26 joulukuuta 2010

Ruumiinosamusiikkia

Joulunpyhistä on yllättäen tullut todellinen uuden musiikin sesonkin. Eilen saatiin Gorillazilta 15 biisin mittainen kokonaan uusi levy The Fall ja tänään uudet videot Beady Eye'lta ja Elbow'lta. Gorillazista ehkä enemmän myöhemmin - levyyn täytyy perehtyä vielä hieman tarkemmin ennen kuin siitä voi sanoa mitään täysin varmaa. Ruumiinosabändien uusista biiseistä voi kuitenkin tehdä jo nopeampiakin johtopäätöksiä:



Beady Eyen uusi Four Letter Word parantaa aiemmin syksyllä julkaistusta Bring The Lightista todella paljon. Four Letter Wordissä on jopa ripaus Definitely Maybe -aikojen nopeaa ja aggressiivista Oasista, hieman Bring It On Downin tai Headshrinkerin tyyliin. Liam kuulostaa tässä aivan erinomaiselta, koko bändi soittaa tiukasti ja melodia ei ole liian suoraviivainen niin kuin Bring The Lightissa. Mielenkiintoista nähdä krediitit joskus tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä voisin veikata, että Four Letter Word on Gemin sävellys ja sanoitus?



Silmästä siirrytään kyynärpäähän. Elbow'n edellinen levy, vuoden 2008 The Seldom Seen Kid oli lähes täydellinen albumi, joten odotukset uuden materiaalin suhteen ovat korkealla. Maaliskuussa ilmestyvältä build a rocket boysilta (levyn nimi tulee kuulemma kirjoittaa kokonaan pienellä?!) saadaan ensimmäisenä maistiaisena Lippy Kids. Elbow näyttää jatkavan The Seldom Seen Kidin erinomaisella linjalla: itse pidän aivan erityisesti siitä, miten bändi osaa sovittaa kappaleensa näin yksinkertaisen kuuloisiksi. Elbow tekee parhaimmillaan kuin klassista musiikkia pop-muodossa: jokaisella soittimella on oma selkeä roolinsa ja jokainen soittaja osaa antaa hillitysti tilaa toisille, jotta kokonaisuus kuulostaa mahdollisimman hyvältä. Onneksi Elbow ei näytä yrittävän väkisin toistaa One Day Like This -hitin kaavaa: Lippy Kidsiä on vaikea kuvitella TV:n futisohjelman maalikimaran taustamusiikiksi. Jopa video on mukavan vähäeleinen: on kiehtovaa katsella, miten pienistä asioista Elbow rakentaa tällaisia tunnelmia.

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Headshrinker tosiaan tulee mieleen, mikä ei tietenkään ole huono juttu. Tykkään erityisesti, miten Liam sylkee forever-kohdan. Mitä ilmeisimmin varsin hyvä sanoituskin liittyen erääseen puuttuvaan henkilöön.

- kirjoitti...

Muistin vasta nyt, että Beady Eyekin on olemassa ja vieläpä julkaisemassa uutta materiaalia. Nyt täytyy mennä kuuntelemaan toinenkin single koska olen senkin missannut :/ Saapa nähdä mitä tulee levystä ilman Noelia...

Pete P. kirjoitti...

Kuuntelitko koko levyn preview'n tästä? Vaikuttaa siltä, että levystä voi tulla ihan yllättävän hyväkin!

Golden Platitudes kirjoitti...

Beady Eyen single on tollanen oasiksen "ihan ok" biisi. Mutta Elbow pääsee melkeenpä ostoslistalle. Joka tapauksessa levyt tulee varmaa tsekattua ainaki spotifysta, mutta elbowta odotetaan paljon. Täytyy tutustuu enemmän siihe vanhempaan materiaaliin sitä odotellessa.

Lauri kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Lauri kirjoitti...

Elbow ei petä! Guy Garveyn ääni on ehkä täydellisin mitä maailmasta löytyy. Kappaleen ja videon vähäeleisyys toimi todella hyvin. Ensihetket odottelin sellaista One Day Like This-tyylistä nostatusta kertosäkeeseen, mutta hyvä ettei sellaista tullut. Olisi turhaan pilannut hyvän tunnelman. Pidän oikeastaan ihan älyttömän paljon siitä, että kertosäkeessä ei korostu muu kuin Garveyn mahtava ääni.

Beady Eye ei kyllä vieläkään vakuuta. Onhan Four Letter Word ihan kiva, mutta ei sekään tälle seurueelle ole paljoa sanottu. Edellinen sinkku ei kyllä jaksanut kiinnostaa yhtään. Inhoan vertailua, mutta The Sountrack Of Our Lives tekee samanlaista musiikkia todella paljon paremmin. Silti kyllä varmasti levylle annan mahdollisuuden.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ehkä on parempi vain painua kuuntelemaan Musea ja paskaa suomiräppiä. "TSOOL tekee saman paremmin" -kortti myös käytetty noin miljoona kertaa. Mahtava bändi sekin, mutta ei tuo kortti mene ikinä läpi niille, jotka on samalla aaltopituudella veljesten tekemisten kanssa. Eikä levyille kannata "antaa mahdollisuutta", jos ei vaan lähde. Joko sitä ollaan mad fer it tai sitten ei olla.

Lauri kirjoitti...

Ehkä mä sit ennemmin kuuntelen "Musea ja paskaa suomiräppiä" kuin "pwopa rock än rollaa" sitten. Ja bändien levyt myös toki kannattaa tuomita kahden sinkun perusteella.

Anonyymi kirjoitti...

No siinä se juuri onkin. Oasiksen ja nyttemmin Beady Eyen fanittajat nyt keskimäärin haluavat musiikiltaan "pwopa rock än rollaa", etenkin jos sen tekijänä ovat veljekset. Sinä maustasi päätellen et niinkään. Siksi ei vain erityisemmin innosta lukea mielipiteitäsi juuri näistä jutuista, monista muista kylläkin.

- kirjoitti...

Kiitti tosta linkistä, kuuntelemaan -----> Täällähän näkyy olevan taistelu käynnissä :O

Pete P. kirjoitti...

Oasiksen ja nyttemmin Beady Eyen fanittajat nyt keskimäärin haluavat musiikiltaan "pwopa rock än rollaa", etenkin jos sen tekijänä ovat veljekset.

'Keskimäärin' on tuossa se olennainen sana. Pitääkö musaa tehdä "keskimääräinen yleisö" valmiina mielessä? Tällaista ajattelua vähän kritisoisin.

Mutta muuten olen tosiaan sitä mieltä, että Four Letter Word on ihan mainio biisi, olisi sitten miltä bändiltä tai miltä veljeksiltä tahansa.

Pete P. kirjoitti...

Tai siis, mitä tarkoitan on se, että keskimääräinen yleisö on yleensä hyvin konservatiivista. Joillekin jopa Dig Out Your Soul oli jo liian edistyksellinen. Ainakin itse toivoisin, että bändit eivät antaisi yleisöjensä olla kahleita, vaan tekisivät musaa liikaa miettimättä sitä, että mitä keskivertofanit nyt miettii tästä uudesta.

Mutta joo, se oli vähän eri pointti kuin teidän kommenteissa.

Jonny kirjoitti...

Saatan olla sokea fanittaja mut musta melkee kaikki Oasiksen levyt on ihan superhyviä ja Beady Eyee en jaksa verrata mihinkään, vaan yksinkertasesti tykkään siitä mitä mun lempparimuusikot on saanu aikaseks. Varmasti hyvä jatke Oasisfanitukselle.

Noit muita en jaksanu kuunnella ;D sorry

Gorilla kirjoitti...

Tosi hyvä biisi. Nähtävästi Beady Eye pystyy parhaimmillaan olemaan oikeasti hyvä bändi.

Beady Eyen suurin etu TSOOL:iin ja muihin vastaaviin verrattuna on Liam Gallagher. Voihan Liamin jutuille naureskella, mutta siinä on vain sitä jotain kun Liam antaa tulla sydämensä pohjasta. Etenkin livenä Liamin karisma on mieletön vaikkei hän edes liiku lavalla mihinkään.

Miia kirjoitti...

Bring The Light oli pienoinen pettymys jopa mulle, vaikka tunnistan itsestäni ihmisen, jolle kaikki Liamista lähtöisin oleva tuntuu uppoavan. Marraskuussa tuli kyllä aikamoinen ikävä Noelia.

Mutta Four Letter Word on mielestäni mahtava, aidosti hyvä biisi ja nostaa odotukset levyn musiikillisen annin suhteen nyt ihan eri sfääreihin. Itse veikkaan Andyn kirjoittamaksi, en tiedä. Bring The Light on ymmärtääkseni koko yhtyeen nimissä. Vai?

Minusta on ihan hullu ajatus, että "Oasiksen ja nyttemmin Beady Eyen fanittajat tai veljesten kanssa samalla aaltopituudella olevat" luovat sen viitehyksen, missä Oasiksen ja Beady Eyen musiikkia saa tulkita ja arvioida. Itse ainakin huomaan, että systeemin sisältä ja siltä samalta aaltopituudelta tarkasteltuna monet asiat näyttävät aika yksioikoisilta ja mustavalkoisilta. Siksi itse ainakin kuulen varsin mieluusti mielipiteitä omista rakkausasioista ihmsiltä, joita jokin itselle uppoava "ei vieläkään vakuuta".

Eikä mullekaan tietystikään uppoa tuo "TSOOL tekee saman paremmin" -kortti, koska mulle tuollainen vertailu ei ole mahdollista. Rakkaus Liamiin on sinetöityä ja muuttumatonta. Mutta eiköhän tuollainen vertailu ole aika tervehenkistä ja tervetullutta kuitenkin ja tuo sopivasti kriittisyyttä sinne, mihin en sitä itse ainakaan kovin helposti saa tuotua.

Oasis ja Beady Eye ovat monille koulukunta- ja aatekysymyksiä, mutta ovathan ne nyt kuitenkin myös ihan vaan musiikkia, jonka suhteen muuttumatonta, kiveen hakattua ja orjallisesti noudatettua kantaa ei tarvi muodostaa. Eikä varsinkaan kahden biisin perusteella. Ei kait se levyn lähteminen ole kuitenkaan kahdesta biisistä kiinni, jos sitä ajatellaan ihan vaan musiikkina.

Lauri kirjoitti...

On eri asia tehdä keskiverto "pwopa rock än rollaa" (Beady Eye) kuin hyvää sellaista (Oasis, TSOOL, The Hellacopters ym.). Ehkä tämä tosiaan on fanituksen asteesta kiinni, mutta edelleen tuo biisi kuulostaa vain ihan kivalta. Ei siis missään nimessä huonolta, mutta jokin tuosta puuttuu.

Ehkä vähän kerjäsinkin ongelmia, kun tulin kritisoimaan Beady Eyeta tänne, mutta oikeutan silti mielipiteeni, oli musiikkimakuni mikä tahansa. Onko myöskään väärin odottaa suuria, kun Oasiksen kaksi viimeistä levyä olivat loistavia?

Miia kirjoitti...

Oi Lauri, siis itse nimenomaan tarkoitin komppailla sinua tuolla kilometrin mittaisella kommentillani, joka lyhyesti ja yitimekkäästi yrittää sanoa sitä, että mielestäni kaikkea musiikkia - tässä yhteydessä siis Oasista ja Beady Eyeta - voi ja täytyykin kommentoida musiikkimausta ja faniuden asteesta riippumatta.

Hullua minusta on siis nimenomaan se, jos juttuja eri näkökulmista tai "fanitustasoilta" lähestyvien arviot ja mielipiteet ovat jotenkin eriarvoisia. Ei oikeus kritisoida, tykätä tai olla tykkäämättä pitäisi olla kiinni siitä, millä aaltopituudella suhteessa yhtyeeseen liikkuu. Eli jos ainoa pätevä mielipide tai kritiikki on sellainen, joka menee läpi veljesten kanssa samalla aaltopituudella liikkuvien kanssa, niin aika tympeää on.

Eli siis minusta Lauri sinun mielipiteessä ei todellakaan ole mitään vikaa ja jopa sen esittämisen foorumi on mielestäni just paras.

Ja sitä paitsi minusta se, että joku, jonka mielestä Oasis ja TSOOL on hyvää "pwopa rock än rollaa" pitää Beady Eyeta keskivertona sellaisena, pistää ainakin minut perustelemaan omaa Four Letter Word -tykkäämistäni kovemmin ja kertoo siitä, ettei jonkin yhtyen tai biisin hyvyyttä pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Just siksi eriävät mielipiteet ovat parhaita!

Ja suuriahan me varmasti kaikki odotamme, minä ainakin. Minusta tuo Four Letter Word onneksi lupailee sellaista :)

Lauri kirjoitti...

Ei Miia ollut tosiaankaan tarkoitus vastata sulle tai edes kenellekään muille kuin vaan anonyymille. Tajusin kyllä pointtisi tosi hyvin ja arvostankin sitä todella suuresti. Nyt vähän hävettää, kun lähdin tosi hyökkäävällä asenteella taas kehiin ja se kusahti. Ei siis missään nimessä ollut tarkoitus hyökätä sua vastaan! Nettikeskustelukoodisto tuppaa unohtumaan maalla.

Oon ihan tismalleen samaa mieltä sun kanssa. Musakeskustelut olisivat todella tympeitä, jos niitä saisivat harjoittaa keskenään vain yhtyeen fanit.

Miia kirjoitti...

:) Ja itse taidan olla turhan kärkäs puolustelemaan ihmisten oikeuksia mielipiteeseensä, sillä monesti itse päädyn olemaan hiljaa vain sen takia, että en luota omaan arvostelukykyyni tai omaan "pätevyyteeni" mielipiteeni suhteen. Heh.

Yritän ymmärtää Anonyymiakin ja varmasti vähän ymmärränkin, mutta tuollainen "parempi painua" -kommentti vaan saa niin näkemään punaista. Siitä oma kärkäs heittäytyminen. Jokainen saa toki harrastaa mielipidesuodatusta jos haluaa, mutta itse en kyllä lähtisi arvottamaan mielipiteen sanojia. Ja eihän se, että Beady Eye ei vielä kahden biisin jälkeen kolahda, tarkoita, että olisi auttamattomasti eri aaltopituudella kenenkään kanssa.

Mutta toivottavasti levy on hyvä, arvostelijasta riippumatta.



Toivottavasti se levy nyt on sitten hyvä

Pete P. kirjoitti...

Joo, ja mun mielestä tää on ihan paras foorumi keskustella asioista. Blogeissa (ja muussa sosiaalisessa mediassa) on yleensä vaarana se, että siellä kohtaa ainoastaan samanmielisiä ihmisiä, eikä silloin kukaan opi mitään uutta. Joten on hyvä, että täällä nyt saadaan vastakkaisia mielipiteitä kohtaamaan.

Muuten Beady Eyesta: mua vähän harmittaa nyt, etten marraskuussa varannut lippuja niiden kevään keikoille. Olin siihen mennessä kuullut ainoastaan Bring The Lightin, ja ajattelin että jos koko levy on samanlaista, niin keikka ei kiinnosta. Nyt levy-preview'n ja Four Letter Wordin jälkeen oiskin ehkä ihan jännää nähdä show.

M. kirjoitti...

"Oishan se ihan hienoa nähdä Liam pienessä klubissa. Mutta ois samalla siisti kuulla jotain hyvää musaa. Tää jälkimmäinen ehto tuskin toteutuu Beady Eye -keikalla."

tough luck:P

Pete P. kirjoitti...

Niinpä, muistan tämän kyllä. Bring The Lightin perusteella ei olisi yhtään kiinnostanut.

No, eiköhän näitä chänssejä vielä tule.

Anonyymi kirjoitti...

Elbow <2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...