02 elokuuta 2006

Abandontunes: Del Amitri - Don't Come Home Too Soon


Del Amitri on (oli?) skotlantilainen folk- ja bluesvaikutteinen rockyhtye, joka perustettiin 1980-luvulla ja joka saavutti jonkinmoista mainetta Atlantin molemmin puolin 1980/90 -lukujen taitteessa.

Itse en tiedä yhtyeestä paljoakaan. Lainasin joskus kirjastosta heidän hittikokoelmansa Hatful Of Rain - The Best Of (saatavissa Amazonista), mutta en pitänyt siitä kovinkaan paljon, se tuntui jonkunlaiselta heikkotasoiselta U2-kopiolta ja liian 80-lukulaiselta. Ehkä pitäisi yrittää vielä uudestaan.

Joka tapauksessa Del Amitrilla on yksi aivan loistelias kappale: Skotlannin jalkapallomaajoukkueen tueksi vuoden 1998 MM-kisoihin levytetty balladi Don't Come Home Too Soon. Biisi on hieman katkeransuloinen ja aavistuksen verran ironinen. Se viittaa siihen, että Skotlanti on yleensä tippunut arvokisoista jo lohkovaiheen jälkeen. Kappaleessa toivotaan mm. että "...For once you won't be on that stupid plane" ja ajatellaan optimistisesti, että "Even long shots make it!". Tärkeintä minulle tässä biisissä ei kuitenkaan ole sinällään kunniakas futisteema, vaan laulussa on myös todella kaunis melodia ja sen on melankoliassaan jonkin verran The Verven The Drugs Don't Workin oloinen.

Maailmassa ei ole kovin montaa erinomaista tai edes kohtalaista futisbiisiä. Tässä mielessä Don't Come Home Too Soon on todella harvinainen ilmestys ja nousee aivan Three Lionsin ja World In Motionin luokkaan. Itse omistan kappaleen kokoelmalevyllä Allez!Ola!Olé! joka julkaistiin juhlistamaan vuoden 1998 kisoja Ranskassa. Sanomattakin on selvää, että levy sisältää joitain aivan luokattomia jalkapallobiisejä ja joitakin hyvin väkinäisiä yritelmiä. Jälkeenpäin hieman harmittaa, että ostin levyn (legendaarisesta Lippulaivan Anttilasta!) täyteen hintaan, kun sitä kisojen jälkeen näki alessa viidellä markalla. No, hyvälle biisille ei voi asettaa hintaa.

Tällä hetkellä Del Amitri näyttää kadonneen aivan kokonaan. Laulaja Justin Currie on (ehkä) mukana jossain uudessa bändissä. Del Amitri -fanisivuja ei näytä netistä paljonkaan löytyvän, eikä yhtään sivua josta voisi katsoa Don't Come Home Too Soonin sanat.

Sen voi silti kuunnella tästä:

Don't Come Home Too Soon

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...