10 maaliskuuta 2006

Levyarvostelu: U2 - Achtung Baby (Island, 1991)


Kuka sanoo, ettei vanhoja levyjä saisi arvostella? No, sanotaan vaikka että syynä on tämän levyn 14,5-vuotisjuhla tai jotain.

U2:n Achtung Babya tarkastellessa ei voi olla ottamatta huomioon sitä, millainen järkytys ja yllätys levy aikoinaan oli. 1980-luvulla U2 oli erikoistunut tunteelliseen, suorasukaiseen ja aika perinteisen kuuloiseen keskitemporockiin. Achtung Baby tyrmää lähes kaikki aikaisemmat U2-maisuudet; se on kokeileva, ironinen ja moderni. Tai ainakin se oli sitä vuonna 1991...

Vuonna 2006 Achtung Baby ei kuulosta niin mullistavalta kuin aikoinaan - tietenkin siksi että niinä 14,5 vuotena tämän levyn jälkeen olemme oppineet tuntemaan U2:n juuri tällaisena. Levyn elektroniset efektit ja muut kokeilevuudetkaan eivät kuulosta mitenkään järin innovatiivisilta, vaan aika perinteiseltä 1990-luvun studiossa huolellisesti hiotulta rockilta. Mutta tietysti juuri U2 tavallaan keksi koko tämänkin genren.

Syy, miksi halusin nostaa Achtung Babyb esille on se, että se loppujen lopuksi kuitenkin ansaitsee legendaarisen maineensa. Se on juuri niin hyvä, kuin miksi kaikki sitä kehuvat. Syy vain on toinen kuin luulisi.

Levy sisältää mahtihitit One, Even Better Than The Real Thing ja Mysterious Ways. Olin siksi luullut, että levy kerää kaikki kehunsa näiden kieltämättä loistavien sävellysten ansiosta. Mutta tässä ei olekaan vielä kaikki: Achtung Babyn jokainen kappale on kuin Greatest Hits -kokoelmalta, levy ei sisällä yhtään heikkoa kappaletta. Mm. Who's Gonna Ride Your Wild Horses, The Fly ja Ultra Violet ovat hämmästyttävän hyviä kappaleita. Toinen mieleeni tuleva albumi, joka olisi yhtä täynnä hitinomaisia kappaleita on Sueden Coming Up vuodelta 1996.

Achtung Baby ei siis pitkällä tähtäimellä katsottuna ollutkaan niin suuri muutos U2:n tyylissä kuin ensisilmäyksellä saattoi näyttää, mutta se on muodostunut legendaariseksi albumiksi juuri siksi, että se on oikeasti niin hyvä ja se sattui vielä tulemaan ulos aikaan, jolloin Eurooppa ja koko maailma olivat uuden aikakauden alussa - samoin kuin U2 itse.

Arvio: 4/5

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...