23 lokakuuta 2009

Tiimipelaaja

Töissä oli tänään tiiminrakennus- ja hengenkohotuspäivä. Asiasta oli lähetetty e-maileja monta viikkoa, mutta olin onnistunut unohtamaan koko jutun. Tulin töihin normaalisti kahdeksaksi, mutta olinkin puoli tuntia myöhässä, sillä päivän energinen tsemppausohjelma olikin alkanut virallisesti jo puoli kahdeksalta. Kaikki kynnelle kykenevät osa-aikaiset työmuurahaiset oli kutsuttu paikalle ja jaettu päivän ajaksi kolmeen keskenään leikkimielisesti mutta kunnianhimoisesti kilpailevaan ryhmään. Sain kuulla olevani ryhmässä B. Koska olin myöhässä, minulla ei ollut aavistustakaan, keitä muita B-ryhmään kuului. Aloin silti heti kuitenkin tuntea suurta B-ylpeyttä ja vihata A- ja C-ryhmien laiskoja luusereita.

Ryhmien paremmuutta mitattiin oransseilla pöytätennispalloilla, joita jokainen ryhmä sai tiputella onttoihin muoviputkiloihin sitä mukaa, kun työtehtäviä tuli päivän mittaan täytettyä. Omalla B-ryhmällämme kulki eräässä vaiheessa jopa niin hyvin, että saimme ensimmäisen putkilon täyteen palloja ja jouduimme etsimään käsiimme toisen tyhjän putken lisäpalloja varten. Sydämeni oli lähes pakahtua riemusta joka kerta, kun pääsin tipauttamaan pallon onnistumisputkeen.

Päivän lopussa paras ryhmä palkittiin. Suureksi harmikseni se oli ryhmä C. He saivat palkinnoksi keltaiset paperipussit, joista paljastui vaaleanpunaiset, halvimmat mahdolliset Tiimarista löytyvät muistilehtiöt. Heille taputettiin. Sitten kaikkien yhteishenkeä vielä lujitettiin entisestään huutamalla firman nimi yhteen ääneen. Itse huusin sen kaksi kertaa keihäänheittäjämäisellä karjunnalla ennen kuin kukaan muu oli ehtinyt huutaa mitään. Vain yksi ihminen tajusi tämän huumoriksi ja nauroi. Muut luultavasti ajattelivat minun vain olevan todellinen tiimipelaaja, työnantajastaan ylpeä toimistomaailman uskonsoturi. Ehkäpä minut ylennetään junior-projektipäälliköksi ensi viikolla!

Lähdin mitä nopeimmin kotiin viimeisen, hauskan hengenkohotusvideon jälkeen. Paikalle jääneiden iltapäivä jatkui toimistolla oluen ja siiderin parissa ja myöhemmin ohjelmassa olisi siirtyminen johonkin baariin koko porukalla.

Ei, tämä ei ole jokin uusioversio Orwellin 1984:stä. Tämä on totta ja arkipäivää. Toisin kuin Orwell ennusti, emme joutuneet muutaman totalitaarisen supervallan alistamiksi, vaan niiden sijaan saimme satamäärin pseudo-uskonnollis-ideologisia yhteisöjä ja ryhmiä, mm. yrityksiä, joilla jokaisella on oma uuskielensä, maailmankatsomuksensa, pyhät kirjansa ja myyttiset gurunsa, joille vannotaan uskollisuutta naurettavissa seremonioissa, joille kukaan ei uskalla nauraa, koska kukaan muukaan ei naura. Missä voin liittyä Veljeskuntaan?

9 kommenttia:

lintumies kirjoitti...

Kiitos lauantai-illan piristyksestä ja onnea ilmeisen nousujohteiselle urallesi! :D

Eipä ole tullut kommentoitua aikoihin, vaikka käynkin edelleen lueskelemassa aina kun muistan ja ehdin. Viime viikkoina aikani on kulunut mm. levyhyllyn perusteellisen siivouksen parissa. Siihen liittyen pitääkin mainostaa, että vielä olisi muutamia poistolevyjä jäljellä, brittipoppia ja kaikenlaista muutakin:
http://www.tosviol.net/ss/viewtopic.php?t=5512
(Jos et tykkää mainoksista, poista ihmeessä, mutta tuli vaan mieleen, että blogin lukijakunnassa saattaisi olla potentiaalista kiinnostusta.)

Pete P. kirjoitti...

Ei kuule haittaa tuollaiset mainokset ollenkaan, jotka on hyvin kohdennettuja ja kertoo kiinnostavasta tavarasta. Sulla on aika vaikuttava kokoelma, hienoja juttuja! Ja ilmeisen hyvin oot jo saanutkin levyjä liikkeelle...

Voisin ehkä itsekin tilata muutaman, mutta oon nyt myös saanut ainakin hetkeksi fyysisistä levyistä tarpeekseni: viimeiset 6 viikkoa on mennyt CD:itä iTunesiin siirtäessä (käytän sitä hitainta nopeutta, siks kestää näin kauan). Phhuuhh...

Ja kiva, että käyt lukemassa! :-)

Anonyymi kirjoitti...

Surullista, mutta kuitenkin huvittavaa. Tosielämän The Office (UK version)?

Gary Hamel heitti muistaakseni Fast Company:n haastattelussa joskus vuonna 2000 läppää tyyliin "Companies need shit-stirrers".

Suosittelen siis jatkamaan valitsemallasi tiellä.

t: lokaali

Pete P. kirjoitti...

Joo, siis The Office on ehdottomasti ihan totta. Tosi monesti tulee sellainen déja-vu -fiilis, ja sitten tajuaa että ai täähän olikin Officesta. Etenkin Tim saa siis kaikki sympatiat. :-)

Pete P. kirjoitti...

P.S. Kiitos linkeistä!

P.P.S Meillä on tosiaan tämän tyylinen puhuva toimistolelukin...

lintumies kirjoitti...

Tänks Pete! Tosi hyvin on kauppa käynyt, mikä on varsin positiivista tässä taloustilanteessa. Hyllyyn (tai siis hyllyihin...) jäi kyllä vähintäänkin tarpeeksi levyjä vielä perkauksen jälkeenkin. :)

Ja varmasti käyn lueskelemassa niin kauan kuin vain jaksat kirjoittaa - tämä on yksi harvoista löytämistäni blogeista, jossa on aina jotain kiinnostavaa. Joskus olen miettinyt omankin vastaavantyyppisen blogin perustamista, mutta pahoin pelkään, etten pystyisi panostamaan siihen tarpeeksi.

Unknown kirjoitti...

http://83.216.4.169/albumit/mmedia/p/nmh/8qm2/69610/665511448.jpg

Pete P. kirjoitti...

Ahhahaha :-D
Ok, eli on tätä muuallakin. Onneksi meillä edes yritetään olla jotenkin cooleja (vaikkei se tietenkään onnistukaan)... ;-)

Antti E kirjoitti...

Voi helvetti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...