10 huhtikuuta 2008

Oasis - Let's All Make Belive

Yksi syy siihen, miksi Oasis on ehdottomasti maailman kaikkien aikojen paras bändi, on se, että monen monta sen aivan hienoimmista kappaleista on julkaistu singlejen B-puolilla. Esimerkiksi Acquiesce, The Masterplan, Half The World Away tai Talk Tonight ovat sellaisia klassikkobiisejä, jotka mikä tahansa toinen bändi julkaisisi singleinä, mutta Oasis ei laita moisia edes albumeille, vaan jättää ne kääntöpuoliksi.

Tämän hienouden heikkous on kuitenkin se, että monesti upeita Oasis-kappaleita pääsee unohtumaan pitkäksi aikaa - singlejä kun kuuntelee jotenkin harvemmin kuin albumeita. Viime päivinä mieleen pulpahti Let's All Make Believe vuodelta 2000, Go Let It Out -singleltä. Let's All Make Believe olisi ollut kyseisen vuoden Standing On The Shoulder Of Giants -albumilla kirkkaasti paras sävellys, ja sitä se olisi ollut vielä vuoden 2002 Heathen Chemistrylläkin. Oikeastaan ehkä uusimmalla Don't Believe The Truth -levylläkin.

Voitaisiin siis sanoa, että Let's All Make Believe on paras kappale, jonka Oasis on 2000-luvulla julkaissut. Siinä on hyvin omaperäinen tunnelma, hienon polveileva melodia, joka vaihtuu säkeistöstä kertosäkeeseen tunteikkaasti ja sulavasti, Oasis-biisille epätyypillisen syvälliset sanat sekä kaiken huippuna yksi Liam Gallagherin koko uran parhaista laulusuorituksista. Siis ohittamaton kombinaatio.

Lataa Let's All Make Believe tästä, tai jos olet mp3-rajoitteinen / laiska, kuuntele se YouTubesta.
Muuta: Olen siksi valveilla näin myöhään, että kirjoitin erään kaverini toimeksiannosta lyhyen esseen hänen pakollista englannin-kurssiaan varten: deadline oli nyt yöllä, eikä mitään kannata tehdä kuin juuri ennen deadlinea. En pidä tällaista toimintaa mitenkään moraalittomana: tiedän oikein hyvin, että kyseinen kaveri osaa englantia erinomaisesti ja voisi kyllä tehdä esseensä itsekin, mutta autan erittäin mielelläni, koska hänellä on juuri tällä hetkellä niin paljon muita opiskelukiireitä. Ja lisäksi sain siitä erittäin kohtalaisen maksun. Muutenkin oli mukavaa kirjoittaa lyhyessä ajassa vain puolitutusta aiheesta, se oli hauska. Ja totta kai se, että minua edes pyydettiin tekemään moinen juttu, imarteli tietyllä tavalla.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus ja loistava biisi. Itse kun aikoinaan aloin osteleen oasis levyjä niin varmaan vahingossa kaivoin jostain myös jonkun singlen. Silloisessa suomessa vuonna 94-95 singele ei ihan joka paikassa myytykkään, varsinkaan oasiksen, no mutta joka tapauksessa pakkohan ne oli kaikki ostaa kun b-puolet oli täynnä toinen toistaan parempia biisejä! Suurin osa bändeistä/artisteista täytää b-puolena radio-mix, disco-mix ym skeidalla, joten tosissaan oasikselle on annettava tunnustusta näistä b-puolista! Kaks ekaa levyä piti ostaa myös lp-muodossa että sai bonehead´s bank holidayn...

Pete P. kirjoitti...

... ja Sad Songin!

Itse sain Oasis-single -kokoelman helposti alkuun aikoinaan sillä tavalla, että sain joululahjaksi Singleboxit. Sitten Be Here Now'n ajoista eteenpäin ne piti metsästää itse. Aika tosissani uskoin jossain vaiheessa, että Stand By Me löytyisi Espoon Lippulaivan Anttilasta ilmestymispäivänään. No, ei ihan ollut.

Sitten Heathen Chemistry -aikoina aloin boikotoida Oasis-singlejen hankkimista, koska b-puolet oli huonontuneet (Stop Crying Your Heart Out'illa on ehkä bändin uran huonoimmat biisit... tosin Hindu Timesilla oleva Idler's Dream on ihan huippu) ja itse levykin oli huono. Mutta sitten Don't Believe The Truth lepytti taas (sen singleillä on tosi hyviä b-puolia) ja tilasin viime kesänä Heathen Chemistry -aikaisetkin singlet eBaystä.

Tavallaan ne bändit, jotka käyttää b-puolina remixejä tms. on siinä mielessä fiksuja, että ne voi sit säästää parhaat biisinsä albumeja varten. Mutta toisaalta Oasiksen pointti ei ikinä olekaan ollut olla fiksu!

Anonyymi kirjoitti...

Oasiksen singlejen metsästäminen on keskimäärin aika rankkaa. Singleboxit tuli ostettu liki vahingossa Sokokselta aivan pilkkahintaan aikanaan sen jälkeen, kun Paolo Hewittin kirjaa lukiessa oli ihmetellyt outoja "vanhoja" biisejä ja hehkutuksia niistä.

Myöhemmin joidenkin Japanin singlejen tilailu (Some Might Say, Don't Go Away) ja lopulta 2000-luvun haasteet Oasis-singlejen löytämisessä kun entinen Free Record ei tilannut niitä laatikkokaupalla ovat mitanneet aatteen paloa.

Nyt Amazon UK pelastaa ja sieltä seuraava julkaisu tulee varmaan tilattua.

Joku Definitely Mayben spesiaaliversio voisi vielä tietty kelvata..

t: lokaali

Anonyymi kirjoitti...

piti vielä lisätä, että henkilökohtaisesti 2000-luvun biiseistä puri eniten Importance of Being Idle

t: lokaali

Pete P. kirjoitti...

Joo siis totta kai se on "pääbiiseistä" ehdoton tältä vuosituhannelta tähän mennessä. Let's All Make Believe on sitten sellainen unohtuneempi jalokivi.

En malta odottaa uutta levyä! Jo ihan senkin takia, että saadaan uusia haastatteluja jotka on aina ihan v*tun hauskoja!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...