Kävin tänään alkuillasta Tennispalatsissa katsomassa vasta nyt Suomen valkokankaille päässeen Ghibli-studioiden animaation Pom Pokon vuodelta 1994. Itse elokuva oli jälleen kerran takuuvarman kekseliästä, hyperidearikasta Ghibli-tyyliä, mutta elokuvakokemus kokonaisuudessaan jätti hieman toivomisen varaa.
Ongelma oli siinä, että yleisöstä enemmistö oli lapsia. Jo ennen salin valojen sammumista vierustoverini söi popcornia lattialta ja hihkui puolen minuutin välein "Millon tää alkaa? Mitä kello on nyt?" Todelliset ongelmat alkoivat kuitenkin vasta filmin lähdettyä pyörimään: kun elokuvan roolihahmot lausuivat ensimmäiset repliikkinsä japaniksi, yleisön joukosta kuului mm. kärsimätön huuto "Mä en tajua tästä mitään! Nää puhuu jotain ihan outoa ruotsia!" sekä vielä suorasukaisempi "Buuu! Buuuu!", jota vielä tehostettiin nyrkin heristyksellä.
Tätä sitten kesti ehkä puoli tuntia (ja kuten tiedämme: puoli tuntiakin voi tuntua hyvin pitkältä ajalta!), jonka jälkeen pari perhettä poistui salista. Jäljelle jäi kuitenkin ainakin yksi isä, joka luki tekstitystä häiritsevän kovaan ääneen lapsilleen.
Ei tietenkään ole lapsen itsensä vika, jos ei ymmärrä puhuttua japania tai kirjoitettua suomea. Kyllästyyhän siinä. Vanhemmat voisivat kuitenkin käyttää hieman ennakkoharkintaa ennen kuin tuovat jälkikasvunsa katsomaan elokuvaa, jostä näillä ei selvästikään ole edellytyksiä nauttia. Vaikka elokuva onkin piirretty, ei se tarkoita sitä, että kyseessä olisi välttämättä lastenelokuva. Alle kouluikäinen ei vielä pysy tekstityksen vauhdissa, joten häntä ei kannata viedä muihin kuin dubattuihin tai kotimaisiin elokuviin. Muutenkin Pom Poko on pienille lapsille ehkä hieman liian outo ja pelottava: elokuvassa on mm. pelottava hirviöparaati, jossa luurangot ja liekehtivät tiikerit ryntäilevät pitkin Tokion esikaupunkeja ja lopun kulminaatiokohtauksessa pääosan pesukarhut taikovat kivespusseistaan valtavan, kultaisen purjeveneen, jolla seilaavat tuonpuoleiseen tapaamaan Buddhaa.
Yksi syyttävistä sormistani osoittaa siis pienten lasten vanhempia kohti, ja toista heristän Finnkinolle. Yhtiollä on varmasti tiedossa, etteivät Ghiblit useimmiten ole suoranaisia lastenelokuvia - eivät varsinkaan dubbaamattomina. Perheyleisöä kohtaan on suorastaan harhaanjohtavaa sijoittaa näitä elokuvia iltapäiväohjelmistoon: en usko, että kovin moni n. 10 euroa lipuista maksanut ja kesken näytöksen salista poistunut lapsiperhe palaa elokuviin ainakaan kovin pian. Hommasta menee siis maku oikeastaan kaikilta: lapsia tuskastuttaa, kun he eivät ymmärrä elokuvaa, ja muuta yleisöä rasittaa lasten ymmärtämättömyydestä seuraava sekasorto. Useimmista aiemmista Ghibli-elokuvista on ollut tarjolla näytöksiä myös myöhemmin illalla, kun lapsiperheet ovat jo nukkumassa - miksi ei tästä?
25 syyskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
11 kommenttia:
Levittäjältäkin vähän hölmöä, ettei elokuvaa kaiketi ole tullut ollenkaan dubattuna (Finnkinon uusilta sivuilta ei saa mitään tolkkua aiheesta), kun aiemmat Ghiblit ovat kai Mononokea lukuun ottamatta tulleet dubbausten kanssa. Vanhemmatkin ovat varmasti jo tottuneet siihen, että aika huoletta voi lasten kanssa Ghiblejä mennä katsomaan.
Olen nyt muutaman Pom Pokon nähneen kaverini kanssa jutellut ja ilmeisesti elokuvasta nauttiakseen pitää päästä suuressa osassa olevien kivesten yli. :D
Ja minkäköhän ihmeen takia tuosta ei ole iltanäytöksiä? Ponyostakin oli ja se nyt on Ghibli-asteikollakin ihan lasten kamaa.
Niinpä! Muistelin just, että kävin katsomassa Ponyon joskus klo 22 pintaan.
Finnkinon uudet nettisivut on tosiaan sekavat. Ne on ihan tyylikkään näköiset, mutta ne entiset oli niin selkeät verrattuna näihin uusiin.
Kannattaa ehdottomasti päästä kivesten yli ja käydä mulkomassa Pom Poko!
Pitäisiköhän laittaa Finnkinolle palautetta noista näytösajoista? Ehkä ne vois muuttaa tilannetta tuleville viikoille.
Varmasti menen katsomaan Pom Pokon, vaikka senkin uhalla, että kivekset haittaisivatkin kokemusta. No pun intended.
Voisi kyllä laittaa palautetta iltanäytösten puolesta jo senkin takia, että iltavuorolaisillakin olisi mahdollisuus käydä elokuva katsomassa. Itse olen ainakin melkein joka päivä kahdeksaan asti töissä, joten varttia vaille kuusi alkava myöhäisin näytös ei kamalasti lämmitä.
Finnkinon nettisivuilla on sama ongelma kuin IMDB:n uusilla. Ihan tyylikkäät, mutta se mikä ennen on onnistunut yhdellä klikkauksella onkin nyt useamman klikkauksen päässä. Vähän hölmöä mielestäni.
Jesh, pistin viestiä Finnkinolle. Saas nähdä, vastaako ne mitään. Ovat joskus aikaisemmin jopa vastanneetkin.
Pistin kanssa palautetta ja vastaukseksi tuli tiivistetysti, että pistävät harkintaan. Veikkaukseni on, että ensi tai sitä seuraavalla viikolla pistävät illaksi sen pyörimään viikoksi ja sen jälkeen on turha odottaa muuta kuin aamupäivän näytöksiä.
Nyt tuli iltanäytöskin. Arkisin se on jopa ainoa näytös Pom Pokosta. Palaute otettiin siis tosissaan. :D
Hyvä homma! :-)
Veikkaukselle voi muuten nykyisin lähettää palautetta Twitterinkin kautta. Olisi ihan suotavaa, jos myös Finnkino ja muutkin suomalaiset firmat liittyisivät samaan joukkoon.
Heh, mäkin sain nyt vastauksen:
"Hei!
Kiitos palautteestanne. Ongelma pääosin korjaantunee jo toisella esitysviikolla, sillä ylihuomisesta alkavalla elokuvaviikolla Pom Pokoa esitetään Hgin Tennispalatsissa joka päivä klo 21.00, sekä pe myös 13.00 ja la-su myös 14.15.
Muutoin markkinoinnin puolesta on ajatuksena, että mikäli animaatioelokuvaa ei ole lainkaan dubattu suomeksi, lasten vanhempien pitäisi siitä ymmärtää, että siinä ei puhuta suomea. Ja jos he siitä huolimatta haluavat ostaa liput, on heitä hieman vaikea siitä kieltää. Elokuvien esittelyteksteissä pyrkii tarpeen vaatiessa olemaan maininta elokuvan rajuudesta tms., mikäli elokuvan sisällössä on jotakin lapsille sopimatonta. Mutta jos sisältö sinänsä on ok, emme näe syytä estää perheiden lippujen ostoa.
Olinkohan vihjannut omassa viestissäni jotenkin selkeästi, ettei perheille kannattaisi myydä lippuja ollenkaan? ;-)
Hahaha. Olisi muuten hienoa, jos Finnkino kouluttaisi lipunmyyjät niin, että osaisivat jo valmiiksi kieltää tietyiltä tyypeiltä tiettyihin leffoihin pääsyn. Teinejä ei päästettäisi ollenkaan keksittymistä vaativiin elokuviin jne. Myös kännykän räplääjiltä voisi puhelimet tuhota. Ihan näin alkajaisiksi.
Aika jännä, että juuri Veikkaus on lanseerannut Suomessa Twitter-palautteenkin. Veikkaus ei välttämättä tule ensimmäisenä yrityksenä mieleen, joka ottaisi käyttöön sosiaalisia medioita noinkin hyvin. Ehkä en vain ole tutustunut Veikkaukseen yrityksenä tarpeeksi. Hyvä ja käyttökelpoinen idea kyllä muillekin! Facebookin kauttahan osa yrityksistä jo palautetta ottaakin ja on kontaktissa asiakkaisiinsa, mikä on jees.
Leffan Rakkautta ja Anarkiaa-näytöksessä sali oli täynnä aikuisia, bongasin vain muutaman kersan.
Lähetä kommentti