05 elokuuta 2008

Alisuorittava ylisuoritus

MTV3 näytti viime sunnuntai-iltana (3.8.) Stefan Lindforsin ohjaaman Plup-lähdevedestä kertoneen tv-mainoksen, jonka pääosissa olivat Kuolemaa esittävä Jorma Uotinen ja jonkinlaista enkeliä näyttelevä tosi-tv-skeittari Bam Margera. Mainoksen taustamusiikkina oli HIM:in kappale ja se esitettiin televisiossa vain yhden ainoan kerran.

Suomessa tällainen tv-mainoksen etukäteishehkuttaminen on melko harvinaista, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa Super Bowl'in väliaikaspotteja pohditaan ja kritisoidaan jo viikkokausia ennen itse tapahtumaa. Täällä monet kyllä puhuvat mainoksista jälkikäteen, mutta vain harvoin ennen mainoksen esittämistä. Ja harvojenpa mainosten esitysaikoja kerrotaan sunnuntai-Hesarin etusivulla...

Lindfors taustajoukkoineen oli siis osannut nostaa odotukset huippukorkealle tasolle. Uusi kiinnostavan näköinen tuote, nimekäs ohjaaja, julkkisnäyttelijät, suosikkibändin musiikki ja kertaluontoinen esitys. Paperilla tämä kuulostaa melko varmalta menestyskonseptilta – mikä siis voisi mennä vikaan?

No, oikeastaan kaikki. Lähtien siitä että koko mainos oli melkoista roskaa ja sai itse tuotteen vaikuttamaan typerältä. Ensiksikin Uotinen ja Margera pelaavat hiekkarannalla ristinollaa – peliä, joka ei oikeasti käytännössä voi päättyä muuhun kuin tasatulokseen. Silti Margera on tekemässä voittosiirtoa, jolloin Uotinen sivaltaa viikatteellaan tämän kädet irti! Margera kuitenkin vippaa jalallaan pyöreän Plup-pullon ristinollataulukkoon voittorivinsä jatkoksi, jolloin Uotinen räjähtää! Eikä tässä vielä kaikki: Margera-enkeli ottaa skeittilautansa selästään ja lähtee surffaamaan pitkin sinisiä aaltoja! Samalla HIM jyskyttää koko ajan taustalla!

Puolentoista minuutin absurdin "taide"/actionpätkän jälkeen katsoja on ymmällään. Mitä oikein tapahtui? Miksi? Mitä tällä haluttiin sanoa? Miksi tästä oli toitotettu niin paljon etukäteen? Lopputuloksena oli täydellinen alisuoritus, joka johtui siitä, että Lindfors oli yrittänyt saada mainokseensa liikaa kaikkea. Lisäksi etenkin musiikkivalinta oli mielestäni täysin pielessä; HIM:in sliipattu hevi ei tukenut tarinan draamaa lainkaan.

Mutta ehkä tällainen tahallinen överifloppi olikin itseasiassa Lindforsin Plup-tiimin tarkoituksena. Ainakin aiheesta puhutaan. Täällä töissäkin eräs mainoksen nähnyt sai sen jälkeen puhistua: "V***u mitä p***aa... Pakko katsoa toi uudelleen!".

Totea itse ja vastaa kysymykseen "Ostaisitko lähdevettä näiltä miehiltä?":

MP3: The Thrills - I'm So Sorry [lähde]

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oli tuo nyt mainokseksi aika hieno... Ja silti kieltämättä niin huono.

Lahjoittaisin sinulle Visan.

Pete P. kirjoitti...

Niin... siis riittääkö jonkinasteinen hienous kumoamaan ylenmääräisen huonouden..? ;-)

Kiitos Visasta. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...