02 marraskuuta 2009

Elokuva: Michael Jackson's This Is It

Tässä se on: elokuva, jonka tarkoitus on hälventää kaikki Michael Jacksonista liikkuvat huhut ja kumota kaikki häntä koskevat juorut. Tai siis, ei huhuja ja juoruja siitä, mitä hän teki makuuhuoneessaan pienten poikien kanssa, mutta huhuja ja juoruja siitä, missä kunnossa ja millaisessa tilassa hän oli elämänsä viimeisinä päivinä viime kesäkuussa. Oliko Jackson sairas ja hauras? Liian heikko esiintymään? Oliko suunniteltu 50 konsertin sarja Lontoossa vain täysin epätoivoinen yritys pelastaa himmenneen tähden katastrofaalinen taloudellinen tilanne vai oliko kyseessä aidosti intohimoinen comeback vuosien musiikillisen hiljaiselon jälkeen? Loiko kaikki tämä Jacksonille musertavia paineita, jotka loppujen lopuksi johtivat hänen kuolemaansa? This Is It -elokuvan perusteella jokainen katsoja voi tehdä omat johtopäätöksensä asioiden todellisesta tilasta.

Vaikka filmiä ympäröivät olosuhteet eivät olisikaan näin eriskummalliset, kyseessä olisi silti erinomainen musiikkidokumentti ja konserttielokuva. Koska elokuvaa varten koottua materiaalia ei alun perin ollut tarkoitettu esitettäväksi julkisesti, se näyttäytyy paljon realistisempana ja aidompana, kuin varta vasten kootut konserttifilmit. Lontoon konsertteja varten järjestetyissä harjoituksissa kuvatut nauhat oli tallennettu ensisijaisesti vain Jacksonin omaan käyttöön, joten materiaali keskittyy lähes täysin Jacksoniin itseensä: parituntisessa elokuvassa on vain muutama minuutti, joiden aikana Jackson ei ole kameran edessä. Häntä kuvataan tarkkailemassa taustatanssijoiden koe-esiintymisiä, näyttämässä yksityiskohtaisesti mallia koreografeille, keskustelemassa kosketinsoitinsoundeista muusikoiden kanssa ja tutustumassa esiintymislavan teknisiin ominaisuuksiin.

Kaikki tämä välittää yhden totuuden: Michael Jackson oli hyvin tarkka koko show'nsa pienimpienkin osa-alueiden suhteen ja tiesi äärimmäisen tarkasti, miltä hän halusi koko esityksen kuulostavan, näyttävän ja tuntuvan. Jackson oli uskomattoman ammattitaitoinen esiintyjä ja showbisneksen suhteen kiistämättä nero. Mutta toisin kuin odottaisi, hän ei perfektionistisista taipumuksistaan huolimatta ollut sietämätön diiva, vaan hauska, lämmin ja nöyrä yhteistyökumppani kaikille niille kymmenille ihmisille, jotka olivat kokoamassa show'ta yhdessä hänen kanssaan. Jacksonin luonnollisen ja lempeän käytöksen näkeminen elokuvassa on hyvin opettavaista. Hänen asenteensa oli varmasti yksi syy siihen, miksi hän parhaimmillaan saavutti niin merkittävän aseman musiikkimaailmassa.

Kulissientakaisten pätkien lisäksi This Is It on kuitenkin ennen kaikkea konserttielokuva, joka paljastaa, millainen Michael Jacksonin Lontoon-esiintymissarja olisi ollut, jos se olisi toteutunut. Elokuva sisältää kokonaisina esityksinä kaikki Jacksonin suurimmat hitit Wanna Be Startin' Somethingista Man In The Mirroriin täydellisinä, tiukkoina, esitysvalmiina sovituksina. Jackson laulaa hieman varoen, selvästi täyttä potentiaaliaan säästellen, mutta silti paremmin ja koskettavammin kuin lähes kukaan muu. Hänen tanssikuvionsa ovat hätkähdyttävän sulavia ja vaivattoman oloisesti toteutettuja. Ainoa henkilökohtainen valituksen aihe on, että omasta mielestäni Jacksonin olisi kannattanut päivittää kappaleidensa musiikillisia sovituksia hieman ja vaihtaa mm. törkeimmin 90-lukulaiset syntetisaattoribasso-osiot ajankohtaisemman kuuloisiin. On silti ymmärrettävää, että Jackson tahtoi esittää kappaleensa yleisölleen juuri sellaisina kuin yleisö oli ne oppinut tuntemaan: ei riskejä, mutta ei myöskään pettymyksiä. Jacksonin olemuksesta suorastaan loistaa esiintymisen, musiikin ja tanssin ilo, joka todella koskettaa myös elokuvakankaan välityksellä. Toisaalta juuri tämä on hieman surullista: ei voi olla ajattelematta, että viimeisten kymmenen vuotensa aikana Jacksonin olisi pitänyt keskittyä enemmän juuri musiikkiin ja esiintymiseen eikä erakkona Neverlandissa elämiseen - nimenomaan musiikki oli Jacksonin suurin vahvuus, joten hänen olisi pitänyt tehdä sitä enemmän.

Kaiken kaikkiaan This Is It jättää Michael Jacksonista artistina erittäin lämpimän ja osaavan kuvan. Hän ei ollut sairas ja hauras, ei liian heikko esiintymään, ei missään nimessä palaamassa lavoille vain rahan takia, vaan aidosta intohimosta musiikkiin ja halusta tarjota faneilleen unohtumaton elämys. Hänen laulu- ja tanssitaitonsa olivat edelleen maailman kärkiluokkaa, kaikki hänen lahjansa olivat yhä tallella ja Lontoon esitykset olisivat olleet tästä tärkeä muistutus. On sääli, etteivät nuo konsertit koskaan toteutuneet, mutta ainakin tämä elokuva päättää Jacksonin tarinan kirkkaaseen nuottiin.

This Is It pyörii elokuvateattereissa vain kahden viikon ajan... ellei sitten pidempään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Löysin vasta tänään sun blogin ja täytyy todeta että on ihan loistavaa, että joku jaksaa (ja osaa) kirjoittaa oikeasti osuvia ja vielä hauskojakin juttuja nettiin!

Jacko-leffa vaikuttaa todella kiinnostavalta!

t. Lede kotkablogista

p.s. Saadaanks lisätä sun blogi meidän linkkilistalle?

Pete P. kirjoitti...

Hehheh, oon kanssa katsellut teidän blogia. Osittain jopa vähän kateellisena, teidän touhut vaikuttaa hyvin hilpeiltä..! :-) Lisää pois vaan. Ja kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...