Televisiossa näytettiin viime viikolla kaksi Roald Dahlin lastenkirjoihin perustuvaa elokuvaa ja ne saivat minut taas pitkästä aikaa pohtimaan dahlilaista maailmankuvaa.
Ala-asteikäisenä ahmin innolla kaikki Dahlin teokset ja viihdearvonsa lisäksi ne ovat varmasti vaikuttaneet mielenlaatuuni myös jollain alitajuisella tavalla. Yleensä peruskaava Roald Dahlin tarinoissa on se, että ansiottomassa alakynnessä viruva hyväsydäminen päähahmo saa ystävällistä avustusta joltain yllättävältä taholta ja yltää siten mullistaviin tekoihin joiden seurauksena sekä hyvä että paha saavat palkkansa ja myös auttaja saa apua. Usein kuvioon sisältyy lisäksi vielä aimo annos eskapismia ja matkustelua kiinnostavissa paikoissa, kuten Norjassa tai New Yorkissa.
Tällaisten kertomusten maailmoissa uitettuna olen itsekin aina jotenkin uskonut, että vielä jonain päivänä minäkin kohtaisin yllättäen nokkelan isoäidin / kiltin jättiläisen / avuliaan opettajattaren / taikakristalleja jakavan velhon tai muun vaikutusvaltaisen ja pyyteettömästi avuliaan tahon, joka muuttaisi koko elämäni ja mahdollistaisi uskomattomat seikkailut kaiken arkisen ulkopuolella. Mutta ehkä 23-vuotiaana olisi kuitenkin jo aika kohdata todellisuus ja tunnustaa se tosiseikka, ettei tällaisia hahmoja oikeasti ole olemassa ja etten tuskin koskaan pääse todistamaan kansainvälistä noitakokousta, juomaan erikoislimonadia jättiläisen kanssa tai matkustamaan jättiläismäisen hedelmän sisässä pitkin maailman meriä - edes vertauskuvallisesti, jos ei nyt aivan kirjaimellisesti.
Ehkä minun olisi pienenä pitänyt lukea jotain vähemmän toiveikkaaseen odotteluun satsaavaa ja enemmän omaan ahkeruuteen ja yritteliäisyyteen kannustavaa, vaikkapa Peppi Pitkätossuja tai jotain sellaista. Ehkä sitten olisin jo löytänyt kesätöitä.
10 maaliskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Roald Dahl on loistava -oletko lukenut hänen novelleja/romaaneja aikuisille?
Ja koskaanhan ei ole liian myöhäistä lukea Peppi Pitkätossua.
Joo, ne novellit on myös mahtavia, juuri sellaisia pitäisi kaikkien novellien olla: lopussa hämmästyttävä mutta silti looginen huipennus.
Blink-182:lla (jonka varmaan myös arvostat musiikillisesti tosi korkealle, hehheh :-D) on se biisi jossa sanotaan että "nobody likes you when you're 23"... ihan näin by the way tuli mieleeni :-)
torneå
voi. jotenkin niin surullinen postaus. onneksi itse tuli luettua lapsena aivan kaikkea, joten maailmankuva ei jäänyt liiaksi yhden kirjailijan varaan.
meikäkin katsoi kyllä nyt nuo molemmat leffat ja joskus tuli itse asiassa erään koulukaverin innoittamana luettuja dahleja. Mikähän sen kirjan nimi oli, missä oli hahmo nimeltä mercedes?
ai ja onnea työnhakuun?
oijoi, totta koko homma. dahl on vaan niin loistokas! mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, ettei peppi(kään) ole pelastanut mua tuolta kohtalolta, en ole edes aloittanut kesätöiden hakemista tosissaan...
mitä leffoja telkkarissa muuten näytettiin?
Nyt en kyllä tällä hetkellä muista, missäköhän kirjassa olisi ollut Mercedes..?
Eli viime viikolla Suklaatehdas tuli Subilta ja Matilda Neloselta.
Jos puhutte samasta Mercedesistä kun minä, niin se on Philip Ridleyn kirja. Ridley on kans fantsu ja silläkin on mahtavia lastenkirjoja!
Pakko kysyä; olitko eilen cafe Esplanadissa puoli kuuden hujakoilla?
Hahah, olin..! Eli luultavasti olit kuuntelemassa, kun selitin kaverilleni jotain tästä blogista tuttua materiaalia, vai miten?
Hahaa, vähän mä olen hyvä ;) En kyllä kuullut sun puhuvan sanaakaan, mutta tunnistin näöltä kun hengailit siinä ulkona ja sitten myöhemmin sisällä vielä vaklailin ja yritin varmistua siitä että voisitko se olla sinä :)
Hahah, no, oisit nyt tullut moikkaamaan sitten! Olisit voinut kertoa britti- ja bagel-juttuja vaikka. Ne on hyviä aiheita!
No kun en ollut varma niin en viitsinyt alkaa "Oletkohan sä se Pete kenen blogia mä luen"-linjalle :D Seuraavan kerran tulen :))
Lähetä kommentti