30 joulukuuta 2010

Vaihtoblogi


Tämä blogi lähtee ensi keskiviikkona vaihtoon. Muutan puoleksi vuodeksi Lontooseen opiskelemaan University College Londonissa, joten blogista tulee siksi aikaa vaihtoblogi. Vaihtoblogille tyypillistä on usein se, että sitä kirjoitetaan isoäidin tai serkkujen mieliksi, jotta he pysyisivät perillä siitä, "mitä se meidän nuori siellä maailmalla nyt oikein tekee". Vaihtoblogi on jo lähtökohdiltaan tavallaan esisensuroitu, sillä sen kirjoittaja ottaa huomioon, että lukijoiden joukossa on hyvin todennäköisesti oma äiti tai ainakin joku, joka kertoo äidille, jos blogissa kirjoitetaan liian hurjista seikkailuista. Niinpä vaihtoblogit väsähtävätkin usein alkuinnostuksen jälkeen vain väkinäisiksi listauksiksi siitä, missä perinteisissä paikallisissa juhlissa on juostu ja mitä eksoottisia matkailukohteita on tullut nähdyksi. "Anteeksi, etten ole nyt kirjoittanut kolmeen viikkoon. Viime kuun alussa kävimme todella mielenkiintoisessa..."

Omasta puolestani lupaan, että tulen jatkamaan aivan tavallisella linjalla - ja toivottavasti jopa paremmallakin. Kun perusarjen kiireet eivät vaihtoaikana paina tavalliseen tapaan, vapautuu blogillekin toivottavasti hieman lisää tilaa. Viimeisen vuoden ajan olen ollut niin tiiviisti kiinni mm. gradun tekemisessä ja töissä käymisessä, että olo ei ole ollut kovin luova eikä mielenkiintoa kirjoittaa blogia ole aina löytynyt. Ainakin itseäni epäsäännöllisempi elämä inspiroi paremmin, ja luulen että hauskaa epäsäännöllisyyttä on Lontoossa odotettavissa.

Lähden siis vaihtoon vasta kuudentena opiskeluvuotenani. Useimmat kaverini kävivät ulkomailla jo kandidaattivaiheen jälkeen, pari vuotta sitten. Graduni on käytännössä jo valmis ja muutkin kurssit ovat suurin piirtein suoritettuina, joten Lontoon-keikka ei tule varsinaisesti hyödyttämään tutkintoani. Opiskelen Lontoossa UCL:n laitoksella nimeltä School of Slavonic and East European Studies, jonne omalla tiedekunnallani on suora vaihtopaikka. Slaavit ja Itä-Eurooppa eivät ole ehkä aivan ominta juttuani, mutta huippuyliopiston kurssit mistä tahansa aiheesta ovat varmasti hyvin järjestettyjä ja laajasti opettavaisia. Varsinaisten kurssien lisäksi tavoitteeni vaihdon aikana on saada paljon uusia kokemuksia ja ehkä keksiä jotain, mitä voisin sitten haluta tehdä Suomeen palattuani ja valmistuttuani. No, ei mennä nyt kuitenkaan vielä niin pitkälle...

Aion tietysti käydä myös paljon keikoilla. Liput on hankittu jo ainakin pariin konserttiin: Manic Street Preachers esiintyy tammikuussa Brixton Academyssä ja Elbow maaliskuussa O2-areenassa. Toivottavasti pääsen siis kertomaan mielenkiintoisista musajutuista muiden jännittävien Lontoo-tarinoiden ohella. Haluaisin myös päästä katsomaan paljon stand-upia - siitäkin on Lontoossa luultavasti laaja tarjonta.

Ai niin, lopuksi vielä: tulen Lontoossa asumaan UCL:n asuntolassa Bloomsburyssä. Viime vuosina en ole tottunut jakamaan keittiötä tai suihkua muiden ihmisten kanssa, joten asuntolaelämä tulee varmasti olemaan kasvattava kokemus. Oma huone asuntolassa on pieni koppero, johon mahtuu juuri ja juuri sänky, pöytä ja tuoli. Alue on kuitenkin aivan mahtava: tästä voit nähdä kotikatuni Googlen Streetview'ssä!

Toivotan siis kaikille oikein hyvää uutta vuotta! Kirjoitan varmasti vielä ennen lähtöäkin, mutta haluan jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia ihmisiä, jotka ovat lukeneet tätä blogia tämän(kin) vuoden aikana. Erityiskiitokset vielä niille, jotka ovat kommentoineet tekstejä: keskustelu on ollut paikoin erittäin aktiivista ja mukavan kärkästäkin.

18 kommenttia:

- kirjoitti...

Aarghs, pääset tollaseen yli-idylliseen brittimaisemaan puistojen ja tiilitalojen keskelle... Kateeksi käy ;) Mutta siistiä kun jatkat kirjottamista, varmaan irtoo mielenkiintosta juttua noin mahtavilla puitteilla (ei siis sillä ettei nykytyylikin olis hyvä). Mutta joo hyvää matkaa, pidä hauskaa ja opi paljon!

Pete P. kirjoitti...

Joo, tosta alueesta oon tällä hetkellä eniten fiiliksissä. Toisaalta ois voinut olla ihan jännää asua jossain vähän arkisemmassa kaupunginosassa, mutta kun nyt kerran pääsee Lontoseen asumaan, niin on aika siistiä, että pääsee noin tyylikkääseen paikkaan.

Tosin sisällä sitten odottaa vihreä kokolattiamatto ja varmaan jotain ihmeellisiä ecuadorilaisten vaihtarien ruokamössöjä jääkaapissa.

Johanna kirjoitti...

Tervetuloa! :)

Miia kirjoitti...

Mahtavaa! Lontoo on ihan ehdoton ykköskaupunkini, ja säännöllisen ramppauksen kohde. Itse olin aikoinani vaihdossa Wienissä, mutta lukion jälkeen Lontoilin au pair -vuoden verran.

Itse olen myös menossa Manicsien keikalle tammikuussa, lippu on sille ekalle päivälle. Tämä on mulle jo toinen yritys tuolle keikalle, kun se lokakuun keikkahan peruuttiin.

Hyvää matkaa siis!

M. kirjoitti...

Paljon pääset pulittaan tuosta asuntolasta?
Kaveri USAsta asui noilla nurkilla asuntolassa muutaman kuukauden... jälkikäteen laskeskelin että sillä hinnalla olisi saanut yksiön vuokralle Kensingtonista o.o

Ite en ole kyllä huomannut tuota 'blogi sukulaisille' tyyliä, kaikki tutut jotka ovat olleet vaihdossa(ja kaikki pitäneet blogia:D) ovat lähinnä yrittäneet pitää sen jonkinsortin kokemusanalyysina ja paikallisten tapojen/kulttuurin esittelynä.

Kantsii muuten hankkia heti alussa pay as you go puhelin paikallisia puheluita/tekstejä varten, halvimmat liittymän kanssa ovat jotain £10-20.

Pete P. kirjoitti...

Johanna: Kiitos! :-)

Miia: Mun Manics-lippu on kanssa perjantaille, eli ekalle päivälle. Ehkä saatetaan siis törmätä!

M: Hmm, saatat olla oikeassa. Maksan asuntolahuoneesta £140 / viikko. Googlasin äsken yksiöitä esim. mainitsemastasi Kensingtonista ja myös Bloomsburystä. Hinnat tosiaan pyöri n. £100 kieppeillä, eli ei kovin pahoja. Ilmeisesti silti joissain noissakin on esim. jaettu suihku? + Joutuu maksamaan council tax:ia?

Ois kyllä aika päheetä asua ihan omassa kämpässä tuolla...

On ollut niin paljon kiirettä syksyllä, että en oo ehtinyt yhtään ottaa asioista etukäteen selvää. Ehkä olisi kannattanut...

Noista puhelimista kuulisin mielelläni vielä lisää. Mikä liittymä sulla on? Entä kannattaako / voiko ottaa puhelinta, jos ei ole maassa kuin muutaman kuukauden? Eiks ne kaikki liittymät ole jotain 12kk vähintään?

M. kirjoitti...

Ei oo noi pay as you go:t, kun nehän siis toimii niin että sun pitää ladata rahaa(esim. ostettavilla korteilla+niiden koodeilla) ja sen jälkeen voit soittaa/tekstaa. Ne ei vaadi oikein mitään tietoja, että antavat moisen.
Halvin puhelin+liittymä jonka oisin saanu oli £10(Virgin, puhelimen arvo oli 3.95:D ) mutta pyysin o2 joka oli muutaman punnan kalliimpi, kun täällä joskus noissa o2 venueis on ihana priority käytäntö, jos on o2 liittymä pääsee ekana sisään. ei tosin ole käytössä aina ja kaikkialla... vituttaa tollanen touhu itteä, mutta vituttais kyl enemmän jäädä hännille, huoh.
Mun liittymäl puhelut on kohtuullisen kalliita, mutta tekstiviestei on 300 ilmaisia per kuukausi jos käyttää top-upin(min £10) kerran kuussa.
Suomen liittymällä tekstarit oli 0,50e kappale, eli kyllä säästää kun paikallisten kanssa kommunikoi.
luulisin että pelkän liittymänkin saa jos vanhan puhelimensa haluaa pitää.

£140 on kyl aika raju... en tiedä paljonko Bloomsburyn vuokrat normaalisti on(harvemmin siellä mitään flatshareja tosin on). Mul on täl hetkel £60 per viikko.

Ne hinnat on joskus all inclusive, joskus mitään ei kuulu laskuun, ja joskus osan pitää maksaa itse(esim council tax helpotuksia saa tietyt ryhmät kuten opiskelijat, eli se riippuu siitä kuka asuntoon muuttaa)

En tiedä saisko £140 yksiötä viel keskustan tuntumasta(ainakaan hinnalla johon sisältyy laskut) mutta ison huoneen keskustan tuntumasta varmasti.
Sillä kaverilla se vuokra oli jossain £200 paikkeilla per viikko, ja tosiaan oli just huone jossain 15 hengen jaetus kämpäs. Et on toi £140 viel jossain määrin kohtuullinen lokaation huomioiden.

netissä on paljon kusetus-ilmoituksia joissa luvataan just halvalla hinnalla jostain sohosta tms studiokämppä, usein niissä on kuva jostain luksus huoneesta merinäköalalla:D

Pete P. kirjoitti...

Joo, just se, että toi asuntola on aika helppo vaihtoehto ja turvallinen kun se on jo etukäteen olemassa. Ois stressaavaa saapua paikan päälle ja alkaa sitten juosta kaikissa asuntonäytöissä.

Monet noista netti-ilmoituksista vaikutti tosiaan vähän epäilyttäviltä. Joutuisi näkemään aika paljon vaivaa, että löytäisi hyvän.

On mulla siis kuitenkin sentään oma huone tuolla, eli ei joudu nukkumaan samassa huoneessa jonkun tuntemattoman kanssa. Se olisi vähän liikaa.

Kiitos vinkeistä silti! Hyvää infoa!

Ehkä mäkin otan O2:n sitten. ;-)

Aida kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä! Kantsii sit vaan toivoa, että saa kivat kämppikset eikä mitään älypää-freshersejä, jotka viskoo chipsit ja ketsupit lattioille :D Kaikkea on nähty.. Hauskaa vaihtoaikaa!

Pete P. kirjoitti...

Hahah, voi ei... toi kuulostaa pahalta!

No, oikeastaan toivon eniten, että kämppiksinä olisi englantia äidinkielenään puhuvia henkilöitä. Haluaisin oppia jonkun hyvän aidon aksentin, ja natiivikämppikset varmasti auttaisi sellaisessa.

June kirjoitti...

Oi että, kuulostaa hienolta ja kateutta aiheuttavalta!! Eikä vähiten noiden keikkojen takia.. Manicseja oon kuolannut koko syksyn, mutta koska mahista ulkomaille lähtemiseen ei oo näköpiirissä, odottelen että tulisivat vähän lähemmäs keikkailemaan, sniff.

Mahtavaa uutta vuotta sinne :)

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja uutisia! Mahtavaa uutta vuotta sinulle ja raportoit & kommentoithan kaikki kiinnostavat Oasis/Noel/Beady Eye -jutut, niitä varmaan tämän vuoden puolella riittää. Ehkä Noelkin vääntäytyy ylös sieltä sohvaltaan... Jotenkin hauska yhteensattuma Noelin nykymenon (tai siis käsityksemme siitä, totuushan voi olla toinen)ja tuon Royle Familyn tunnarin välillä...

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Noel on jotain tehnyt, kun monet muut artistit(esim yksi trumpetisti) ovat maininneet että ovat olleet soittamassa Noelin levyä varten.

Jonny kirjoitti...

Beady Eye kans tsekataa eikös.

Pete P. kirjoitti...

Toivottavasti jossain vaiheessa, joo. Nää ekat keikat jäi nyt väliin, mutta eiköhän niitä tule sitten vielä lisää.

Marja af Elde kirjoitti...

Luen sun jutut Lontoosta, jos luet mun jutut Göteborgista.

Pete P. kirjoitti...

Sovittu!

Pekka kirjoitti...

Oho, vau! Onnea matkaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...