottelutilanteessa niitä tulee kunnioittaa.

Tämän illan juhlissa kaikki eivät kuitenkaan noudattaneet näitä kirjoittamattomia sääntöjä. Eräs nuori nainen keskeytti valitsemani kappaleet kahteen (!) kertaan, mitenkään anteeksipyytämättä tai tekoaan perustelematta. Tämä henkilö ei keskeyttänyt kenenkään muun valitsemia kappaleita – ainoastaan minun.

Keskeytetyiksi tulleet kappaleet olivat Sugarhill Gangin Rapper's Delight (kokopitkä versio) sekä The XX:n remix Florence + The Machinen You've Got The Lovesta. En siis edes soittanut mitään obskyyrejä Oasis-b-puolia tai mitään sellaista, vaan olin yrittänyt valita bileiden kulloiseenkin hetkeen sopivia kappaleita.

Mikä kauheinta: kun kysyin, miksi Rapper's Delight keskeytettiin, sain vastaukseksi, että "Ei aina jaksa näitä suomalaisia biisejä". Vastasin, että tottahan se on: Sugarhill Gang on Hämeenlinnan ylpeys. Keskeyttäjä ei tajunnut tätä, vaan otti vitsini vain vahvistuksena perusteluilleen. You've Got The Loven keskeytystä ei enää perusteltu lainkaan.

Tilalle laitettiin Rihannaa.

Minua ei haittaisi, jos oma puheeni keskeytettäisiin, tai jos sanottaisiin, että mielipiteeni politiikasta / etiikasta / kirjallisuudesta / biologiasta ovat täysin vääriä. Kohauttaisin vain olkiani ja ajattelisin, että keskeyttäjä tai vääräksi väittäjä saattaa aivan hyvin olla oikeassa.

Mutta musiikin keskeyttäminen – se panee todella vihaksi. Ja vielä tuollaisin perustein! Kiehuin aivan todella. Meinasin jo lähteä juhlista kesken pois, mutta rationaalisuuteni voitti ja jaksoin jäädä odottamaan autokyytiä. En silti tuskin pääse tästä koskaan yli. Välini musiikinkeskeyttäjään tulevat luultavasti aina olemaan viileät.

Rihannaa. The XX:n tilalle.

Muuta:

Tämä ei siis ollut ensimmäinen kerta, kun suutun musiikkiasioista. Muutama viikko sitten kivahdin ehkä hieman liian kovaa töissä yli 50-vuotiaalle naiselle, joka väitti, että rap-musiikki keksittiin 1990-luvulla. Ehkä ei olisi pitänyt ilmaista (oikeaa) mielipidettäni lauseella "Sun pitäisi lukea vähän historiaa", mutta tehty mikä tehty. Idiootit ärsyttävät – vaikka olisivatkin vilpittömiä ja hyväntahtoisia.

9 kommenttia:

Hanna GoingToRain kirjoitti...

Rihannaa. The XX:n tilalle. Ymmärrän tuskasi.

Itsehän majailen tällä hetkellä solussa musiikillisesti vajavaisten tyyppien kanssa, mistä seuraa että päivät pitkät ja erityisesti illanvietoissa joutuu kuuntelemaan kaikkea mahdollista osastolta Lady Gaga - Rihanna - Michél Telo. Korvani vuotavat verta. Olen jo luopunut kaikista yrityksistä osallistua illanviettojen musiikkivalintoihin, koska ei siitä tule kuin paha mieli kun tyypit eivät vaan ymmärrä hyvän päälle, eivätkä tajua mitä vikaa on siinä että kuuntelee Justin Bieberiä ihan vakavissaan.

Aida kirjoitti...

Just tällanen on Youtube- ja Spotify-aikakauden huonoimpia puolia.

June kirjoitti...

Hah! Mainio postaus, mäkin ymmärrän tuskasi täysin. Ja minäkin oon luopunut noista musiikkiasioista illanviettoja ajatellessa. Tietyllä kaveriporukalla kun se illanviettomusa = suomipoppia ja -iskelmää. Hyi hele.

-- Mutta sitten taas toisaalta tommoset toimii humalassa varsin hyvin. Ainakin mulla on taipumus laulaa huonojen biisien päälle, ettei tarvi kuunnella niitä. Oikeasti hyvää musiikkia taas jää kuuntelemaan korvat höröllä ja haluaisi fiilisellä biisejä, mutta siinä vaiheessa jää sosiaalinen kanssakäyminen (mikä ehkä on juhlien idea) vähemmälle.

Toisaalta nää kaikki riippuu niin porukasta ja tilanteesta. Silti tommonen keskeyttäminen on kyllä anteeksiantamatonta!!

Jack is back kirjoitti...

Suosittelen seuraavalla kerralla laittamaan soittoon turkkilaista musiikkia. Pahinkin Rihanna-fani menee hiljaiseksi, eikä kukaan uskalla tulla keskeyttämään.

(Sitä paitsi juhlahumussa Tarkankin kuulostaa hyvältä.)

http://www.youtube.com/watch?v=pB-gSNevlnk

Anonyymi kirjoitti...

Hämeenlinnan ylpeydelle (y). Itsekin joutunut samanlaisiin tilanteisiin ja nykyään en yleensä saa valita biisiä lainkaan. Johtuukohan siitä, että valintani on yleensä vähän rytmikkäämpi. En ollut muuten xx remixiä ite edes ikinä kuullut, mutta pakko sanoa että tosi hyvä!

- GP

Pete P. kirjoitti...

Hanna: Kuulostaa vaikealta. Mutta kelaa miten siistiä olisi asua solussa, jossa kaikki kuuntelisivat tasokasta musiikkia! Sellainen olisi ihan mahtava tilanne...

Aida: Totta, voidaan syyttää tästä modernia maailmaa. Mutta onhan ennenkin voitu savikiekoilta soittaa huonoa musiikkia tai keskeyttää toisen valitsemia kappaleita?

June: Jep, kyllähän monet tykkää tykittää vaan Kaija Koota ja Happoradiota ja ties mitä hirveää. Mutta jos itse kestää sen, niin niiden pitäisi kestää, jos laitat kerran jonkun Pulpin soimaan vaikka. Mun mielestä toi, että laulaa huonojen biisien päälle saattaa kuulostaa nerokkaalta väistötavalta, mutta itse asiassa se ei ole sitä. Ajattele muitakin: jos sun lisäksi bileissä on vaikka joku toinenkin joka kärsii Maija Vilkkumaan soidessa, se että sä vielä laulat siihen päälle, ei kyllä ainakaan paranna sen oloa yhtään. ;-)

Jack: Tarkan on hyvä! Kisskiss!

GP: Hienoa jos löysit XX-remixin tätä kautta! :-)

LukanLusikassa kirjoitti...

Kuvan Conanissa ollut henkilöhahmo jaksoi naurattaa muutaman kerran :)

Pete P. kirjoitti...

Hahah, joo, The Interruptor on munkin suosikkeja! Onkohan se enää mukana uudessa Conanissa? Tänään muuten taitaa olla ko. ohjelmassa Arctic Monkeys (siis Amerikassa, ei vielä Suomen TV:ssä).

June kirjoitti...

Hei, mä osaan kuiteski laulaa ihan hyvin, ainakin yhtä hyvin kuin Maija Vilkkumaa. ;DDD

Mutta vielä paremmin laulan Pulpia! Joten sitä todellakin pitäisi muidenkin kestää. Ja jos eivät kestä sitä, että laulan suomipopin päälle, niin antakoot sitten meikäläisen valita paremmat musiikit. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...