16 helmikuuta 2009

"Mieti vähän"

Viime päivinä on tuntunut siltä, että maailma ei ole menossa kovin hyvään suuntaan. Näin yöllä unta, jossa luin lehdestä, että 3-vuotias lapsi oli tehnyt päiväkodissaan Jokela-tyylisen joukkomurhan aseen kanssa. Vaikka se ei onneksi ollut totta, se jäi mietityttämään, sillä jotenkin tuntuu valitettavasti siltä, ettei sellainen olisi täysin mahdotontakaan.

Häiriintyneen unen taustalla oli luultavasti viikonlopun brittilehdissä tilaa saanut uutinen 13-vuotiaana isäksi tuleesta Alfie-pojasta. Vaikka teiniraskaudet eivät tietenkään ole missään nimessä uusi ilmiö, Alfien ja hänen 15-vuotiaan tyttöystävänsä Chantellen tapaus edustaa silti juuri tätä päivää: aivan kuka tahansa voi tehdä elämällään aivan mitä tahansa, seurauksia ajattelematta. Voi vaikka hankkia vauvan yläasteikäisenä, jos se sattuu tuntumaan kivalta ja suloiselta. Vastuukysymykset ovat sitten myöhemmän ajan asioita: kaipa kunta tai valtio tai iltapäivälehdet sitten huolehtivat vauvasta ja kustantavat kasvavan ihmisen elätyksen.

Alfien tapauksessa toinen hurja puoli onkin juuri medialla. Kuten sanottua, teini-isiä on Britanniassa varmasti kuin mantelihiutaleita laskiaispullassa, mutta Alfien tapaus on nostettu esille etenkin ulkonäkösyistä: 13-vuotias isukki kun näyttää enimmillään 9-vuotiaalta. Sellainen herättää kiinnostusta ja pahennusta ja blogikirjoituksia joissa povataan maailmanloppua! Teinivanhempien elämä on muutenkin jo varmasti aivan tarpeeksi sekaisin ilman kämpillä ympäripäiväisesti pyörivää The Sunin toimittajaakin, mutta kansan tirkistely-, paheksumis- ja voivottelutarpeen tyydyttämisellä varmasti kustantaa muutamat vaipat, joten Alfien omat vanhemmat tuskin panevat pientä mediasirkusta lainkaan pahakseen.

Mielestäni tapaus Alfien paheksumista ja voivottelua ei kuitenkaan kannattaisi ohittaa vain olankohautuksella, vaan koettaa nähdä se ajatusleikin kautta jonkinlaisena yhteiskunnan peilinä, kysymyksenä valinnoista ja niiden seurauksista. Mitä, jos kaikki teinit tekisivät kuten Alfie ja Chantelle? Mitä, jos ylipäätään kaikki ihmiset, jotka voivat ja haluavat hankkia lapsen, hankkisivat lapsen? Mitä, jos kaikki, jotka voivat ja haluavat tehdä minkä tahansa asian, tekisivät sen?

Se ei tietenkään toimisi, mutta silti hyvin monet tekevät niin; seurauksia ajattelematta, luottaen siihen, että viime kädessä "joku" tulee pelastamaan. Mielestäni toimittaja Riku Siivonen esitti viime perjantain Pressiklubi-ohjelmassa YLE2:lla juuri oikean pointin peräänkuuluttaessaan ihmisten omaa vastuuta elämiensä suhteen: miksi kenenkään pitäisi ottaa suuri asuntolaina, ostaa asunto kaukana kaupungista, hankkia neljä lasta ja kaksi autoa, ja sitten valittaa, kun työmatka on pitkä, bensa on kallista, asuntolainan korot kovat ja lasten elättäminen kallista? Itsekin täytyy ottaa elämästään jonkinlainen vastuu ja tehdä valintoja. Eri valinnoilla on eri seurauksia - niitä kannattaa miettiä jo etukäteen. Muuten toimii niin kuin teinivanhempi.

Tällaisiin asioihin liittyvistä kysymyksistä riittäisi varmasti useampaankin blogikirjoitukseen. Yhä lisää kysymyksiä esittää Flight of The Conchords:


Flight of The Conchords - Think About It (Issues)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm... Olen sitä mieltä, että jos 13-vuotias poika ja 15-vuotias tyttö saavat lapsen, niin vastuu tässä tapauksessa myös heidän vanhemmillaan. Ovatko tuonikäiset lapset kykeneviä päättämään koko loppuelämänsä suunnasta jo noinkin varhain? Tietenkin ketään on vaikea pakottaa tekemään aborttia vasten tahtoaan.
Mielestäni tilannetta kuvasti hyvin 13-vuotiaan pojan isän kommentti, kuinka vastuullinen hänen poikansa oli ollut, kun oli käynyt joka päivä sairaalassa, vaikka olisi voinut olla kotona pelaamassa PlayStationia...

Opiskelen opettajaksi, ja täytyy sanoa, että 13- ja 15-vuotiaat eivät voi olla valmiita vanhemmiksi. Tavallaan sekin ilmentää kultuuriamme. Historiassa ja edelleen muissa kuin länsimaissa tapaus ei olisi herättänyt läheskään näin paljon huomiota, jos olisi ylipäätänsä herättänyt huomiota ollenkaan.

Lastentarha puukotus unestasi vielä sen verran, että mielestäni media kylvää tahallaan pelkoa koulusurmista ja pitää puheenaiheet pinnassa. Tulee kuitenkin muistaa, että ne ovat marginaalitapauksia. Suurin osa lapsista ja nuorista on aivan normaaleja, eikä haudo mielessään massamurhaa. Pelko kuitenkin myy, joten eiköhän iltapäivälehtien kannata aina parin kuukauden välein tehdä syväluotaavaa analyysiä Jokelan koulusurmaajasta.

Median uutisointi ärsyttää minua suunnattomasti ja voisin vaahdota siitä vaikka loputtomiin (esimerkiksi Vantaan kalapuikko jupakka saa minut huutamaan armoa), mutta lopetan tähän.

Pete P. kirjoitti...

Joo, siis vanhempien vastuu onkin totta kai yksi suuri osa tätä kysymystä. Ja sen taustalla taas on yhteiskunnalliset olot laajemmin: nää teinivanhemmat taitaa kumpikin tulla aika köyhistä / hajanaisista / kouluttamattomista / jne. "riskialttiista" perheistä. Ja se just on surullista, että tällä tavalla huono-osaisuus kertautuu sukupolvesta toiseen.

dpst kirjoitti...

Alfien tapauksessa vauva taitaa olla "vahinkolapsi", mutta joo onhan niitäkin teinejä kun haluaa lapsen jo nuorena. Enkä itsekään ymmärrä, että miksi pitää sellasia 30 vuoden "superlainoja" sun muita kalliita juttuja otella, niin kovaan tahtiin nuorena, kun kumminkin siitä kärsii vanhana. Pikavipeistä nyt puhumattakaan.

Kaisa kirjoitti...

Jostain kumman syystä tuli sellanen ärtyneen epäuskon fiilis, kun iltasanomien sivuilla oli samaisen "uutisen" yhteydessä kohta "Kuka on Suomen nuorin isä tai äiti? Kerro meille!" Suomen teiniäidit varmaan kiittää kun kylien juorukellot soittelee iltasanomiin puhelimet kuumana.

Pete P. kirjoitti...

Hahahah, voi ei...
Ilta-Sanomatkin on kyllä mennyt ihan roskaksi. Vielä joskus se oli edes vähän kohtalainen.

Stazzy kirjoitti...

Mä oon jo pitkään miettinyt, että mitenkähän voitaisiin käytännössä toteuttaa semmoinen pikkulasten pakkosterilisaatio, joka peruttaisiin vasta kun on täysi-ikäinen ja suorittanut jonkinlaisen "lapsiajokortin"...?

Säätyisi maailmassa moni ikäviltä asioilta. Onneksi Suomessa ehkäisyvalistus on kuitenkin melko hyvässä jamassa.

Pete P. kirjoitti...

Noh, nyt meni jo aika raffiks. Tän kirjoituksen tarkoitus oli kuitenkin ehkä pohtia vähän sitä, että kyllä muutkin kuin lapset ja teinit tekee tyhmyyksiä, ja sais ottaa vastuuta tekemisistään.

Mutta jos sterilisaatioista puhutaan: epäreiluinta on se, että vasektomian saadakseen ainakin miehen pitää Suomessa olla 30-vuotias. Se on epäreilua, ei pitäis olla mitään tiettyä ikärajaa, jos haluais sellaisen itselleen tehdä. Tai ei ainakaan noin korkeaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...