07 elokuuta 2006

Tapiola by night


Tästä saattaa nyt tulla vähän pitkä juttu ja hieman sekavakin, mutta tämän yön tapahtumat vaativat vähän selitystä. Tapiola-keississä oli ainakin pari hieman kyseenalaista kohtaa.

Ilta alkoi sillä, että lähdimme kavereiden kanssaTennispalatsiin katsomaan Pirates Of The Caribbean 2:sta. Elokuva itsessään ei ollut kovin häävi, varsinkaan kun en ollut nähnyt ykkösosaa. Johnny Depp oli tietysti hyvä ja Kiera Knightley kaunis ja elokuva teknisesti todella taitava.

Joka tapauksessa, koska ilta oli vielä lämmin ja kaikilla olisi huomenna vapaapäivä töistä, lähdimme pienelle kruisailuretkelle kaverin autolla. Jonkun ajan kuluttua päädyimme Espoon Tapiolaan, jossa nousimme pois autosta ihailemaan Tapiolan keskusallasta (osittain kuvassa ylhäällä). Huomasimme, että altaan toisella puolella oli nuorisojoukko joka käyttäytyi aggressiivisesti ja mm. rikkoi katulamppuja.

Kyseenalainen kohta 1: soitimme poliisit. Tuntuu ehkä parikymppisenä vähän turhan keski-ikäisen setämäiseltä kutsua poliisit riehuvien teinien kimppuun, joita käy ehkä hieman sääliksi, mutta toisaalta nuo teinit tuhosivat arvokasta julkista omaisuutta ja ympäristöä. Joten pienen punnitsemisen jälkeen hätänumeroon soittaminen vaikutti oikealta ratkaisulta. Hätäkeskus sanoi lähettävänsä poliisit paikalle, ja pienen hetken kuluttua poliisit itse soittivat takaisin kaverini puhelimeen ja kysyivät vandaalijoukon tarkempia olinsijoja.

Sitten vain odotimme. Ennen kuin poliisit ehtivät saapua, jotkut riehujista heittivät jotain alas keskuslammikkoon (myöhemmin paljastui että se oli polkupyörä). Joukko myös rikkoi lisää lamppuja, osan zidanemaisesti puskemalla (täysin älytöntä!). Katsoimme toimintaa altaan toiselta laidalta ja mietimme, jaksaisivatko poliisit ollenkaan vaivautua paikalle tällaisen "vähäpätöisen" ilkivaltatapauksen takia. Mutta poliisi yllättikin ja ylitti odotuksemme. Se saapui n. 10 minuutin kuluttua paikalle ja teki sen todella ovelasti: mustamaija ajoi valot pimennossa nuorten ryhmän lähelle ja yksi poliisi hiipi ulos autosta niin, etteivät huligaanit huomanneet häntä. Sitten autosta tuli toinen poliisi ja he saivat ilkivallantekijät itse teossa kiinni! Osa tekijöistä pääsi ilmeisesti pakoon, mutta osalle poliisi alkoi pitää puhuttelua. Paikalla oli silminnäkijänä myös vanhempi valkoisiin pukeutunut nainen, joka antoi oman raporttinsa poliisille.

Siirryimme hieman lähemmäs katselemaan tilanteen kehittymistä. Lopulta poliisi vei pois vain kaksi nuorta, ehkä n. 16-18 -vuotiasta poikaa ja loput joukosta hajaantui jonnekin. Minä ja kaverini istuimme penkillä ja pari kaveriani sytytti savukkeet. Siinä samassa paikalle hortoili äskeiseen nuorisoporukkaan kuulunut poika, joka ei ollut jäänyt poliisin haaviin. Hän pummasi kaveriltani tupakan ja tulta ja istui maahan tarinoimaan illastaan.

Poika aloitti juttunsa sanomalla: "Vittu mun ilta meni just piloille!". Kyseenalainen kohta 2: suhtauduimme tähän ystävällisesti ja empaattisesti. Erittäin kaksinaamaista! Kysyimme mitä oikein tapahtui ja poika alkoi kertomaan, että hän oli vain tuttujensa kanssa hengaillut rauhassa kun poliisi tuli ja vei syyttömän pojan putkaan. Joku "valkoisiin pukeutunut mummo" oli kuulemma sanonut, että joukkio olisi rikkonut lamppuja ja heittänyt pyörän altaaseen. "No kai siinä joku lamppu meni rikki mutta ei me mitään pyörää heitetty... joku kahden tonnin pyörä siellä altaassa on". Me vain kuuntelimme äimistyneinä emmekä tietenkään sanoneet, että me olimme soittaneet poliisille. "Mummo" sai syyt niskoilleen!

Nuori mies jatkoi juttujaan. Tässä vaiheessa meille tuli hieman huono omatunto. Hän kertoi mm. että hänen juopotteleva isänsä on muuttanut hänen luokseen ja "nyt se vaan joraa mun kavereiden kanssa... vaikka tän pitäis olla just toisin päin!". Ei tietenkään mitenkään hauska asia. Mutta poika myös hämmästeli omaa "huonoa tuuriaan": eilen häneltä oli varastettu operaattorilta monivuotisella kytkykaupalla ostettu matkapuhelin ja kaiken lisäksi hän oli vielä astunut siilin päälle! Opintotukiakin peritään takaisin, kun kokkikoulu oli jäänyt kesken. Nyt hän eleli sossun rahoilla sossun asunnossa. McDonald'sista oli tullut potkut, kun töihin oli menty humalassa heti ensimmäisenä päivänä. Tapiolan arkkitehtuuria hän kuitenkin ihasteli: "täällä on monumentteja joka puolella!". "Stadi" on kuulemma "liian kaupunkimainen", Espoossa on enemmän luontoa ja vaikka mitä. Jossain vaiheessa poika kysyi minulta, että olenko homo, koska ilmeisesti "kuulostan siltä". Kerroin hänelle, etten ole. (Jäi kyllä hieman harmittamaan tuo kommentti! Mielestäni en kyllä kuulosta homolta!)

Oli tietysti hieman surullista ja säälittävää, että kaikkien näiden vaikeuksien keskellä olimme kavereitteni kanssa tuottaneet tälle pojalle vielä lisää huolia kutsumalla poliisit keskeyttämään hänen aggressioidensa purkamista. Toisaalta hän oli tyyppiesimerkki ja jonkinlainen symboli suomalaisen hyvinvointivaltion tämänhetkisestä tilasta: niinkin vauraalla alueella kuin Tapiolassa voi olla hänen kaltaisiaan sosiaaliavun turvassa eläviä syrjäytyneitä nuoria. Illan eväänä hänellä oli kuulemma ollut "twelvari" - myöskin hieno suomalainen keksintö. On tavallaan hieman epäreilua, että tällaiset kaverit saavat valtiolta kuukaudessa yli tuplasti sen, mitä opiskelijoille maksetaan. Tietysti kääntöpuoli on se, että tämän kaltaiset tyypit saattavat elää toimeentulotuen suuruisilla tuloilla koko lopun ikäänsä, kun taas opiskelu toivottavasti johtaa myös parempiin tuloihin. Tavallaan tämä nuori oli säälittävä tapaus ja varmasti hänen kotiolonsa ovat hyvin epäinhimilliset, mutta toisaalta hän oli itse heittänyt avaimet käsistään: sen kokkikoulun olisi varmaan aika helposti voinut käydä loppuun ja mäkkäriin kannattaisi ehkä mennä töihin ihan selvin päin.

Lopulta hyvästelimme hänet. Hän jatkoi matkaansa ja meni virtsaamaan läheiseen puskaan. Me ajoimme Niittykummun McDonald'sin autokaistalle, jossa jonotti hyvinvoivan näköisiä teinejä vanhempiensa Saksasta ostamissa Audeissa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...