15 joulukuuta 2009

Koskaan ei voi olla liian varovainen?

Salakuuntelin äsken bussissa ehkä n. 30-vuotiasta naista. Hän puhui ystävälleen puhelimessa joistain viimeaikaisista juhlista, joihin he olivat osallistuneet. Tavanomaisen lörpöttelyn lomasta esille nousi yhtäkkiä hieman yllättävä kysymys: "Ethän sä oo tägännyt Miiaa niihin kuviin Facebookissa? Sun pitää poistaa ne. Sillä on sellainen työ, ettei se saa näkyä missään kuvassa yhdessä lasin kanssa."

Miia ilmeisesti työskenteli lastenhoitajana tai opettajana tai nuoriso-ohjaajana tai jotain sellaista, sillä lisätarkennuksena mainittiin vielä, miten "vanhemmat saa aihetta, jos ne näkee sen kuvassa lasin kanssa". Eli Miiasta ei siis saisi olla hänen omille ystävilleen tarkoitetuilla Facebook-sivuillakaan valokuvia, joista kävisi ilmi, että hän kenties nauttii vapaa-ajallaan alkoholia.

Tämä oli mielestäni jotenkin outoa: ollaanko jo Suomessakin siirrytty "suuren maailman tyyliin", jossa jokaisen täytyy edustaa työminäänsä vuorokauden ympäri? Kuinka suuri skandaali olisi, jos vaikkapa ala-asteenopettajan nähtäisiin juovan viikonloppuna pari tuopillista? Olisiko hänen oppilaidensa vanhemmilla muka jonkinlainen oikeus närkästyä tästä? Ja jos Miiasta kuitenkin on olemassa tällaisia kuvia, miten pelkkä tägi-merkinnän poisto tekee tilanteesta yhtään paremman? Ymmärtäisin kyllä, jos kyseessä on esimerkiksi poliitikko tai muu julkisella areenalla toimiva henkilö, ja jos alkoholinkäyttötilanteessa olisi jotain aivan kohtuutonta läträämistä. Mutta aivan perusduunarin kohdalla tällainen ylivarovaisuus vaikuttaa hieman turhalta, tavallaan jopa itsensä korostamiselta: "Olen niin tärkeä, että minun täytyy koko ajan pitää huolta siitä, mitä itselleni tuntemattomat henkilöt mahdollisesti ajattelevat minusta!"

Toisaalta varovaisuudessa saattaa olla järkeäkin. Facebook uudisti juuri käyttäjäsopimustaan ja saa nyt käyttäjiensä luvalla jakaa näiden tietoja kolmansien tahojen eli esimerkiksi ulkopuolisten hakukoneiden kanssa. Millaisiakohan kuvia löytyisi hakusanayhdistelmällä 'Miia' + 'ope' + 'siideri'?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiasta jälleen toiseen, ilmaantuipa mainioita keikkoja: Florence ja juma Brownie!

Pete P. kirjoitti...

Ai Florencekin? En ollut kuullutkaan! Se on livenä varmaan kova. Brown kai laulaa ihan metsiin, mutta ois se kai kyllä pakko nähdä. Jännä: mietin just viime viikolla, että nyt tuntuu siltä, että Ian Brown saattaisi tällä kiertueella tulla Suomeenkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...