25 huhtikuuta 2010

Stand-upia

Viimeisen viikon aikana olen katsellut netistä pari hyvää, tuoretta stand-up -DVD:tä. Stand-up on tietysti usein parhaimmillaan aivan oikeasti livenä koettuna, mutta myös kotikatselua varten tehdyt taltioinnit puolustavat olemassaoloaan, sillä parhaimmat esitykset kestävät ehdottomasti myös useita katselukertoja.

Suosikkisarjassani Black Booksissa esiintynyt irlantilainen Dylan Moran kuvasi viimevuotisen What It Is -kiertueensa show'n Australian Sydneyssä (You Tube / yhteensä 8 lyhyttä osaa). Hieman nuhjaantuneen oloinen ja viihdyttävällä tavalla vihainen Moran on persoonansa puolesta aina huvittavaa katseltavaa ja hänen esiintymistyylinsä on mukavan spontaani. What It Is sisältää muutamia todellisia huippukohtia ja suuren joukon hervottoman hauskoja yksittäisiä lausahduksia, mutta kokonaisuutena esityksen aihepiiri sivuaa valitettavan paljon koomikkojen perushelppoja aihepiirejä kuten parisuhteita ja lapsia. Parhaimmillaan Dylan Moran on niinä hetkinä, jolloin hänen materiaalinsa irtautuu kauimmas realismista ja sukeltaa rohkeasti absurdeihin syvyyksiin.

Tällä hetkellä taas vaihteeksi miesten vaatteissa esiintyvän Eddie Izzardin Stripped-esitys on nauhoitettu Lontoossa (n. 2 h stream yhdessä osassa). Taidoiltaan suvereeni Izzard kertoo parissa tunnissa koko maailman historian Wikipediasta inspiraatiota ammentaen. Esityksen alku on melko verkkainen ja varovainen, mutta kun Izzardin juttu todella lähtee lentoon, on hän täysin pysäyttämätön: mukaan mahtuvat niin Jumala, Jeesus, dinosaurukset, luolamiehet, spartalaiset, roomalaiset, natsit, kuninkaalliset... sekä jazz-kana. Izzardin esitys on kuin stand-up -sinfonia: hän kierrättää eri teemoja ja koukkuja nostaen niitä toistuvasti esiin eri kohdissa ja nitoo loppujen lopuksi kaiken yhteen hämmästyttävän nokkelasti. Vaikka show on taidokkaasti ennalta valmisteltu, se sisältää myös sopivasti tyhjää tilaa improvisoinnille ja joinain hetkinä vaikuttaakin jopa siltä, että Izzard itsekään ei ole aivan varma, mitä on sanomassa (yksi vitsi menee jopa niin piloille, että hän "lakaisee" koko sotkun syrjään lavalta). Onnekkaita olivat ne, jotka saivat liput Stripped-kiertueen Suomen-keikalle viime joulukuussa! Meitä muita onneksi lohduttaa verkkostreami tai DVD.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko Black Books sunkin lemppari? Meillä on oikeesti aivan liikaa yhteistä...

-Taavi

Pete P. kirjoitti...

Joo! Selkeästi molemmat pidetään oikeasti laadukkaista asioista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...