29 heinäkuuta 2009

Kaksi elokuvaa kesälle 2009



Olen vankasti sitä mieltä, että elokuvataide on tällä hetkellä parhaimmillaan animaatiofilmeissä. Kun tavalliset näytelmäelokuvat yleensä sortuvat joko huonoon tarinaan, osiinsa sopimattomiin tylsiin näyttelijöihin, tavanomaisen kaavamaiseen toteutukseen tai pahimmassa tapauksessa näihin kaikkiin yhdessä, animaatiot liikkuvat omissa sfääreissään ja osaavat välttää perinteiset sudenkuopat.

Tiedän ihmisiä, jotka vieroksuvat piirrettyjä elokuvia siksi, että niistä muistuu heille mieleen lähinnä lapsuudessaan näkemänsä Disney-elokuvat, jotka ovat paikoitellen melko tylsiä, innottomasti toteutettuja sekä liian lällyjä ja lapsellisia. Kuitenkin piirroselokuvan kentällä on valtava määrä myös innovatiivisia ja rajoja rikkovia tekijöitä, joiden työstä ei kannata puhua edes saman kalenterivuoden aikana kuin pocahontaksista ja leijonakuninkaista. Esimerkiksi japanilaisen Studio Ghiblin elokuvat ovat niin omaperäisiä, mielikuvituksellisia ja yksityiskohtaisesti toteutettuja, että ne eivät kalpene vertailussa edes arvostetuimpien näytelmäelokuvien kanssa.

Tällä uudelleen löytyneellä animaation aallonharjalla ratsastaa myös tuore Coraline ja toinen todellisuus, joka perustuu palkitun englantilaisen fantasiakirjailija Neil Gaimanin lastenkirjaan vuodelta 2002. Coraline-elokuvaa on työstetty useiden vuosien ajan äärettömällä kunnianhimolla: kaikki elokuvassa näkyvät maisemat ja hahmot on luotu oikeilla nukeilla, eikä "helpompaa" reittiä tietokone-efekteillä. Coraline onkin ehdottomasti parhaimman näköinen elokuva, jonka olen ikinä nähnyt (!) ja toistaiseksi ainoa 3D-filmi, jossa kolmiulotteisuudesta on oikeasti selvää iloa (valitettavasti se ei oikein käy ilmi ylläolevasta trailerista). Elokuva hyödyntää nukkemaailmansa tyyliä loppuunviedyn kekseliäästi; parissa kohdassa jopa melkein haukkoo henkeään näkymille, joita valkokankaalle avautuu.

Parasta Coralinessa on kuitenkin unohtumaton tarina. Kertomus vanhempiinsa kyllästyneestä, uudelle paikkakunnalle muuttavasta näpsäkästä nuoresta tytöstä ja tämän löytämästä pelottavan maagisesta maailmasta tekee katsojaan suuren vaikutuksen. Coralinen tarina on klassikkoainesta: se jää pyörimään mielessä heti elokuvan päättymisen jälkeen ja löytää vakiopaikan jokaisen mielikuvituksesta samalla tavalla kuin perinteiset sadut. Coraline on selvästi ottanut vaikutteita mm. Tim Burtonilta, Ghibliltä, Lewis Carrollilta ja muista laadukkaista lähteistä, mutta se luo näistä silti omaperäisen ja äärimmäisen kiinnostavan kokonaisuuden.

Elokuvan hahmot ovat todella hyvin kirjoitettuja ja katsoja todella alkaa välittää heidän kohtaloistaan, mikä on erityisen tärkeää minkä tahansa elokuvan juonen kannalta. Jokaisen hahmon luonteenpiirteet ja motiivit tulevat tarinassa hyvin esille, mutta mikään ei ole liian itsestään selvää: varsinkin elokuvan alkupuolella voi kokea länsimaiselle mainstream-elokuvalle hyvin harvinaista hämmennyksen tunnetta, kun ei voi arvata, mihin suuntaan tarina lähtee kehittymään. Tämä takaa myös sen, että Coraline kestää varmasti vielä lukuisia uusintakatselujakin - kaikkea ei voi mitenkään omaksua heti ensimmäisellä kerralla.

Coraline on siis kiistattomasti tämän vuoden yllättävin, henkeäsalpaavin ja mietityttävin elokuvatapaus. Se pyörii Finnkinon teattereissa ilmeisesti jo aivan viimeisiä viikkojaan, joten nyt jos koskaan on oikea aika kokea se parhaalla mahdollisella tavalla: isolta kankaalta ja 3D-yllätysten kanssa. Etenkin kaikkien animaationvieroksujien olisi ehdottomasti syytä nähdä Coraline. Laadukas piirretty elokuva tuottaa paljon antoisamman kokemuksen, kuin taas yksi kerta näkemässä esim. Bradd Pittiä tai Julia Robertsia hortoilemassa puoliunessa läpi jonkin köykäisen, megabudjettisen näytelmäelokuvan.



Toinen elokuva, jota on syytä suositella, on nimeltään Filth & Wisdom. Kyllä, tämä on juuri se Madonnan ohjaama elokuva, mutta se ei ole lainkaan umpihuono. Filth & Wisdom on melko perinteinen indie-elokuva, jossa nuoret kaupunkilaisaikuiset etsivät itseään individualistisesti, mutta löytävät itsensä yhteisöstä - tässä mielessä elokuva ei tarjoa mitään uutta. Joka tapauksessa sen pääosista löytyy kuitenkin mielenkiintoisia ja monesti hauskojakin hahmoja, etenkin mustalaispunklaulaja Eugene Hutz, joka esittää lähinnä itseään. Muita hyviä seikkoja elokuvassa ovat sen energisyys, sopivan tiivis kesto ja se, että sitä esitetään viihtyisässä Kesäkino Engelissä. Leudossa kesäillassa, kauniissa sisäpihassa vanhassa empire-korttelissa, raikkaan juoman ja tuolin alla tuntuvien metrojunien jyrähdysten saattelemana Filth & Wisdom ansaitsee juuri niin monta tähteä, kuin Kino Engelin purjekankaisen katoksen saumakohtien läpi voi illan pimetessä havaita. Viimeiset esitykset tänään ja huomenna, perjantaista alkaen uusi elokuva.

P.S. Osaisiko joku Bloggerin tekniikkaa tunteva lukija kertoa, miten saisin varsinaisesta tekstiosiosta (valkoinen tausta) leveämmän, jotta laajakuva-YouTube-videot näkyisivät kokonaan (ilman, että tapahtuu jokin peruuttamaton virhe ja blogi sekoaa ihan täysin)? Kiitos!

7 kommenttia:

Kridelektrik kirjoitti...

Olen leventänyt blogini tekstiosiota seuraavalla tavalla, toivottavasti sama jippo toimii tämänkin blogin ulkoasun kanssa:

- Valitse Bloggerin hallintapaneelista kohta "Ulkoasu" -> sitten välilehti "Muokkaa HTML-koodia".
- Tee ennen muutoksia varmuuskopio tämänhetkisestä blogimallista eli "Muokkaa mallia" -otsikon alla olevan tekstilaatikon sisällöstä, siten ei ainakaan tapahdu mitään peruuttamatonta. Yleensä kopioin koko tekstiosion Windowsin Muistioon ja tallennan sen. Muistion avulla leveyden muuttaminen sujuu melko yksinkertaisesti.
- Klikkaa Windowsin Muistiossa "Muokkaa" -> "Etsi" ja kirjoita hakuun sana width.
- Klikkaile pari kertaa "Etsi seuraava" kunnes näet /* Outer-Wrapper -otsikon alapuolella olevan width-rivin.
- Sen alapuolella on #main-wrapper, se on tekstiosion leveys. Määritä siihen uusi, leveämpi luku kohtaan width: LEVEYS PIKSELEINÄpx; (Laajakuva-YouTube-videon leveys on 425 pikseliä; suosittelen muuttamaan tekstiosion leveydeksi sen ja ehkä lisäämään vielä muutaman pikselin, oman maun mukaan.)
- Äskeisen alapuolella on #sidebar-wrapper eli sivupalkin leveys.
- Laske #sidebar-wrapperin ja #main-wrapperin leveys yhteen ja sijoita saamasi summa pari riviä ylempää löytyvään #outer-wrapperin width-kohtaan. Kun teet näin, ulkoasun pitäisi näkyä oikeanlaisena.
- Tyhjennä Bloggerin "Muokkaa mallia" -tekstilaatikko, kopioi kaikki teksti Muistiosta ja liitä se tekstilaatikkoon.
- Voit klikata "Esikatselu"-painiketta, ja jos olet tyytyväinen ulkoasuun, niin klikkaa "Tallenna malli".

On varmaan olemassa kätevämpiäkin keinoja leveyden muuttamiseen, tämä on hyväksi havaitsemani. :)

Pete P. kirjoitti...

Kiitos neuvoista! En kuitenkaan jostain syystä saanut tota ihan toimimaan, tossa ei ihan kaikki täsmää jotenkin mulla.

Anonyymi kirjoitti...

Coraline vaikutti trailerin perusteella erittäin mielenkiintoiselta. Itse ihailen Studio Ghiblin teoksia. Viimeisin näkemäni leffa kyseiseltä studiolta oli Tuulen laakson Nausicaä, jonka kävin katsomassa leffoissa.

Tapsa

Pete P. kirjoitti...

Ghiblin Sydämen kuiskaus on muuten menossa vielä tänään Kino Engelissä, jos kiinnostaa. linkki Oikein hyvä elokuva tämäkin, tykkäsin itse tollasesta vähän realistisemmasta otteesta.

Ja kohta tulee Ponyo!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mitä mitä? Yritätkö väittää että Leijonakuningas oli huono leffa? Tästä olen kyllä nyt eri mieltä.

torneå

Pete P. kirjoitti...

Okei, tiesin että tästä tulisi keskustelua. Ei se huono ole, missään nimessä. Käytin sitä nimeä vähän vaan niin kuin suuntaa antavana esimerkkinä. Leijonakuningas itsessään on ihan hyvin tehty, ehkä se on vähän liian perinteinen tarinaltaan, jotenkin. Olisin ehkä laittanut sen tilalle jonkin Mulanin tai Lilo & Stitchin tms., mutta en ole nähnyt niitä, joten en viitsi kritisoida niitä. ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Aaa no sitä minäkin! Henkilökohtaisesti sydämeni sykkii jotenkin enemmän perinteisille animaatioille, koska niiden eteen on nähty niin paljon vaivaa (toisin kuin 3D-leffat, nehän on tooosi yksinkertasia tehä, hehheh...mikä logiikka). Tai siis, niissä näkyy hurmaavasti ihmisen kädenjälki. En tiedä. :-)
Leijonakuningas on kuitenki Disney-elokuvien kermaa, joku Pocahontas, vaikka sillä animaationa hetkensä onkin, ei pääse lähellekään (eli selittäkää miksi mulla on DVD-hyllyssä Pocahontas mutta ei Leijonakuningasta 8-(?...)
Selitys hyväksytään ja närkästystä herättänyt kommentti annetaan anteeksi ;-)

torneå

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...