25 huhtikuuta 2009

Levy: I Am Kloot - BBC Radio 1 John Peel Sessions (Skinny Dog, 2006)

Toisinaan voi oikein onnitella itseään siitä, miten on niin fiksu ja viisas ihminen, että on sattunut hankkimaan jonkin tietyn levyn. I Am Klootin BBC Sessions on juuri tällainen levy, joka aiheuttaa itseonnittelua.

Olen tiennyt manchesterilaisesta (nii-in...) I Am Klootista jo vuoden 2001 ensialbumista lähtien, mutta vasta nyt olen ymmärtänyt, miten hieno yhtye onkaan kyseessä. BBC:n legendaarisen indie-DJ:n John Peelin ohjelmaa varten vuosina 2001 ja 2004 nauhoitetut live-sessiot tiristävät I Am Klootin ennestäänkin melko riisutun soundin äärimmäisen yksinkertaiseksi ja vaikuttavaksi. Savuisasti svengaavat rummut, laiskanpaksu basso ja ihanasti jopa Talk Talkista muistuttavat puhtaan jazz-sävyiset kitarat luovat lyhyille ja vähäeleisyydessään tarttuville sävellyksille täsmällisesti istuvat raamit ja nostavat laulaja John Bramwellin baaritiskinkarhean lauluäänen valloittavasti esille. 

Levyn 11 kappaletta ovat I Am Klootin kahdelta ensimmäiseltä levyltä (yhtye on tämän jälkeen julkaissut vielä kaksi lisää), mutta radiosessioiden taltioima yhtenäinen äänimaailma sovittaa ne saumattomasti toisiinsa. Alun hieman bluesvaikutteiset Storm Warning ja Twist hurmaavat hauskalla synkän ja valoisan yhteispelillä ("There's blood on your legs... / I love you!"), niitä seuraava Titanic keinuu huolettomasti kuin maailman rauhallisin pelastusvene, kaunis balladi From Your Favourite Sky voisi olla 2000-luvun Yesterday ja hilpeästi helkkyvän Proofin melodia virtaa aivan täysin tyylipistein. 

I Am Klootin kappaleissa on hieman samanlaista väsymyksen ja toiveikkuuden, luovuttamisen ja ponnistelun, melankolisuuden ja aurinkoisuuden sekoitusta kuin Elbow'n tuotannossa. Esimerkiksi YouTubesta löytyvässä pätkässä Bramwell esittelee keikalla Twist-kappaleen ilmoittamalla "This song is about love, insanity and disaster... we're gonna have a great night!" ja tiivistää samassa osuvasti koko I Am Klootin mustan huumorin sävyttämän olemuksen. BBC Sessions -albumilla tuo olemus tarjoillaan hienon jalostuneessa muodossa 37 minuutin aikana. Suosittelen ehdottomasti jokaista hankkimaan nämä 37 minuuttia myös itselleen ja onnittelemaan itseään viisaasta valinnastaan, sillä näin hienoa ja osuvaa musiikkia saa kuultavakseen vain harvoin.

Levyn voi kuunnella Spotifystä ja ostaa digitaalimuodossa vaikkapa iTunesista tai MTV3 Storesta ja CD:nä esimerkiksi Play.com:ista (ilman postikuluja!) tai eBaystä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

WestBestissä Dr Pepperia 1.5l pulloissa, loistavaa.

t: lokaali

Pete P. kirjoitti...

Sitä oikeaa, ei Suomessa pullotettua? Paljo maxaa?

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa pullotettua näyttäisi olevan, toisaalta ei sisällä high fructose corn syrup :ia.

Hinta oli kai jotain reilu 3e tienoilla.

t: lokaali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...