27 helmikuuta 2009

Amishien takat

Muistin vasta nyt hyvin erikoisen ja hämmentävän mainoksen, jonka näin televisiossa Amerikassa tammikuussa. Pätkässä mainostettiin amishien valmistamia sähkötakkoja, jotka ilmeisesti ovat paljon laadukkaampia, tyylikkäämpiä ja energiasäästäväisempiä kuin mitkään muut takat.

Mielestäni tämä oli mahtavan yllättävä tulokulma takka-aiheeseen: aivan kuin esimoderneja elämäntapoja noudattavilla uskonlahkolaisilla olisi takanvalmistukseen (miksi juuri takkojen?!) joitain todella erityisiä taikavoimia!

Ehkä kyse on kulttuurieroista. Kenties Amishien asema ja kuva Yhdysvalloissa todella jotenkin perustuu käsityömaineelle ja perinteiden noudattamiselle, jotka puolestaan saattaisivat takanteossakin olla haluttuja ominaisuuksia. Silti olisi vaikeaa kuvitella, että Suomessa hihkuttaisiin vaikkapa körttien nikkaroimien saunankiukaiden perään!

Joka tapauksessa, kun tällaista näkee televisiosta kahdelta yöllä, kaikki tuntuu jokseenkin järkevältä ja alkaa ehkä itsekin vakuuttua Amish-takan tarpeellisuudesta:



(Ihanaa, miten amishit puuhastelevat juontajan taustalla kuin ahkerat tontut taikapajassaan!)

Muuta: Facebook-ystävieni joukossa on muutamia vanhoja luokkakavereitani, joita en ole edes tavannut vuosikausiin, mutta joiden vaiheita tulee silloin tällöin seurattua Facebookin kautta, jos on muuten oikein tylsää. Eräät tällaiset tapaukset ovat kuitenkin osoittautuneet hieman arveluttaviksi: huomasin esimerkiksi Facebookin sivupalkin mainoksesta, että "Simo Häyhä, nicknamed 'White Death' was a Finnish soldier and is one of the most successful snipers in history. Kaksi ystävääsi on faneja."! Klikkasin linkkiä nähdäkseni, ketkä "kaksi ystävääni" ovat kyseessä ja huomasin, että kumpikin oli vanhoja yläaste- ja lukiotuttujani. Jotenkin en olisi uskonut, että olin lukiossa tarkka-ampujafanien kanssa. Toinen näistä näkyi lisäksi vielä olevan surullisenkuuluisan "Lähetetään somaliystävämme takaisin kotiin" (tms.) -ryhmän jäsen. Pitäisi ehkä itse poistaa tuollaisen ajatusmaailman omaavat henkilöt omalta ystävälistalta.

Muuta 2: Löysin tämän blogin vasta tänään, mutta jo pienellä katsauksella kyseessä vaikuttaisi olevan sekä aihepiiriltään mielenkiintoinen että erittäin hauskalla ja lennokkaalla tyylillä kirjoitettu blogi. Juuri tuollaisen haluaisin omankin blogini olevan. Britpopsurvivor olkoon uusi esikuvani!

4 kommenttia:

dpst kirjoitti...

Joo on mullakin kavereita, jotka voisivat molempiin groupeihin liittyä :( ja noi amish jutut on kyl siistejä!

Anonyymi kirjoitti...

I have no idea what you're saying, but thank you for the link!

Anonyymi kirjoitti...

Simo Häyhän ystäville voi suositella myös Per "Sahara" Anderssonin elämänkertaa.

t: lokaali

Pete P. kirjoitti...

Joo, varmasti voisi suositella niille vaikka mitä. Nytkin yhden statuksena on "asenne kysymys". Meinasin kommentoida, että "yhdys sana", mutta toisaalta sitten vaan mä oisin se häviäjä. ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...