06 kesäkuuta 2011

Crumpet


Britit ovat aivan loistavia erilaisten leivonnaistensa kanssa. Oikeastaan jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen löytyy oikeinlainen herkku. Eräs mielenkiintoisimmista on crumpet.

Crumpet on suolaisen ja makean välimaastoon sijoittuva, eräänlainen kuohkea pieni pannukakku. Koska crumpet ei ole selkeästi makea tai suolainen, sen voi syödä mihin aikaan tahansa: aamiaiseksi, lounaaksi, keskellä päivää, iltapalaksi... Tärkeä osa crumpetia on sen huokoinen pinta: kun röpelöisiin koloihin sivelee voita, se leviää kakun sisälle viehkeällä tavalla ja muodostaa oivallisen kontrastin esimerkiksi hillolle, jota voi sitten latoa koko komeuden päälle.

Hieman epäortodoksisesti voin puutteessa kokeilin tänään aamulla yhdistelmää oliivioljy + vadelmahillo crumpetilla. Tämäkin toimi oikein mainiosti.

On hieman vaikea kuvitella crumpetin lyövän läpi Suomessa - itse asiassa Kansainyhteisön ulkopuolella crumpet on suurimmaksi osaksi tuntematon; jopa USA:ssa - mutta tämä pieni kakkunen on yksi niistä lukuisista asioista, joita tulen varmasti kaipaamaan kotiin palattuani.

Peribrittiläiseen tapaan sanalla 'crumpet' on myös hieman toisenlainen, vaihtoehtoinen merkitys.

Muuta: Toinen pätevä brittiherkku on valmiiksipaistettu pekoni. Outo juttu tässä on se, että kyseistä tuotetta oli saatavilla Suomessakin 1990-luvun loppupuolella, mutta noin 10 vuoteen valmispekonia ei ole enää näkynyt. Mikäköhän tässä mättää? (Ehkä terveysnäkökohdat. Luultavasti kuolisin parissa vuodessa, jos söisin koko ajan samalla tavalla kuin olen syönyt täällä. Toisaalta Lontoossa tulee hyötykuntoiltua paljon kävelyn myötä...)

4 kommenttia:

Asta kirjoitti...

Totta puhut, yksi parhaista brittiherkuista! Crumpeteja on pakko syödä aina saarivaltiossa vieraillessaan. Uskon, että menekkiä löytyisi Suomestakin!

Pete P. kirjoitti...

Nää on kyllä todellisia herkkurohmuja täällä - mikä sopii mulle oikein hyvin. On crumpetit ja muffinsit ja cup caket ja flapjackit ja suklaat ja kakut ja vanukkaat ja keksit ja patukat jne. jne. Ja jokaiselle on oma käyttötarkoituksensa ja tilanteensa. Ja esim. suklaapatukoista on sellaisia "keksiversioita": esimerkiksi Royle Familyssä, kun ne tarjoaa rasiasta "biscuitseja" niin ne on hieman isokokoisempia versioita esim. KitKatista yms. Hieno maa!

J/SH kirjoitti...

Crumpet, sekö se Edinburghin hotelliaamupalalla :D Ihmettelin syvästi sitä ja sen koostumusolemusta. Menin kai vähän hämilleni, että en muista maistoinko sitä edes, kuminen mielikuva kuitenkin jäi.

Pete P. kirjoitti...

Heheh, joo, toden totta crumpet on aika "kuminen" koostumukseltaan. Mutta sen koko viehkeys piilee juuri siinä lievässä kumisuudessa: voi sulaa sinne koloihin, mutta ei lorise sieltä ulos, koska kumimaisuus tiivistää.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...