02 heinäkuuta 2009

Hyviä heinäkuussa

Viime aikoina olen nauttinut mm. seuraavista asioista:

Pastanjauhantaa-blogin pizzataikinaresepti. Itse tehty pizza on aina maailman parasta, mutta hyvää taikinareseptiä on vaikea löytää. Tämä on kuitenkin aivan täydellinen: helposti ohueksi kaulittava ja rapean maukkaaksi paistuva. Pidän myös siitä, että reseptin ohjeet ovat hyvin yksityiskohtaiset, joten hieman suurpiirteisemmällekään kokille ei jää mitään epäselväksi. Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen pizzaresepti!

Pysytään ruoka-aiheessa. Sinuhe-jälkiuuniruisleipäpalat ovat poikkeuksellisen aidon makuisia; intensiivisen rukiisia, mutta silti jopa aavistuksen verran makeita. Lisukkeekseen ne eivät tarvitse muuta kuin voita (oikeaa voita) tai pestoa - yksinkertaiset ja selkeät maut tukevat toisiaan.

Jälkiruokapuolelta on hehkutettava Kotijäätelöä eli Jäätelöautoa. Ehkä Jäätelöauto-innostus on vähän 90-lukulainen juttu, mutta konsepti on edelleen todella toimiva. Omalla kotikadullani jäätelöauto pysähtyy juuri ulko-oveni eteen kerran kahdessa viikossa - mikäs sen kätevämpää (tosin kaksi viikkoa on liian pitkä väli)! Koska jäätelöauton ideassa tärkeintä on ehkä helppous, olisi luultavaa olettaa, etteivät firman jäätelöt pärjää tavallisista kaupoista saataville merkeille, mutta itse asiassa monet jäätelöauton jäätelöt ovat aivan huippuhyviä. Omat suosikkini ovat klassinen Sandwich ja katu-uskottavasti nimetty Smack. Hyvä puoli jäätelöauton jäätelöissä on myös se, että koska ne myydään suurissa pakkauksissa, niitä ei ehkä arvosta samalla tavalla, kuin muita jäätelöitä, eikä turhaan säästele niitä. Jos pakastimessa on vaikkapa Classicia tai Totallya, niitä ei jotenkin kehtaa syödä montaa päivässä, mutta Smackia voi vetää vaikka kuinka paljon. Mikään ei ole parempaa, kuin pitää rannalla makoilusta pieni tauko, käydä sisällä lisäämässä aurinkovoidetta ja napata mukaansa virkistävä Smack paluumatkaa varten!

Ja viimeinen syömiseen liittyvä, maininnan ansaitseva asia tällä kertaa: omatekoinen jäätee. Jäätee on parhaimmillaan yksi virkistävimmistä ja nautinnollisimmista juomista, jopa aivan Pepsin tasoa. Oikein hyvää jääteetä ei kuitenkaan saa kovin usein (mielestäni valmiista jääteistä parasta on Liptonin, mutta sitä ei tällä hetkellä myydä Suomessa. Esim. Nestlét ovat jotenkin ylimakeita.). On siis paras tehdä jääteensä itse. Tässä helppo ohje oikein virkistävään jääteehen (1 litran annos):

  • purista kannun pohjalle mehut kahdesta limestä
  • kaada päälle reilu määrä sokeria (oman maun mukaan - vinkkinä kuitenkin, että sokeria tarvitaan enemmän kuin ensin voisi luulla)
  • laita kannun reunalle roikkumaan kaksi pussia hyvää teetä (esim. Twiningsin Prince of Wales on tähän tarkoitukseen sopivan vahvaa ja silti pehmeää)
  • keitä 1 litra vettä esim. vedenkeittimessä, kaada se kannuun (lasisessa kannussa on tässä vaiheessa ehkä hyvä pitää jotain metallista instrumenttia, ettei lasi halkea)
  • sekoita kunnolla, puristele teepusseista kaikki mahdollinen maku, anna jäähtyä (tässä kestää melko pitkään), laita jääkaappiin
  • muutaman tunnin jälkeen jäätee on valmis tarjottavaksi runsaan määrän jäitä ja lime- tai sitruunalohkojen kanssa
Aivan loppuun vielä kesäinen musiikkivinkki. Olen tällä viikolla saanut lainata Portugalissa lomailevan ystäväni autoa - ja autoilussahan on tärkeintä tietysti autoilumusiikki (ei niinkään esim. perille pääseminen). Supergrassin viimevuotinen Diamond Hoo Ha Men (Spotify) on osoittautunut huippuhyväksi ajelulevyksi: siinä on melko reippaita ja nopeatempoisia kappaleita, joissa on paljon tarttuvia koukkuja ja sopivasti ratinnaputtelua aiheuttavia kohtia, mutta se ei ole niin intensiivisen kunnianhimoinen levy, etteikö sitä jaksaisi kuunnella yhden matkan aikana parikin kertaa alusta loppuun. En tiedä, miksi unohdin laittaa Diamon Hoo Ha Menin viime vuoden parhaiden levyjen listalle (kai olin vain väsynyt kirjoittamaan), mutta se ansaitsee ehdottomasti paikan sillä. Itse asiassa se on koko Supergrassin uran toiseksi paras levy. Myös viime syksyn Nosturin-keikka kaivertaa edelleen lämpimän hymyn kasvoille.

Nauttikaa kesästä! Minä lähden rannalle Muumi-kirjan, limsatölkin ja Smackin kanssa!

3 kommenttia:

dpst kirjoitti...

Moi! Pussitee (vahva sellainen) sopii tosi hyvin munkin mielestä kesälle, siis ihan lämmin :D. Parasta kesällä on conania katsellessa yöllä, sämpylä jonka väliin rasvaista juustoa ja paljon hyvää kinkkua ja juomaksi appelsiinimehu (tai pepsi), Kuulostaa aika läskiltä, mutta et välitä kun maistat. Myös pizzapaikan pizza on todella hyvää kesällä (varsinkin ruotsissa tai tanskassa) tai vanha kunnon kebab ranskalaisilla. Eli ihan samat safkat ku talvella :D. En ole sillai mikään jäätelöfani (paitsi italialaiset ja lidlin jäätelöt) mieluummin, jos jostain syystä eksyn rannalle, niin pepsi tai energiajuoma tulee mieluummin mukaan. Jos taas kahvilalinjalla mennään niin cappucino tai Tee on tosi hyviä. Kesällä on ihan turha välittää terveydestä ruoassa, muista se. Ruoan kuuluu olla hyvää, ei minkään huomenta suomi kokin ehdottamaa. Tää oli siis koko kesän kattaus. Musiikista: mikä tahansa kesäinen.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mistä johtuu, mutta...

Se, että leivot itse pizzapohjasi, nostaa jotenkin statustasi silmissäni :-D

torneå

Pete P. kirjoitti...

Hahah, jee! Joo, no se on sellaista perfektionismia ehkä enimmäkseen. Että haluaa syödä niin hyvää pizzaa (tms.) kuin mahdollista, ja sitten vaan etsii parhaan tavan saada sitä hyvää. Ja paras tapa on tehdä itse. Monessa muussa jutussa aika tavalla samoin.

Tein eilen jääteetä myös vihreästä teestä, mutta siitä ei tullut ihan yhtä hyvää, kuin vahvasta mustasta tehdystä. Ei se tosin pahaakaan ole, tietenkään.

Jotkut jääteeohjeet netissä muuten varoittelee, ettei kannattaisi tehdä kuumaan veteen, koska "silloin teestä tulee sameaa". Sellainen on kyllä todella tyhmä neuvo, sillä ei aidon jääteen tarvitse missään nimessä olla kirkasta. Sameus on coolimpaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...