27 toukokuuta 2008

PB&J

PB&J:n eli maapähkinävoi- ja hillovoileivän kehittivät amerikkalaiset sotilaat II maailmansodan aikana. Tavoitteena oli saada aikaan helposti mukaan otettava ja hankalissakin olosuhteissa syömäkelpoisena säilyvä eväs. Sodan jälkeen PB&J:stä tuli erottamaton osa jokaisen amerikkalaisen arkipäivää: tilastojen mukaan keskivertojenkki syö high schoolin päättöikään mennessä n. 1500 kyseisenkaltaista leipää.

Maapähkinävoi- ja hilloleivät tulevat suomalaisillekin pakosti tutuksi esimerkiksi elokuvien, TV:n tai sarjakuvien kautta, mutta kovin yleistä evästä ne eivät silti taida täällä olla. Monet ehkä sekoittavat tavallisen maapähkinävoin Nutella-tyyliseen suklaalevitteeseen, eivätkä halua öklömakeaa välipalaa. Mutta itse asiassa maapähkinävoi on lievästi suolaista pehmeää tahnaa, joka muodostaa esimerkiksi vadelmahillon kanssa hyvin raikkaan ja maittavan kokonaisuuden.

En ole vielä saanut luvattuja Lounasseteleitä, joten toistaiseksi päivittäinen lounaani koostuu parista PB&J:stä (Fazerin ruispaahtoleivällä) ja yhdestä Lidlin suklaaraehillovanukkaasta (kuulostaa pahalta, mutta kannattaa tsekata itse: vanukas, jonka pohjalla on hilloa ja jonka päälle ripotellaan itse pieniä suklaarakeita). Kätevää ja toimivaa ja helppoa.

Päivän kappale: The Raveonettes - Uncertain Times - Tästä ei tällä hetkellä löydy HypeMachinen kautta toimivaa mp3:sta, mutta alla on YouTube-video, josta sen voi kuulla. Hieno biisi!


The Raveonettes - Uncertain Times

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"maapähkinävoi on lievästi suolaista pehmeää tahnaa, joka muodostaa esimerkiksi vadelmahillon kanssa hyvin raikkaan ja maittavan kokonaisuuden." Oi kun tämä kohta nauratti, se kuulosti niin.. en tiedä.. raikas ja maittava kokonaisuus.. kuin jostain hieman valistavasta ruokaohjelmasta. Vaikkeikyseinen "herkku" tai varsinkaan lounaskokonaisuutesi kuulosta kovinkaan terveelliseltä.

Pete P. kirjoitti...

Hahah, no, mutta se on just nimenomaan raikasta ja maittavaa. Vedin äsken taas pari.

Muuten yritän syödä kyllä joka päivä vihanneksia ja hedelmiäkin, jne. Esim. tällä hetkellä on tosi hyviä persikoita kaupoissa, ja tomaatitkin on taas kesäaikaan kohtalaisen makuisia ja -hintaisia.

Pete P. kirjoitti...

+ Join just Feeniks "hyvinvointijuoman", hahaha! Sillä voi hyvin!

Salla kirjoitti...

Taallakin ollaan noitten sandwichien peraan. Yleisempi kombo taitaa kuitenkin olla voita ja hilloa... Nutellat ja peanut butteritkin kuuluu tietysti brittien vakivarusteisiin. Yritin ekana vuonna totutella kyseiseen leipatraditioon muttei kylla jaanyt mun ruokavalioon. Leipa on jo itsessaan sellaista pullamossoa, etta sita syo sitten mieluiten edes terveellisilla paallisilla.

Toivon, ettei kyseinen ruokailutottumus ikina, never ever, levia Suomeen! Leipa se miehen tiella pitaa. Ruisleipa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...