27 syyskuuta 2006

Laulaja kadulla


Katselin äsken Conania aivan rauhassa, kun jostain alkoi kuulua voimakasta laulua. Heti The Interruptor -sketsin jälkeen (Interruptor on yksi Conanin mahtavimmista jutuista!) menin parvekkeelle katsomaan, mistä laului oikein kuului.

En aivan ensin saanut selville, mistä laulu tarkalleen oikein tuli. Laulaja oli kuitenkin mies ja hänen äänensä oli ilmeisen koulutettu ja taitava. Mies lauloi jotain todella vanhantyylisiä iskelmiä, joissa sanottiin jotain "Kuljen tien vieeeeertä pitkiiiiin" tai jotain sen tyylistä. Oli ihmeellistä kuunnella hienoa laulua sumuisessa illassa.

Kun laulu loppui, joka puolelta ympäröivistä taloista alkoi kuulua aplodeja (laulaja oli aivan oikeasti todella hyvä laulamaan). Laulajakin tuli näkyviin, hän oli kadulla suurin piirtein suoraan parvekkeeni alapuolella. Aplodit kaikuivat katutenorin ympärillä pimeydessä.

Sitten laulajamiehen kaveri tuli paikalle ja he katosivat yhdessä sumuun. Yleisö siirtyi parvekkeiltaan takaisin sisätiloihin.

Muuta: Danonen Danio-rahkaa saa nyt kookoksen makuisena. Se on todella raikkaan ja täyteläisen makuista! En tunne oikeastaan ketään, joka pitäisi kookoksesta, mutta on erittäin hyvä että kookoksen makuisia (vai miltäköhän oikea kookos maistuu? En tiedä...) herkkuja kuitenkin tehdään meille kookoksen ystäville. Danio-rahkojen ainoa miinuspuoli on hinta: se liikkuu €1:n molemmin puolin, riippuen kaupasta.

24 syyskuuta 2006

Pepsi Red Rocket osa 2


Kuten tässä ennustin, Pepsi Red Rocketin lumo ei kestänyt ikuisesti. On se vieläkin erittäin hyvää, mutta nyt kaipaa taas jo jotain muuta. Vaniljasiirappi Pepsissä on mahtavaa - ja mitä jos jostain löytyisi minttusiirappia?

Vähän masentavaa sinänsä. Ehkä lisämaustettu Pepsi toimii vertauskuvana elämän isommille asioille? Jos minulla olisi tyttöystävä tai lemmikki tai vakituinen työpaikka tai jotain, kyllästyisin siihenkin varmasti n. kuukaudessa ja haluaisin kokeilla jotain muuta. Ehkä juuri siksi minulla ei niitä olekaan.

Muuta: Tänään olen pääasiassa katsellut stand-up -koomikko Eddie Izzardin esiintymisiä YouTubesta. Välillä naisten vaatteisiin pukeutuva Izzard on ehkä mielikuvitukseltaan lahjakkain lavakoomikko, jonka olen nähnyt! Hänen aiheensa ovat todella "jotakin muuta"...

22 syyskuuta 2006

Levy: Thom Yorke - The Eraser (XL Recordings, 2006)


Radiohead oli 1990-luvun alussa melko tyypillinen valkoisten nuorten miesten vihainen kitarayhtye. Grunge-vaikutteisen debyytin Pablo Honey jälkeen Radiohead teki vuosikymmenen puolivälissä mestariteokset The Bends (1995) ja OK Computer (1997), jotka innoittivat lähes kaikkia maailman muusikoita Kentistä Musen kautta Coldplayhin ja ties keneen.

Sitten Radiohead alkoi todella oudoksi. Seuraavilla kahdella levyllä kitarat saivat väistyä elektronisten biittien ja samplejen tieltä, eikä kertosäkeitä ollut enää kovin helppoa laulaa mukana. Tämänkaltainen musiikillinen kehitys on pantu hyvin paljon yhtyeen laulajan ja pääasiallisen biisintekijän Thom Yorken tiliin. Radioheadin ennakkoluuloton ja kokeileva urakehitys on ollut sekä fanien että kriitikoiden mieleen, ja bändi on nyt jo legendan asemassa.

Miksi Thom Yorken pitäisi siis ylipäätään tehdä soololevy? Onko Yorke tehnyt tällä kertaa niin outoa ja mahdotonta musiikkia, että edes kaikkiruokainen ja äärimmäisen monipuolinen Radiohead ei kelpaa sen julkaisukanavaksi, vaan se pitää julkaista soolona?

Osittain kyllä ja osittain ei. Jotkut The Eraserin biiseistä ovat yli- tai ohijäänyttä Radiohead-materiaalia, mutta suurimmaksi osaksi kyseessä taitaa olla Yorken pitkäaikainen unelma julkaista täysin elektroninen levy, jonka suhteen hänen ei täydy tehdä ainuttakaan kompromissia.

Koska The Eraserilla kuullaan hyvin vähän ns. "oikeita" instrumentteja - ja nekin kaikki samplejen muodossa, eikä elävänä studiossa soitettuna - on levyn yleistunnelma melko kliininen ja niukka. Mutta Thom Yorken vahvalla visiolla juuri tämä niukkuus ja musiikin tietynlainen epäinhimillysyys toimii räväkkänä tehokeinona. Pääosassa on nimittäin itse laulajan ainutlaatuinen ääni. Minimalististen rytmien ja harhailevien kosketinsoittimien päällä Yorken ääni soi kirkkaana ja monipuolisena. Melko suuren osan aikaa tunnelma on jotakuinkin ahdistava, todella post-milleniaalinen, post-9/11 ja post-postmoderni ja vaikka mitä. Joidenkin kappaleiden lopuissa kaikki instrumentit lakkaavat ja kuuluu vain Yorken huohotusta tai muminaa, joka on todella hätkähdyttävää ja koskettavaa. Jotenkin The Eraser on kuin soul-musiikkia: siitä kuulee, että sen tekijän henkilökohtaiset tunteet ovat vahvasti pinnassa.

Kaiken perustana on kuitenkin Yorken vahva biisientekotaito. Vaikka Radioheadkin kokeilee ja venyttää rockmusiikin muotoja, on outojenkin ratkaisujen taustalla aina hyviä kappaleita. Sama pätee The Eraseriin. Tarttuvimmat kappaleet ovat Black Swan ja Harrowdown Hill, mutta kaikista biiseistä löytyy monenlaisia melodisia ja rytmillisiä kikkoja ja nokkelia sanoituksia. Yorke on aina ollut sanoituksissaan jonkinlaisten peiteltyjen uhkauksien mestari, hän luo pelottavia mielikuvia hyvin vähäeleisillä ja lyhyillä lauseilla. Myös huumoria on mukana, esim. Black Swanin kertosäkeen "This is fucked up" on jotenkin niin laiskan rennosti laulettu, että siitä on vaikea sanoa onko "fucked up" huono vai hyvä asia.

Kaiken kaikkiaan Thom Yorke on The Eraserilla luonut hienon kokonaisuuden 2000-lukulaista populaarimusiikkia, joka yrittää luoda jotain uutta eikä vain seurata muita. The Eraser on myös hyvin aito levy, siitä kuulee että Yorke on vakavissaan eikä teeskentele pätkääkään. Ja ehkä tämän jälkeen seuraavalla Radiohead-albumilla voisi sitten olla vaikka ihan oikeita kitaroitakin?

Arvio: 4/5

---
Haluaisin lisäksi vielä aivan erityisesti kiinnittää huomion kappaleeseen Harrowdown Hill. Sen lisäksi, että biisi on levyn kohokohtia ja musiikillisesti hieno esitys, on sen taustalla myös todella hurja tarina.

Harrowdown Hill on paikka, josta tohtori David Kelly löytyi kuolleena heinäkuussa 2003. Tohtori Kelly oli arvostettu aseasiantuntija ja mm. ehdokas Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Hän oli ollut mukana kansainvälisessä ryhmässä etsimässä joukkotuhoaseita Irakista, eikä ollut löytänyt niitä. Keväällä 2003 hän paljasti nimettömänä BBC:lle, että väitteet Irakin ydinaseista olivat täysin tekaistuja, ja että Tony Blairin hallitus oli laittanut niitä koskevaan muistioon valheellista tietoa saadakseen tekosyyn liittyä Irakin sotaan USA:n rinnalle. Kellyn tunnustus ei pysynyt pitkään nimettömänä, ja hän joutui Englannin parlamentin eteen selittämään salaisten tietojen vuotamistaan.

Asian käsittelyn ollessa vielä kesken, Kelly lähti heinäkuisena päivänä pienelle kävelylenkille, kuten hän tapasi tehdä joka päivä. Hänen ruumiinsa löytyi seuraavana päivänä Harrowdown Hillistä ja virallinen selitys oli, että hän oli tehnyt itsemurhan pillereillä ja viiltämällä ranteensa auki. Kuolinpaikalta ei kuitenkaan löytynyt lähes yhtään verta, eikä Kellyn elimistöstä löytynyt lääkemäärä olisi riittänyt tappamaan ihmistä. Mahdollista on, että Kellyn tappoi Britannian tiedustelupalvelu MI6. Helmikuussa 2003 Kelly oli todennut eräälle suurlähettiläälle, että "Jos Irak vallataan, minut löydetään todennäköisesti kuolleena metsästä".

Lue lisää Wikipedian artikkelista.


"Don't walk the plank like I did
You'll be dispensed with
When you've become inconvenient"

- Thom Yorke: Harrowdown Hill, 2006 -

20 syyskuuta 2006

Tiedotus helsinkiläisille (ja kai turkulaisillekin)


Stupido Shopissa on nyt mm. Arctic Monkeysin debyyttialbumi Whatever People Say I Am, That's What I'm Not alennuksessa hintaan €9,90. Jos et vielä omista sitä, niin nyt tilanne on sellainen, ettei ole mitään tekosyytä olla hankkimatta sitä! Whatever People Say... on vuoden paras albumi, ehkä jopa tämän vuosikymmenen paras albumi, tulevaisuuden klassikko.

Englannissa on odotetusti alkanut jo jonkinlainen backlash koko Arctic Monkeys -ilmiötä vastaan. Se on aivan ymmärrettävää, bändi nousu huipulle oli kuitenkin sen verran nopea ja häikäisevä, että ei mikään ihme, jos jotkut alkavat tässä vaiheessa hieman epäillä bändin suosion perusteita. Itse uskon, että syytä huoleen ei ole. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Arctic Monkeys tulee tekemään vielä lisääkin loistavia levyjä.

Stupidossa oli alessa myös Thom Yorken ensimmäinen soololevy The Eraser. Sinkkubiisi Harrowdown Hill on aivan loistava, joten saapa nähdä miltä koko levy vaikuttaa... En uskalla sanoa mielipidettäni albumista ennen kuin olen kuunnellut sen useaan kertaan - kyseessä on ehkä sen verran hitaasti aukeava teos.

Kenen muun mielestä The Eraserin kansi (katso vaikka tästä) muistuttaa jotain vanhaa Muumi-grafiikkaa?

17 syyskuuta 2006

Pultsarien hiukset


Miksiköhän aika monella pultsarinaisella on jonkinlainen nuttura/poninhäntäkampaus? Miksi kiinnittää mitään huomiota hiuksiinsa jos elää kadulla viinaruokavaliolla? Onko se kuin jonkinlainen viimeinen osoitus, ettei ole aivan vielä tippunut yhteiskunnan ulkopuolelle, kun jaksaa edes vähän laittaa tukan jotenkin? Miksi vaivautua?

Aku Ankka -lehden (melko turha ja aina kovin typerissä tarinoissa seikkaileva) sivuhahmo Una on varmasti mallinnettu jonkun laitapuolenkulkijanaisen mukaan.

16 syyskuuta 2006

Sad Song


Oasis julkisti tällä viikolla listan kappaleista, jotka ovat marraskuussa ilmestyvällä hittikokoelmalla Stop The Clocks. Bändillä on niin monta niin täydellistä kappaletta, että varmasti kukaan fani ei ole täysin samaa mieltä kokoelmalle valituista kappaleista - kaikki parhaat eivät yksinkertaisesti mahdu kahdelle CD:lle. Ei nyt mennä syvemmälle siihen, mitä mieltä minä olen kokoelman biisilistasta. Joka tapauksessa Stop The Clocks tulee varmasti olemaan hyvä ensitutustuminen monelle uudelle Oasis-fanille.

Yksi kappale, joka ei mahtunut mukaan levylle - eikä ehkä pitäisikään, vaikka loistava biisi onkin - on Sad Song, joka ilmestyi alunperin Definitely Mayben vinyyliversiolla sekä myöhemmin Don't Go Away -importsinglen b-puolella. Sad Songissa on todella kaunis melodia ja muutama nokkelasti rimmaava kohta. Lataa se tästä. Samasta lähdeblogista löytyy röykkiöittäin akustisia versioita Oasiksen kappaleista!

12 syyskuuta 2006

Menetetty mahdollisuus


Vuonna 1997 suomalaisella musiikilla oli melko ainutlaatuinen mahdollisuus, joka valitettavasti tuhlattiin. Tuolloin Sub-Urban Tribe julkaisi kappaleen nimeltä First Spring Day, joka on aivan oikeasti erittäin hyvä ja kaunis sävellys sekä kaiken lisäksi vielä todella taidokkaasti tuotettu.

En tiedä kovin tarkkaan, minkälainen yhtye Sub-Urban Tribe oli ennen vuotta 1997 (muistan, että he tekivät jonkun yhteis-singlen tms. Don Huonojen kanssa?) ja 1990-luvun vaihtuessa 2000-luvuksi Sub-Urban Tribestahan oli tullut tylsän tavanomainen suomalainen heavybändi, jolle jostain kumman syystä aina jaksetaan povata "vientimahdollisuuksia". Mutta vuonna 1997 bändi siis julkaisi hienon First Spring Dayn, joka oli jonkun suomalaisen nuorisoelokuvan soundtrackillakin ja josta tuli melko iso hitti.

Tällaisen täysosuman jälkeen Sub-Urban Triben olisi ollut suotavaa tehdä niin kuin Liam Gallagher kerran neuvoi veljeään: "Write a couple o' more these babies!", mutta ei kun ei. First Spring Dayn jälkeen Sub-Urban Tribe teki varmaan jotain ja sitten ehkä jotain ja sitten vaihtoi tyyliä (ja laulajaa) entistä hevimmäksi ja muuttui kuuntelukelvottomaksi.

Tätä menetettyä mahdollisuutta voit muistella lataamalla First Spring Dayn tästä (se löytyy myös albumilta Panorama sekä kai joltain hittikokoelmalevyltä). Kannattaa ottaa huomioon, että tässä blogissa tuskin tullaan kovin usein kehumaan mitään suomalaista artistia (eikä tässä nytkään kehuttu artistia vaan nimenomaan biisiä), joten pienikin kehu kannattaa ottaa vakavasti.

Muuta: Tänään ensimmäisellä ranskan-tunnilla jokaisen opiskelijan piti esitellä itsensä ja kertoa mm. harrastuksistaan. Mainitsin musiikin ja Pepsin juomisen. Ympäriltä kuului jonkinlaista hörähtelyä. Pepsiä ei siis otettu todesta harrastuksena.

10 syyskuuta 2006

Maltesers


Uudesta R-Kioskin mainoslehtisestä voi huomata, että maailmalla kuuluisia Maltesers-karkkeja saa nyt Suomestakin. Omasta mielestäni ne eivät ole mitenkään erityisen hyviä, mutta hyvää edistystä on se että niitä saa nyt täältäkin. Maltesers on jo toinen tänä vuonna Suomeen saapunut legendaarinen kansainvälinen karkkitulokas, ensimmäinenhän oli Polo Mint -pastilli keväällä.

Malteserseistä on myös olemassa legendaarinen tarina: John Squire lähetti rasian kyseisiä makeisia Ian Brownille joululahjaksi vankilaan, kun Brown oli istumassa tuomiota lentokonehäiriköinnistä. Sitä ennen miehet eivät olleet olleet minkäänlaisessa kontaktissa pariin vuoteen, eivätkä varmaan ole sen jälkeenkään.

R-Kioskin mainos kertoi myös, että Marabou tekee Daimia nyt myös kokonaisen suklaalevyn muodossa. Sitä täytyy ehdottomasti kokeilla! Daimin ongelma on nimittäin aina yleensä juuri se, että sitä ei ole tarpeeksi.

09 syyskuuta 2006

Girl & Beat It


Girl on yksi Beatlesin kappale jota tulee kuunneltua aivan liian harvoin. Se on hyvin kaunis, siinä on mielenkiintoiset soinnut, se toistaa varhaiselle Lennon-tuotannolle yleistä teemaa jossa mainitaan miten mies ansaitsee työllä rahaa tehdäkseen tyttöystävänsä onnelliseksi tms., ja Lennonin sisäänpäinhengitys kertosäkeessä on huomiota herättävä ja melko ainutlaatuinen kikka. Lataa se tästä [lähde].

Ja Michael Jacksonin biisistä Beat It huomasin tänään uuden asian: kertosäkeessä lauletaan "Beat it / Beat it / No-one wants to be defeated" eikä esim. "Beat it / Beat it / No-one wants to beat a feeling" tai "Beat it / Beat it / I just wanna biidibiidi" tai jotain. Melko hienoa: nyt kappaleessa on jotain järkeäkin! Tämän paljastuksen minulle tarjosi ruotsalaisen HEJ!-coveryhtyeen versio kappaleesta. Ladattavissa tästä [lähde].

08 syyskuuta 2006

Waterloosta minne tahansa


On aika jännä juttu, mutta testauksen perusteella todeksi havaittu, että Dirty Pretty Thingsin albumi Waterloo To Anywhere kestää tasan yhden matkan verran.

Olen monesti levyn ilmestymisen jälkeen matkustanut eri kulkuneuvoilla eri paikkoihin, ja aina levy on kestänyt juuri matkan verran. Kun sen laittaa kotipihassa iPodiin soimaan, niin viimeinen biisi päättyy juuri sopivasti, kun saapuu perille sinne minne ikinä olikin menossa.

Dirty Pretty Things - Deadwood [lähde]
Dirty Pretty Things - Doctors & Dealers [lähde]

Muuta: Syksy tuntuu hienolta. Meri näyttää iltaisin bussin ikkunasta kiehtovan synkältä ja tuuli tuntuu mukavan viileältä. Helsinki on täynnä poliiseja ja vartijoita viikonlopun ASEM-kokousta varten. Jotenkin ilmassa on sellainen tunne, että kohta tapahtuu jotain.

Ja futisviikko oli mahtavin miesmuistiin! Itse sanoisin, että tämä on ollut loistavin futissyksy sitten 1998 HJK:n Champions League -otteluiden. Ensin Puola vieraissa 3-1 ja hieno (joskin nopeasti ahneeksi muuttuvalle fanille jopa hieman pettymykseltä ensin tuntunut) 1-1 kotitasapeli Portugalin kanssa! Ja Litmanen on parhaassa vireessään tällä vuosituhannella (no, ehkä vähän liioitellusti)!

02 syyskuuta 2006

Levy: James Dean Bradfield - The Great Western (Columbia, 2006)


Manic Street Preachers on aina ollut sellainen yhtye, jonka musiikissa sanoitukset näyttelevät suurta roolia. Ilman Nicky Wiren kirjoittamia ajankohtaisia, poliittisia tai shokeeraavia sanoja yhtyeen kappaleet saattaisivat olla melko keskitasoista brittiläistä kitararockia.

Toisaalta toinen Manicsien vahvuus on laulaja James Dean Bradfieldin parhaimmillaan todella ainutlaatuisen kaunis ääni. Silloin kun Bradfield ei yritä olla liian rock, vaan antaa äänensä nousta hieman epämiehekkäästi tyylikkääseen falsettiin, Manicsien kappaleet saavat aivan uusia ulottuvuuksia.

Manicsien kahta edellistä levyä Know Your Enemy ja Lifeblood on vaivannut jonkinlainen intohimottomuus ja uudistumisen tarve, jota ei kuitenkaan ole pystytty toteuttamaan. Kappaleet ovat kuulostaneet jotenkin väsyneiltä ja yritys liian totiselta. Todella vahvaa levykokonaisuutta bändi ei ole pystynyt luomaan sitten vuoden 1998 This Is My Truthin.

Ennakko-odotukset James Dean Bradfieldin ensimmäiselle soololevylle The Great Western eivät olleet mitenkään kovin korkealla. Siksi yllätys onkin melkoinen: Bradfield kuulostaa nyt todella vapautuneelta, innostuneelta ja välittömältä. Juuri siltä, miltä Manicsin pitäisi kuulostaa! Koska biisien säveltäjä on sama kuin Manicsilla, kappaleet kuulostavat Manicsiltä ilman Nicky Wiren sanoja. Mikä ei ainakaan omasta mielestäni ole mitenkään huono juttu. Tärkeintä on, että melodiat ja sovitukset pelaavat.

Ja nehän pelaavat: levyn aloitusnelikko That's No Way To Tell A Lie, An English Gentleman, Bad Boys And Painkillers (johon sanat on muuten tehnyt Nicky Wire) ja On Saturday Morning We Will Rule The World on ehkä kovin levyn alkupuolisko tänä vuonna j.AM (jälkeen Arctic Monkeysin). An English Gentleman voisi olla vaikka Razorlightin biisi, jos se soitettaisiin hieman nopeammin ja rosoisemmin, ja On Saturday Morning... kuulostaa jotenkin Elton Johnin ja Everything Must Go -aikaisen Manicsin yhdistelmältä.

Levyn loppupuolisko on hieman hidastempoisempaa ja hitaammin aukeavaa materiaalia, mikä tekee levystä aavistuksen epätasaisen. Silti loppupuolen kappaleet ovat hyvin kauniita, kuten oikeasti liikuttava To See A Friend In Tears ja välittömästi iskevä Still A Long Way To Go, joka vähäeleisen alun jälkeen purkautuu pateettiseen (hyvällä tavalla!) kertosäkeeseen.

Bradfield on kiinnittänyt huomiota kappaleiden yksityiskohtiin, ja niistä löytyy monia sovituksellisia koukkuja. On jollain tavalla aistittavissa, että tämä levy on hänelle tärkeämpi kuin Manicsin levyt ovat viime vuosina olleet. The Great Western on ehdottomasti paras levy, jota Bradfield on ollut tekemässä sitten This Is My Truthin. Nyt kysymys kuuluukin, miksi Bradfield (tai kukaan muukaan) enää tarvitsee Manicseja? James Dean Bradfieldin soolomusiikki on saman tyylistä, mutta parempaa ja sanoituksetkin aivan riittävän hyviä ilman Nicky Wireäkin.

Wire on muuten itsekin julkaisemassa soololevyä tämän vuoden aikana. Se on taas sitten Manicsin toinen puoli: sanoituspainotteista huonommalla musiikilla. Bradfield ja Wire tekevät soololevyjä promotoidakseen yhteisen kiertueen Japanissa, eikä Manics ole missään nimessä hajoamassa, vaan tekemässä uutta levyä. Mutta rumpali Sean Moorea käy ehkä hieman sääliksi: kuka haluaisi kuulla Manic Street Preachersin rumpalin soololevyn?

Joka tapauksessa, James Dean Bradfieldin The Great Western on lähes täysosuma levyksi ja ehdottomasti yksi vuoden parhaita julkaisuja. Toivottavasti hän saa säilytettyä uudelleen löytyneen energiansa myös pääbändinsä tulevia julkaisuja varten.

4/5

Lataa:
On Saturday Morning We Will Rule The World [lähde]
That's No Way To Tell A Lie [sama lähde]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...