06 lokakuuta 2010

Masabi - "sushia suomeksi"

Hieman hätäisesti pikanälkäisenä tehdyn päätöksen jälkeen ajauduin tänään testaamaan Forumin katukerroksessa kesän aikana aloittanutta sushipaikka Masabia. Masabi lupaa tarjota "sushia suomeksi", eli ilmeisesti ideana on hieman tinkiä autenttisuudesta, mutta korvata se jonkinlaisella "rehellisellä" ronskiudella.

Lounasajan loppupuolella Masabin piskuisessa keittiössä pauhasi retro-fiftarirock ja kaksi lohjalaisen näköistä miestä väänsi sushiannoksia valmiisiin muovipakkauksiin. Ensimmäinen huono merkki oli se, että vaikka asiakkaita ei minikokoisessa ravintolassa ollut lisäkseni kuin yksi, kylmätiskissä oli korkea kasa jo valmiiksi tehtyjä sushipaketteja. Jos päivän ruuhkahuipun menekkiennuste oli asetettu lievästi yläkanttiin, kannattaako kala-annoksia vääntää enää lisää muovin alle hikoilemaan?

Kymmenellä eurolla sai Tyrsky-nimisen annoksen (tässä siis Masabin lupaus sushista "suomeksi"), jossa oli kahdeksan maki-rullaa ja kaksi nigiri-palasta. Pelkän hinnan perusteella valikoima oli hyvin kilpailukykyinen: rullista kaksi oli Kalifornia-rullia, jotka ovat yleensä jo yksinään melko tyyriitä. Aterian täydentävä vihreä tee kustansi pari euroa lisää - ja tarjoiltiin pussimuodossa.

Osassa susheja Masabin hieman-sinne-päin -ronskius toimi yllättävän hyvin. Esimerkiksi kurkkurullassa kurkku oli napsaistu poikkeuksellisen isoksi ja rapeaksi palaseksi riisin ja levän sisään ja suutuntuma oli hyvä. Kalifornia-rullat olivat puolestaan hienoisia pettymyksiä: riisiä ei ollut saatu valmistettua tarpeeksi kiinteäksi, vaan koko rulla mureni heti puikkojen koskettaessa sitä. Rullat olivat aivan mukavan kokoisia, matalia ja leveitä. Itse pidän ehkä enemmän kapeammasta ja korkeammasta mallista, mutta tämä on luultavasti vain mielipidekysymys.

Sushien ja makien varsinaisesta mausta on vaikea sanoa yhtään mitään: Masabin käyttämä soijakastike kun oli niin suolaista ja itsessään vahvan makuista, että se peitti alleen kaikki raa'an kalan hienostuneet aromit. Sushin kanssa tulisi tarjota melko vähäsuolaista kastiketta - muutoinhan on aivan sama, minkä tasoista kalaa ja riisiä suuhunsa pistelee, jos kaikki vain maistuu suolaiselta liemeltä. Omana itsenään Masabin soija oli kyllä aromikasta ja maukasta, mutta sushin kanssa se ei todellakaan ollut hyvä pari.

Masabi toimii, jos pakottava äkkinälkä iskee kaupungin keskustassa etkä jaksa käyttää aikaa vaihtoehtojen miettimiseen ja hakemiseen. Puistopiknikillä Masabin valmiit sushipakkaukset maistuisivat varmasti oikein mainioilta ja nimenomaan retkikäyttöön ne ovatkin kätevästi ja toimivasti pakattuja; esimerkiksi wasabi puristetaan esille pussukasta. Ravintolan sisällä tuntuu hölmöltä tilata lajitelma ja saada se heti mukaan tiskiltä muoviin pakattuna. En haluaisi käyttää sushin suhteen jaottelua "oikea / väärä", mutta joka tapauksessa: oikeassa sushissa tärkeintä on kuitenkin tuoreus - ja tuoreus ei koskaan toteudu, jos muovipaketti on läsnä. Masabi ei siis ole huono, mutta perusasioita muuttamalla se voisi olla valtavan paljon parempi.

Helsingin arkisushipaikoista (vrt. fiinimpi illastaminen) edelleen täysin omassa luokassaan on Kampissa, osoitteessa Lapinrinne 2 sijaitseva, valitettavan harhaanjohtavasti nimetty Shanghai Kitchen (onneksi ravintola on sentään hoksannut omia paaaaaljon suorasukaisemman nettiosoitteen). Shanghai Kitchenissä sushia ei myydä etukäteen valmistettuna, vaan lounasaikaankin lajitelmat tehdään tilauksesta. Palvelu on aasialaistyyliin hieman vaivaannuttavankin kohteliasta, annokset sisältävät suhteellisen paljon lohi-nigirejä (jotka siis ovat yleensä minkä tahansa sushilajitelman parhaita paloja) ja ravintola tarjoaa myös mainiota miso-keittoa ja aidoista teenlehdistä haudutettua vihreää teetä.

Jos Shanghai Kitchen sijaitsisi hieman keskeisemmässä osoitteessa, siitä tulisi varmasti suuren yleisön suosikki ja kaiken maailman Masabit ja muut puolivillaiset yritelmät joutuisivat noloon valoon. Kotiosoitteessaan Shanghai Kitchenillä kuitenkin riittää varmasti tarpeeksi vakioasiakkaita, joten se voi huoletta jatkaa omalla, teeskentelemättömällä linjallaan. Osa Shanghain charmia on esimerkiksi siinä, että omistaja voi sulkea ravintolan ennen aikojaan, jos esimerkiksi "riisi loppuu kesken". Sellainen ei silti edes harmita, vaan pikemminkin ilahduttaa.

2 kommenttia:

June kirjoitti...

Masabi tosiaan menee paremman puutteessa - kun ei ole aikaa lähteä kauemmas ruokikselle ja työt painaa päälle. Mielestäni itse asettelun (no, jos hakee take-awayta niin mikä tahansa pikaruoka on pakkaukseltaan vähän epäilyttävää) lisäksi huono puoli oli nigirien lohisiivun paksuus. Ihan liian paksua, siis. Riippunee toki kokista.

Pitää toi Shanghai Kitchen laittaa muistiin! Itse tykkään eniten Tokyo55'n lounasbuffetista (kallis, mutta todella makoisa) sekä Sushibarista, jossa osa viehätyksestä tulee ihan vaan siitä paikasta ja sisustuksesta. Niin, ja hyvästä sushista ja misokeitosta myös.

Pete P. kirjoitti...

Uudenmaankadun Sushibar on tosiaankin ehkä tyylikkäin mahdollinen tila, mutta itse ruoka oli aika vaisua. Esim. kypsennetyn kirjolohen käyttöä en tajunnut ollenkaan.

Tokyo55 on mun suosikki kaikista sushipaikoista. En ole käynyt siellä lounaalla, mutta illallispaikkana se on mahtava, aina poistuu sieltä hyvillä mielin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...