26 maaliskuuta 2006

Elokuva: The Libertine

Perjantaina sai ensi-iltansa Laurence Dunmoren ohjaama ja Johnny Deppin tähdittämä elokuva The Libertine. Täytyy myöntää, että yksi pääsyy jonka takia kävin äsken katsomassa kyseisen elokuvan on se, että sen nimi viittaa yhteen suosikkiyhtyeistäni.

Tällä libertinellä ei kuitenkaan ole suoranaisesti mitään tekemistä 2000-luvun perillistensä kanssa, vaan tarinassa on kyse Rochesterin Jaarlista, joka oli 1600-luvulla menestyvä runoilija ja pahamaineinen hedonisti ja naistenmies. Eli hieman kuin Matti Nykänen, mutta älykkäällä ja taiteellisella tavalla.

Tarina itsessään on melko perinteinen elokuvakaava: ensin on hauskaa kun kuvataan Jaarlin röyhkeää mekastusta, sitten tapahtuu dramaattinen käänne joka katkaisee kamelin selän ja päähahmo joutuu epäsuosioon, ja aivan elokuvan lopussa sankari pelastaa maineensa ja itsensä ainakin jollain tapaa.

Mikä elokuvassa kuitenkin oli erinomaisen hienoa, oli Johnny Deppin loistava roolisuoritus! En ole nähnyt Deppiltä vielä yhtään huonoa elokuvaa, eikä tämäkään ollut siinä suhteessa pettymys. Täytyy nostaa virtuaalista hattua myös miehen roolivalinnoille, jotka ovat muihin tämän päivän Hollywood-tähtiin verrattuna äimistyttävän rohkeita - jopa uhkarohkeita. Depp selkeästi näyttelee hahmoja, joita hän haluaa näytellä eikä hahmoja, joita "kannattaa" (esim. lipputulojen takia) näytellä. Voisin jopa väittää, että Johnny Depp on paras näyttelijä ikinä. Depp ei pelkästään näyttele, hän todella elää hahmot. Sen näkee hänen silmistään - niistä heijastuvat tunteet ja ajatukset, joita ei voi esittää vaan jotka täytyy tuntea ja ajatella.

Eli voin kyllä suositella The Libertine -elokuvaa kaikille hyvistä tarinoista ja loistavasta näyttelemisestä pitäville (huonoista tarinoista ja surkeasta näyttelemisestä pitäville voin suositella vaikkapa Uuno Turhapuro -elokuvia). Erityismaininta elokuvalle täytyy myös antaa valaistuksen, maskeerauksen ja kuvauksen avulla luodusta tunnelmasta: sisätiloissa oli todella melko pimeää ilman sähkövaloa, ihmiset näyttivät likaisilta koska tuskin peseytyivät ja Jaarlin ollessa tavallista tuhdimmassa humalassa kamera hieman heittelehti ja sumeni välillä.

Arvio: elokuva 3/5, Johnny Depp 5/5


Kuunneltavaa tänään:
Jens Lekman - The Riots In Gothenburg
U2 - With Or Without You
Massive Attack - Unfinished Sympathy
The Boy Least Likely To - Monsters

2 kommenttia:

Tankearkivet kirjoitti...

juu... kuules.. deppi on paras näytteliä ikinä. ja aivan mahtava toi biisi joka on ensimmäisenä listallas "kuunneltava tänään". mistäköhän löysit sen? hihiii..

Pete P. kirjoitti...

Jeps, kiitos siitä, chilli-bbq biisi! :-) Toivottavasti sait luettua eilen ja Topmodel oli hyvä + pää ei olisi enää kipeä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...