22 huhtikuuta 2009

Bananaz


Vaikka tämä vuosikymmen ei ole vielä aivan lopussa, voidaan jo varmuudella sanoa, että Gorillaz on ollut yksi 00-luvun mielenkiintoisimpia popkulttuurillisia ilmiöitä. Damon Albarn murtautui Jamie Hewlettin avulla Brittipop-ilmiön tylsäksi käyneistä raameista ja loi upealla pieteetillä toteutetun, sekä musikaalisia että visuaalisia rajoja rikkovan animaatiobändin. 

Ainakin itse olin keväällä 2001 melko ällikällä lyöty, kun tyhjäsilmäinen piirroshahmo lauloi Blurista tutulla äänellä huuliharppuriffin ja hip hop -rytmin päälle. Gorillaz oli todella uraauurtava ja jokaista yksityiskohtaansa myöten loppuun asti mietitty projekti ja upea menestys sekä taiteellisesti että kaupallisesti. Siis täydellinen pop-tuote!

Gorillazin monisäikeistä kehityskaarta voi nyt ihmetellä Bananaz-nimisen dokumenttielokuvan myötä. Ceri Levyn ohjaama, vuosien 2000 - 2006 välillä kuvattu filmi kertoo Gorillazin ihmeellisen tarinan alkaen Hewlettin ensimmäisistä alustavista piirrosluonnoksista ja päättyen livekonserttiin Harlemin legendaarisen Apollon lavalla. Elokuvan nähtyään ei voi kuin kunnioittaa Albarnin ja Hewlettin omaperäistä visiota ja haaveilla joskus olevansa mukana jossain yhtä onnistuneessa ja hauskassa projektissa.

Puolitoistatuntisen Bananazin verkkoensi-ilta oli eilen ja elokuva on nähtävillä Babelgum-sivustolla.

Muuta: Tim Jonzen blogi Guardianissa käsitteli tänään lähes täysin samaa aihetta, josta kirjoitettiin täällä jo pari viikkoa sitten.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...