26 lokakuuta 2006

Anders och Måns

SVT Europa näyttää torstaisin klo 22.30 Suomen aikaa mahtavaa ruotsalaista sarjaa Anders & Måns. Anders (Johansson) ja Måns (Nilsson) ovat tehneet Ruotsin radioon ja televisioon useita sarjoja, joista tämänhetkinen tv-sarja kulkee nimellä Fråga Anders & Måns.

Sarjasta on vaikea sanoa, mitä lajityyppiä se oikein edustaa. Ennen kaikkea se on humoristinen - Anders ja Måns ovat selvästi huuliveikkoja - mutta siinä on myös piirteitä tiedesarjasta, dokumentista ja vaikka mistä. Sarjan tekijöiden mielikuvitus on lähes rajaton, hienoon Monty Python -tyyliin yhden ohjelman puitteissa saattaa tapahtua lähes mitä vain.

Esimerkiksi tämänkertaisessa jaksossa Anders pohti, miksi ihminen ei osaa lentää, ja yritti keksiä keinoja joiden avulla tämä epäkohta saataisiin tulevien sukupolvien osalta korjattua. Lastenhuoneisiin pitäisi päästää villieläimiä, ja sijoittaa lasten ruoka niin korkeisiin paikkoihin, että lasten olisi opittava leijumaan ensinnäkin välttääkseen tulemasta syödyksi ja toiseksi saadakseen itse syötyä. Tämä kaikki visualisoitiin nukketalon avulla.

Myös keskustelu jogurtista ja ihosta oli hieno. Millaisessa ohjelmassa voi oikein kuulla repliikin: "Jogurtilla ei ole ihoa. Minä asun jogurtin kanssa. Siis... naisen kanssa. Hänellä on iho. Täytyy kirjoittaa muistiin: iho. I-H-K-O..."? Tässä sarjassa voi!

SVT:ltä tulee muutenkin loistavia ohjelmia (mm. Musikbyrån), mutta niitä huomaa katsoa liian harvoin.

http://svt.se/andersochmans

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...