21 maaliskuuta 2006

Harvinaisen typerä idea...


Tämänpäiväisessä (ti 21.3.) Helsingin Sanomissa yleisönosastopalstalla helsinkiläinen Kari Tanskanen esittelee ideansa, jonka pitäisi hänen mukaansa "hillitä ahneutta" yhteiskunnassa.

Tanskasen idea on maksimipalkka. "Työnantaja joutuisi esimerkiksi maksamaan valtiolle 50 prosenttia maksimipalkan ylittävältä palkan osalta. Maksimipalkka voisi olla 3 000 euroa kuukaudessa - neljän tonnin liksasta valtio siis nettoaisi 500 euroa".

Mielestäni Tanskasen idea on melko hämmentävä ja varmasti toimimaton. On totta, että tuloerot parhaimmin ja heikoimmin ansaitsevien välillä ovat nykyään Suomessa ja kaikkialla muuallakin varmasti liian suuret, mutta en mitenkään näe, että maksimipalkan kaltainen pseudo-sosialistinen idea voisi ratkaista tämän ongelman. Yrityksien maksamat varsinaisen palkan lisäksi tulevat maksut ovat jo nyt Suomessa yksiä maailman korkeimmista, ja maksimipalkasta maksettava 50% olisi vielä merkittävä lisä tähän summaan. Tällaisen idean toteutuminen saisi varmasti taas muutaman tusinan yritystä harkitsemaan toimintojensa ulkoistamista pois Suomesta.

Toivottavasti Kari Tanskasen maksimipalkkaidea saa murskakritiikin tulevien päivien Hesareissa...

Ja lisäfaktana vielä: esimerkiksi Jorma Ollila maksaa tuloistaan 57% veroa!


Kuunneltavaa tänään (näiden ei ole siis tarkoitus liittyä aiheisiin, ovat vain sitä mitä kuulin tänään):
James - Out To Get You (mahtava biisi - koko Jamesin Best Of on loistava!)
The Seahorses - 1999 (The Seahorsesin Do It Yourself -levy ei enää kuulosta yhtä hienolta kuin "pienempänä", mutta tämä kappale on kestänyt aikaa hyvin)
Blur - Entertain Me (The Great Escape kuulostaa myös vähän vanhentuneelta albumilta jo nyt, mutta tässä on ainakin loistava bassokuvio Alex Jamesilta)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...