08 syyskuuta 2010

Anteeksi, Muumeissani on Foucault'a

Kesän lopussa sain käteviä annoksia hyvin erityyppisistä kirjallisuuden lajeista: päivisin luin tenttiä varten erilaisia viestinnän teorioita ja iltaisin minulle luettiin iltasaduksi Muumeja.

Yllättäen päivä- ja iltalukemisen väliltä löytyi kuitenkin mielenkiintoisia yhteneväisyyksiä: Tove Janssonin tarinassa Muumilaakson marraskuu on hyvin paljon piirteitä Michel Foucault'n ajatuksista vallankäytön ja tarkkailemisen suhteen. Muumilaakson marraskuussa Muumitalo on tyhjillään, mutta sinne talveksi muuttavat Vilijonkka, Hemuli, Ruttuvaari ja muut pyrkivät käyttäytymään aivan kuin Muumit olisivat paikalla. Hemuli rakentaa puuhun majan, koska ajattelee sen olevan jotain, jota Muumipappa itse tekisi, ja Vilijonkka haluaa tuntea ylpeyttä kokkailuistaan samalla tavalla kuin Muumimamma omista keittotaidoistaan. He siis muokkaavat käytöstään jonkinlaisen muumidiskurssin mukaiseksi, vaikka mitään suoranaista pakkoa siihen ei olisi. Kukin tarkkailee itseään ja toisiaan ja vahtii, että asiat tulevat tehdyiksi niin kuin Muumit muka toivoisivat ne tehtävän.

Hemuli ja muut Muumitalon talvivieraat toteuttavat siis Foucault'n hahmottelemaa kurin, järjestyksen ja säätelyn tekniikkaa. Heidän mielissään Muumipappa tai Muumimamma valvovat korkealta Panopticonista, miten maja pitää rakentaa tai miten soppaa pitää hämmentää, vaikka todellista näkyvää merkkiä valvojien läsnäolosta ei ole. Vieraat alkavat toteuttaa käyttäytymismalleja, joita he itse olettavat heiltä vaadittavan, mutta jotka todellisuudessa ovat vain muumiyhteiskunnassa toistuvaa järjestyksen ylläpitoa ja suorittamista.

Teoksen lopussa muumijärjestyksen alamaiset kykenevät murtamaan mentaaliset kahleensa - kuka mistäkin syystä. Osalle tämä tapahtuu Nuuskamuikkusen muumidiskurssivapaata rohkean individualistista esimerkkiä seuraten, kun taas osa vapautuu vain näennäisesti: kun Vilijonkka on saanut Muumitalon siivottua Muumimammaa oletettavasti tyydyttävällä tavalla, hän lähtee siivoamaan omaa kotiaan.

Mielenkiintoista Muumien ja Foucault'n yhteispelissä on myös se, että Jansson kirjoitti Marraskuun viisi vuotta ennen Foucault'n teosta Tarkkailla ja rangaista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luulen että Muumit arvostaa tätä sitea

t: lokaali

Jonny kirjoitti...

hahahaaaa!!

Mahtava teksti oli tämä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...