06 huhtikuuta 2009

"Näitä lippusääntöjä"

Tänään olin jälleen kerran opettajansijaisena. Yläastelaisista varmasti tuntuu siltä, että jotkin säännöt ovat äärimmäisen epäoikeudenmukaisia ja huonosti perusteltuja - ja ymmärrän hyvin tätä tunnetta, vaikka joudunkin koulupäivän ajan edustamaan nimenomaan rajoitusten asettajan puolta.

Kotiin palatessani jouduin itse typerän VR:n säännön uhriksi. Matkustettaessa lähijunalla pääkaupunkiseudun YTV-alueen ulkopuoliselta paikkakunnalta Helsinkiin ei ilmeisesti ole mahdollista ostaa matkalippua vain ensimmäiselle mahdolliselle YTV-alueen sisäpuoliselle pysäkille asti ja maksaa matka siitä edespäin Matkakortilla, vaan koko matka on maksettava muilla menetelmillä alusta asti. Jos esimerkiksi haluaisin ostaa matkalipun käteisellä Siuntiosta Leppävaaraan, en saisi Leppävaarassa poistua junasta, tulla siihen takaisin ja maksaa loppumatkaa Leppävaarasta Helsinkiin matkakortilla, vaan minun pitäisi siirtyä kokonaan toiseen junaan, kuin siihen, jolla olen matkani aloittanut. 

Konduktöörikin piti tätä pykälää älyttömänä, mutta selitti sen johtuvan siitä, että "Suomessa on kaikkia tällaisia sääntöjä ja VR:llä on näitä lippusääntöjä." En jaksanut alkaa valittaa hänelle maailman tyhmyydestä, koska hän oli aivan rauhallinen ja mukava. Koulupäivien jälkeen olen kuitenkin aina jostain syystä sen verran kireänä, että jos konduktööri olisi käyttätynyt hitusenkin toisin, hän ja koko VR olisivat saaneet kuulla suurannoksen kitinää ja lyttäystä. Tosin ei se tietenkään olisi mitään auttanut. Kirjoittaisiko Kafka nykyään lähijunista, jos olisi elossa?

Ehkä eniten harmittaa se, että ylipäätään joutuu vieläkin kulkemaan lähijunilla. Jotenkin olin kuvitellut, että lähes 24-vuotiaana vakiomatkustusvälineeni olisivat jo lentokone, Lontoon musta taksi, kullattu kantotuoli tai edes keskieurooppalainen luotijuna. Että en enää tässä vaiheessa eläisi lähijunien vaikutuspiirissä.



The Hours - Murder or Suicide

"Some nights I can't decide between murder or suicide"

1 kommentti:

Johanna kirjoitti...

Täytyy kyllä myöntää että noi vaihtoehtoiset kulkuvälineet saattaa voittaa VeeÄrrän x) Kultatuoli etenkin kiinnostaisi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...