30 kesäkuuta 2010

Pelko

Suomen keskiluokkaisessa nuorisossa asuu pelko. Pelko siitä, etteivät he saavuta kaikkea sitä, mitä heidän vanhempansa saavuttivat. Vakituista työpaikkaa. Palkallista kesälomaa. Omaa pihaa esikaupungissa. Perhettä. Turvallisuutta.

Tämä pelko ohjaa heitä katsomaan taaksepäin; tekemään asioita niin kuin ne on aina totuttu tekemään; tottelemaan niitä, joiden neuvot periytyvät menneisyydestä; olemaan varovaisia ja konservatiivisia;  pelaamaan varman päälle. Pelko käskee luomaan katseet kohti maata, nostamaan kaulukset pystyyn ja kulkemaan räntäsateessa vastatuuleen, sillä pelko uskottelee, että mukautuminen ja hiljaa pysyminen tarjoavat lopussa varman palkkion.

Pelko jaksaa muistuttaa opiskeluaikojen lyhentämisestä, PS-säästötileistä ja säännöllisestä kuntosaliharjoittelusta. Pelko viihdyttää järjestämällä retrohenkisiä tanssiaisiltamia kantakaupungissa ja lohduttaa laittamalla Åke Blomqvistin mainostamaan televisiossa purukumia. Pelko kertoo yksinkertaistettuja tarinoita ajoista, joita kukaan ei todellisuudessa ole sellaisina elänyt.

Mutta pelko peittää sen, ettei varmaa enää ole. (Eikä ole ehkä koskaan ollutkaan: varmaksi luultu on ollut joko onnekasta sattumaa tai valheellista tunnetta vailla perusteita.) Pelko ei kerro siitä, että menneisyyden asioita ei voi saavuttaa nykyisyydessä menneisyyden keinoin. Väittämällä päinvastaista pelko estää todellisen uusiutumisen ja kehityksen.

Emme tarvitse pelkoa, sillä emme tarvitse varmuutta. Tarvitsemme vain rohkeutta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, eikös nuoriso yleensä pyri eroon vanhempiensa kalkkeutuneista malleista? Mielenkiintoista, mikäli tällä hetkellä olisi menossa poikkeuksellinen taaksepäin katsomisen aika tässä mielessä.

Ei tietenkään varsinaisesti keskiluokkaisia koskettavasti tää kaikenlainen pikavipeillä sun muilla velkaantuminen on ymmärtääkseni lisääntynyt merkittävästi. Voisko tämän kuitenkin liittää kuvailemaasi juttuun siten, että vähempiosaiset nuoret yrittävät epätoivoisesti saavuttaa vanhemmiltaan tutun elintason?

Pete P. kirjoitti...

Joo, perinteisesti aiemmin on ollut sellainen tilanne, että haetaan juuri jotain muuta ja uutta. Mutta nyt eletään niin epävarmoja aikoja, että vaikuttaa siltä, että monet kokevat ihan ylimmäksi tavoitteekseen saada sen saman, mikä vanhemmilla oli - eikä sekään ole aina edes mahdollista.

Olet oikeassa: pikavipit on varmasti osa tätä ilmiötä. Meinasin laittaa ne mukaan, mutta en saanut niitä sopimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tulevaisuudessa terävin kärki tajuaa hankkia toimeentulonsa muualta kuin Suomesta. Nykyisessä menossa ei ole järjen häivääkään.

t: lokaali

Pete P. kirjoitti...

Hyvin todennäköistä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...