06 heinäkuuta 2010

Kesäreseptejä

Kesäloman merkittäviä tapauksia on aina se hetki, kun ensimmäistä kertaa unohtaa, mikä viikonpäivä on meneillään. Tämä tapahtui minulle tänä kesänä ensimmäistä kertaa viime viikolla, ja jouduin rannalla maatessani aivan tosissani miettimään, oliko päivä keskiviikko vai perjantai vai mikä. Se on aina hyvä ja rentouttava tunne.

Kesään kuuluvat olennaisesti myös kesäjuomat ja -ruoat. Viime kesän hittidrinkkejä olivat ananas-Fanta-limoncello sekä pastis, jotka toimivat edelleen, mutta olen myös kehitellyt pari uutta juomasekoitusta:

Ensimmäinen on Pommac-Pimm's. Pimm's on perinteikäs englantilainen kesäjuoma, jota ilman esimerkiksi Ascotin laukkakisat tai Wimbledonin tennisturnaus olisivat suoranaisia mahdottomuuksia. Englantilaiset kasaavat kesä-Pimm'sinsä perinteisesti sitruunalimonadin pohjalle (netin keskustelupalstoilla puhutaan myös Spritesta tai ginger alesta), mutta itse olen kokeilujen myötä havainnut parhaimmaksi mikseriksi kotimaisen Pommacin. Jo väriltään Pimm'sin kanssa luontaisesti yhteensopiva Pommac on mainion raikas ja hedelmäinen valinta Pimm's-cocktailin perustaksi.

Englannissa Pimm'siin lisätään usein myös sitruunoita, mintunlehtiä, mansikoita, kurkkuviipaileita tai oikeastaan mitä tahansa puutarhan antimia (joskus Pimm'siä kutsutaankin alkoholilliseksi hedelmäsalaatiksi). Itse en ole vielä päässyt aivan kurkkutasolle asti, mutta voin vakuuttaa, että sitruunat, limet ja mansikat sopivat Pommac-Pimm'siin erinomaisesti. Tärkeintä on muistaa täyttää lasi reilusti jääpaloilla.

Toinen kesäjuomani on kookos-Pepsi. Tämä on hyvin yksinkertainen ja trooppisen kesäinen juoma: lasi täytetään jääpaloilla, niiden päälle lorautetaan pikkuriikkinen määrä kookossiirappia (esim. Monin-merkkistä löytyy Stockmannilta. Makusiirappeja voi usein ostaa myös kahviloista, esim. Robert's Coffeesta.) ja sitten päälle jääkaappikylmää Pepsiä. Makusiirapin kanssa kannattaa olla melko varovainen, sillä se on käytännössä pelkästään huippumakeaa sokerilientä.

Juomisen lisäksi kesällä (ja muulloinkin) on tärkeää myös syödä. Helteisinä päivinä ei usein jaksa kokkailla mitään kovin monimutkaista, mutta suomalainen kesäklassikko, uudet perunat, toimii aina. Olen tänä kesänä keksinyt virittää perinteistä tilliä + voisulaa -reseptiä raastamalla kuumien perunoiden päälle muutaman ripauksen parmesan-juustoa. Tällä tavoin suomalaiset uudet perunat saavat tavallaan italialaisvivahteisen kuorrutuksen. Todellankin "om nom nom nom", kuten sanotaan.



(Loppuun vielä keksiaiheesta sellainen huomio, että Rainbow'n "Keksinautin täytekeksit" ovat yllättävän herkullisia.)

6 kommenttia:

Taavi kirjoitti...

Pitääpi testata tota Pimms-Pommacia! Tutustuin lentokoneessa kolmekymppiseen rovaniemeläismieheen, joka tarjosi mulle valkkaria ja alkoi itse sekotella siinä silmieni edessä olutta ja spriteä. Hetken ihmettelin että mitäs helvettiä tapahtuu, mutta "shandy"-nimellä kyseinen juominki kulkee. Kotona tein sitten pientä researchia netissä ja ihmettelin, että miten ei ole kyseinen juoma koskaan tullut vastaan aikaisemmin.

Kuitenkin, päätin kokeilla, ja yllätyksekseni juoma oli aivan törkeän hyvä (varsinkaan kun en olusesta itsessään paljoakaan pidä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta), maistuu aivan simalle! Alkoholiprosenttejahan on kyllä tosi minimaalisesti, mutta maku on hyvä, kannattaa koittaa. 50/50 suhteessa (toiset laittaa enemmänkin olutta) kaljaa ja 7uppia/spriteä (varmaan ite valitset 7Upin Pepsi-miehenä ;) ).

Pete P. kirjoitti...

UK:ssa myydään shandya myös valmiissa tölkeissä, niitä on joskus näkynyt täällä S-Marketeissakin.

Saksassa on kanssa aika suosittuja sellaiset oluet, joissa on jo pullossa puolet jotain sitruunalimsaa.

Jännä, että noi ei oo tulleet Suomeen - monet voisi tykätä kuitenkin. Tai ehkä niissä on "liian vähän" alkoholia sitten suuren yleisön makuun? ;-)

Taavi kirjoitti...

Joo siis sinäänsä ihmettelen, että miten en oo koskaan Englannissa ollessani törmänny tohon. Oon saattanu olla liikaa vaan valkkarin ja strongbown lumoissa ;)

Veikkaan että syy on just toi - liian vähän potkua liian kovaan hintaan. Ei tulis menestyyn :/

Anonyymi kirjoitti...

* Aamulla kotitekoinen limonaadi: Isoon lasiin 1 sitruuna puristettuna, ruokalusikallinen sokeria, jäitä ja päälle ehtaa Vichya

* Illan pimetessä shampanjaa, massin puutteessa Massingia

* Humaltumiseen klassikko tai sen muunnelma, esim tätä käyttäen

* Seuraavan päivän aterian korvikkeeksi pakastemansikoista (n 500g) ja appelsiinimehusta (n 1l) tehty smoothie

t: lokaali

Pete P. kirjoitti...

Toi itsetehty limonadi kuulostaa aika hyvältä. Totahan vois tehdä isommankin satsin vaikka kannuun jääkaappiin. Klassinen Vichy on tosiaan ainoa oikea vesi.

Ootko kokeillut smoothieen jogurttia myös? Ingmanin uudet "Ihana"-jogurtit on aika mukavan pehmeitä tällaiseen käyttöön. (Tosin itse olen rahatilanteen takia käyttänyt Lidlin banaanijogurttia, eikä sekään huonoa ole.)

Anonyymi kirjoitti...

En ole jogurttia kokeillut smoothien raaka-aineena, mutta Lidlistä saa kyllä parhaat jogurtit ja vastaavankaltaiset maitotuotteet.

t: lokaali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...