09 helmikuuta 2009

Super Bowl -mainokset

Urheilun kaupallisuutta sadatellaan ja harmitellaan usein, mutta amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan jokavuotinen loppuottelu Super Bowl on outo esimerkki täysin päinvastaisesta näkemyksestä. Super Bowlissa kaikki oheisohjelma on vähintään yhtä tärkeää kuin itse ottelu, ja myös pelin väliajalla esitettäviä mainoksia odotetaan joka vuosi innolla. Mainostajilta veloitetaan puolen minuutin promootiopätkästä $3 miljoonaa!

Esimerkiksi tänä vuonna DreamWorks-elokuvastudio jakoi amerikkalaiskoteihin 125 miljoonaa kappaletta erityisiä 3D-laseja, jotta Super Bowl -tv-yleisö pystyisi näkemään uuden Aliens VS. Monsters -elokuvan mainoksen kolmiulotteisena. Ja tällaiseen ei siis suhtauduta minkäänlaisena tungetteluna tai liiallisena kaupallisuutena, vaan otetaan ilmaiset kolmedeelasit kiitollisina vastaan ja asetutaan odottamaan mainosta.

Super Bowl -mainosten jännääminen ei kuitenkaan missään nimessä ole mitään texasbushjenkkityhmyyttä, vaan monet spotit ovat aivan oikeasti odottamisen arvoisia; riemukkaita ja kekseliäitä, jopa taiteellisia elämyksiä. Oma suosikkini tältä vuodelta oli Careerbuilder.com:in näppärän absurdi mainos:



Mielestäni hauskinta tässä on kohta 0:46, jossa rikkaan miehen hovimestari tekee kultaharkoista pirtelöä. Myös koalan lyöminen ja delfiinillä ratsastaminen ovat kekseliäästi toteutettuja.

Lisää tämän vuoden Super Bowl -mainoksia löytää tietenkin esim. YouTubesta. Niistä voi tehdä ainakin sen johtopäätöksen, että aivan oikeasti hauskaa ja kekseliästä tv-mainontaa voidaan yhä tehdä, kunhan vain budjetti on kohdallaan. Jos yhtiöllä on varaa maksaa pelkästään yhdestä esityskerrasta kolme miljoonaa dollaria, voi vain miettiä, kuinka paljon itse mainoksen ideointiin ja tuotantoon onkaan panostettu. Suomessa Aku Louhimies Aleksi Mäkelä tekisi moisella rahalla luultavasti kaksi pitkää teatterielokuvaa. Ainakin itse kuitenkin katson mieluummin 30 sekunnin humoristisen ja taitavasti tehdyn televisiomainoksen kuin Aku Louhimies Aleksi Mäkelä -elokuvan.

7 kommenttia:

dpst kirjoitti...

Joo tollasia niitten mainosten pitäis olla eikä mitään jyskvihellyksiä. Tykkäsin kanssa siitä Conan pätkästä jossa pilkattiin ruotsalaisia. Loistavaa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistava mainos, mutta pidän kyllä myös Louhimiehistä. Sen myöntäminen on varmaan noloa.

Pete P. kirjoitti...

Hmm hmm, itse asiassa dissasin Louhimiestä vaan aika hihasta. En oo välttämättä nähnyt yhtäkään sen leffaa. Mutta mua ei vaan oikeen kiinnosta nähdä aina jotain ihme äijäjengiä jossa on Samuli Edellmann ja Jasper Pääkkönen painimassa keskenään.

Pete P. kirjoitti...

Ei kun totta kai oon nähnyt sen Matti-elokuvan. Ja oli huonoin ikinä. En siis dissannut turhaan.

Inka kirjoitti...

Matti ei kyl ole Aku Louhimiehen elokuva.

Pete P. kirjoitti...

Hei hoi! Kiitos kommentista. Nyt olikin tapahtunut melkoinen ajatusvirhe. Yritin dissata itse asiassa Aleksi Mäkelää ja sen elokuvia, enkä suinkaan Aku Louhimiestä. Nolosti kävi. Hyvä huomio!

Inka kirjoitti...

sehän nyt onkin jo aivan eri juttu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...