08 toukokuuta 2009

Lemon curd

Miten olinkaan voinut unohtaa lemon curdin? Ennen eilistä en ollut syönyt sitä lähes kahteen vuoteen, enkä tuolloinkaan ollut kehunut sitä tässä blogissa aivan pientä mainintaa lukuunottamatta. Nyt täytyy korjata tämä vääryys ja kertoa laajemmin lemon curdin ihmeistä.

Lemon curd on siis äärimmäisen maukasta sitruunatahnaa. Se on todella pehmeää ja koostumukseltaan samettisen sulavaa - tavallaan hillon ja marmeladin välimaastossa, mutta silti aivan ainutlaatuista. Lemon curd on erittäin makeaa, sillä siinä on hyvin paljon sokeria (itse asiassa siinä taitaa enimmäkseen olla sokeria ja voita), mutta sitruuna tuo siihen juuri sopivaa raikkautta.

Lemon curdilla on varmasti monta erilaista käyttötapaa, esimerkiksi torttujen täytteenä tai muuten leivonnassa, mutta ehdottomasti helpoin ja hauskin tapa nauttia sitruunatahnan ihmeistä on levittää sitä lämpimän paahtoleivän tai croissantin päälle. Kuuman paahtoleivän rapeus ja jääkaappikylmän lemon curdin raikas makeus luovat yhdessä vastustamattoman kombinaation. Lemon curd -leivät sopivat nautittaviksi käytännössä mihin tahansa vuoden- tai vuorokaudenaikaan tahansa, mutta erityisen passeleita ne ovat aurinkoisina kesäaamuina parvekkeella.

Suosittelen siis jokaista poimimaan kaupan hillohyllystä mukaansa purkillisen lemon curdia, jos ei ole sitä vielä aikaisemmin huomannut kokeilla.

Ja aiheeseen liittyen voi kuunnella vaikka tätä kappaletta sitruunaisia paahtoleipiä nauttiessaan:

Fool's Garden - Lemon Tree (1995)

8 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Mie oon uudessa ruokainnostuksessani törmäillyt nyt vähän väliä tähän lemon curdiin, ja siis kyllä olen tajunnut että se on jotain tuollaista mänkkiä, mutta miettinyt aina että mistäköhän kuusesta sitä saa. Nyt jos sitä saa ihan hillohyllyiltä, niin olen tyytyväinen. Kiitos!

Pete P. kirjoitti...

Joo, ainakin K-kaupoissa vaikuttaisi olevan ihan vakiona. Ja lime curdia löytyy myös!

Anonyymi kirjoitti...

Ah, Fool's Garden - ysärin one-hit-wonder. Muista saman aikakauden tähdenlennoista tulee mieleen Babylon Zoon Levis-mainosbiisi Spaceman.

Wikipedia paljastaa yhtyeiden heikon menestyksen, ja herääkin kysymys mikseivät artistit vain lopeta tajuttuaan menneiden aikojen suosion olevan pysyvästi historiaa.

t: lokaali

Pete P. kirjoitti...

Muistatko samoilta ajoilta myös tämän?

Monesti ns. yhden hitin ihmeillä on paljon muitakin oikeasti hyviä kappaleita, jopa parempia kuin se yksi hitti. Omistan esim. Fool's Gardenilta kolme kokonaista albumia, ja ne on oikeastaan tosi hyviä, Beatles-vaikutteisia kitarapoplevyjä. Sääli, ettei ne saaneet enempää hittejä, koska olisivat kyllä ansainneet niitä.

Anonyymi kirjoitti...

Muistan hyvin. Yllättävän hyvin kestänyt aikaa. Nimivalinta on ihan mahtava.

Entäs tämä?

Aiheeseen liittyen - pitäisi varmaan tutustua The Mike Flowers Popsin Groovy Placen jälkeisiin levyihin.

t: lokaali

emmi2410 kirjoitti...

Välähdykset sun rukavaliosta jaksavat kyllä aina hämmentää.

Pete P. kirjoitti...

Hahahah :-D

hanna kirjoitti...

Hei mahtavaa, että joku muukin suhtautuu lemon curdiin asianmukaisella intohimolla - suomalaisilta kun tuntuu ko. tahnan olemus menevän tavallisesti ihan ohi. Lemon (ja lime) curdia olen bongannut myös isommista S-ryhmän kaupoista eli eiköhän se ole kuitenkin vakivarusteluun siirtymässä Suomessakin. Vihdoin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...