12 toukokuuta 2008

Pave, sä oot n00b

Ex-pääministeri Paavo Lipponen on viime aikoina ollut mediakierroksella tänä torstaina ilmestyvän essee- / pamflettikirjasensa Seitsemän veljeksen perilliset tiimoilta. Kirjassa Lipponen mm. "kysyy, millainen on sivistynyt ihminen", "käsittelee Suomen historiaa" ja "listaa suomalaiset intellektuellit" (ainakin kustantajan verkkosivujen mukaan).

Uusin Image-lehti oli haastatellut Lipposta kansijutussaan otsikolla Herää Paavo! Huutomerkikkään otsikon perusteella olisi voinut luulla, että Image olisi jotenkin haastanut Lipposen ummehtuneet käsitykset esimerkiksi sivistyksestä tai intellektuelleista. Mutta ei: artikkeli oli lähinnä ex-pääministerin ajatusten myötäilemistä ja hänen persoonansa vaikuttavuuden ihailemista.

Omasta mielestäni jokainen, joka yrittää määritellä, mitä "sivistys" on, ei itse ole kovin sivistynyt. Samoin yritys nostaa itsensä "intellektuellien" joukkoon heitä listaamalla on melko halpamainen.

Totta kai sivistys on mm. sitä, että tuntee oman kansansa historiaa ja kulttuuripiirinsä klassikkoja - mutta se ei ole pelkästään sitä. Imagen jutussa paljastuu, että Lipponen ei esimerkiksi ole kertaakaan elämässään lähettänyt tekstiviestiä, ja internetiinkin hän on perehtynyt vasta eläkkeelle jäätyään. Sanoisin, että nykymaailmassa esimerkiksi tietoverkkojen ja modernien kommunikaatiomuotojen tunteminen ja käyttäminen on olennainen osa sivistystä.

Lipponen on kuitenkin kotiloitunut 1960-luvulla elettyyn nuoruuteensa ja yrittää nyt kultahäkissä vietettyjen valtiomiesvuosien jälkeen paukuttaa pölyisiä teesejään, joiden pitävyyteen hän luottaa lähinnä omaan itseriittoisuuteensa tukeutuen. Maailma on kuitenkin nyt paljon sirpaleisempi ja monikulmaisempi kuin menneillä vuosikymmenillä. Sivistys ja intellektuellit eivät ole kadonneet minnekään, mutta niiden määrittely- ja listausyritykset ovat jo lähtökohtaisesti rammoiksi tuomittuja.

Herra Lipposen intellektuellilistalla ei Imagen esimerkkien perusteella ollut lainkaan alle 40-vuotiaita. Suosittelisin hänelle kuitenkin lyhyttä kävelymatkaa eduskuntatalon työhuoneelta esimerkiksi yliopiston keskustakampukselle. Sieltä niitä intellektuelleja löytyy helposti. Jopa alle 30-vuotiaitakin.

En muutenkaan oikein tajua, miksi poliitikot kokevat aina pakottavaa tarvetta kirjoittaa kirjoja eläkkeelle jäätyään. Varsinkaan tällaisista aiheista. Aivan kuin ura politiikassa toisi jotain harvoille ja valituille osoitettua salattua viisautta, jonka perusteella voi sitten opastaa muita ja jakaa korvaamattomia neuvoja.

Muistelmateokset ovat sitten aivan oma lukunsa. Paavo Lipposenkin syksyllä ilmestyvä muistelmakokonaisuuden ensimmäinen osa on varmasti kiinnostavuudessaan huippuluokkaa, jos Lipponen vain malttaa muistella asioita totuudenmukaisesti, eikä faktoja itselleen parhain päin vääntäen.

MP3: Coldplay - Viva La Vida [lähde] Lisää uutta Coldplaytä. Mukavan tökkivät viulut. Odotan, että tästä tulee jossain vaiheessa remix, joka korostaa rytmiä vielä enemmän.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paavo on nähnyt maailmaa, joutunut pohtimaan vaikeita asioita, kantamaan vastuuta ja päässyt toisaalta tapaamaan huomattavan määrän mielenkiintoisia ja tunnettuja ihmisiä ympäri maailmaa työnsä kautta. Kyllähän siinä nyt luulisi jotain sivistyksestä oppivan, ja ainakin on oikeutettu siitä puhumaan siinä missä kuka tahansa muukin. Ainakin uskon hänen tavanneen enemmän sivistyneitä ihmisiä kuin suuri osa yliopiston kuppilassa laiskottelevista yli-ikäisistä sisäänpäinlämpiävistä opiskelijoista. Toisaalta outoa kyllä, jos Himanen ei ole listalla... kai hän vielä on alle nelikymppinen.

Voihan sellaisesta asiasta kuin "sivistyksen määrittely" ihan hyvin rustata kirjan ilman että täytyy muistaa mainita kaikki sivistyksen piiriin kuuluvat asiat, se vasta teennäistä olisikin.

Muuten: Myöskään Tony Blair ei ollut lähettänyt yhtän tekstiviestiä elämässään ennen eroaan pääministerin paikalta. Lisäksi olen kyllä vastaanottanut puhelun Paavo Lipposelta, joten aivan avuttomaksi häntä ei kuitenkaan voi televiestinnässä sanoa...

Anonyymi kirjoitti...

Paavo todistaa Imagen olevan old-hat. 90-lukua siinä väärässä mielessä. t: lokaali

Anonyymi kirjoitti...

Stop leeching files cunt.

Pete P. kirjoitti...

Okei, T. Toi on hyvä pointti.

Mua vaan vähän rasittaa se Paavon "minä tiedän parhaiten" -asenne.

Ja sun ois pitänyt olla intellektuelli-listalla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...