30 joulukuuta 2006
New Yorkiin
Nyt pitäisi saada vähän unta, mutta jännittää sen verran, etten varmaan pysty nukahtamaan. Päivästä tulee pitkä: jatkolentoa Amsterdamista joutuu odottamaan n. 5 tuntia!
Yksi matkakumppaneistani kysyi aivan tosissaan, saako lentokoneeseen ottaa avaimet mukaan. Ne kun ovat niin "terävät".
Skotlantilainen The View soittaa 2. ja 3. tammikuuta Mercury Loungessa ja ensimmäiselle keikalle on ainakin tällä hetkellä vielä lippuja jäljellä. Mitään huippusuperkeikkoja ei tammikuun ensimmäisellä viikolla oikein muuten ole.
Yritämme ehkä myös päästä katsomaan Conanin show'ta, joskin se on ehkä suomalaisille vähän last season -juttu jo nyt. (Toisaalta Conan on aina hauska, joka ilta.)
Itse haluaisin ehkä käydä alkuperäisen Kramerin kiertoajelulla, se voisi olla hauskaa. Kuulemma on olemassa myös sellainen kiertoajelu, jossa käydään "maailman hienoimmassa McDonald'sissa", jossa ruokailijoita viihdyttää flyygelin soittaja.
Eniten odotan ehkä aivan tavallista oleskelua, syömistä ja juomista ja kävelyä ja ihastelua. Kaikki suurimmat turistikohteet Central Parkia lukuunottamatta näin jo viime kerralla, mutta totta kai ne voisi käydä katsastamassa uudelleenkin. Ja Donald Trump olisi hauska bongata Trump Towerin paikkeilta, se olisi maailman hienointa (tiedättehän?).
Nyt siis vähän uniyritystä ja sitten matkaan!
Hyvää uutta vuotta kaikille!
27 joulukuuta 2006
Listat 2006: lauseet
26 joulukuuta 2006
Listat 2006: albumit
Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
Vuoden tärkein ja paras levy ilmestyi heti tammikuussa. Rajojenrikkojabändien sukulinja menee nyt seuraavasti: The Beatles > Sex Pistols / The Clash > The Smiths > The Stone Roses > Oasis > Arctic Monkeys. Arctic Monkeysin yhteys edeltäjiinsä on se, että se teki heti ensiyrittämällä loistavan albumin, joka muutti musiikillisen ilmaston täysin (jo nyt Englanti on täynnä Arctic Monkeys -kopioita) ja puhui suoraa asiaa omalla äänellään, joka oli tällä kertaa sheffieldiläisen 19-vuotiaan nuoren miehen. Arctic Monkeys toi peliin loistavia biisejä ja omaperäisen asenteen ja lunasti paikkansa suurten joukossa.
Lataa vaikkapa When The Sun Goes Down [lähdeblogi].
James Dean Bradfield - The Great Western
Manic Street Preachersin laulajan soololevy oli yllättävän hyvä. Bradfield kirjoitti parhaat biisinsä lähes kymmeneen vuoteen ja löysi kaivattua energiaa. Lataa An English Gentleman.
The Killers - Sam's Town
Tuntui ilmestyessään lokakuun alussa vuoden parhaalta levyltä, mutta koki melkoisen inflaation, koska soitin sitä aluksi aivan liikaa (3 kertaa päivässä viikon ajan). The Killers otti esikoislevynsä ja teki siitä suuremman, avaramman, suoremman ja helpomman version. Ei sisällä yhtään huonoa biisiä. Lataa When You Were Young [lähdeblogi].
Razorlight - Razorlight
Äärimmäisen tiukka paketti perinteistä englantilaista kitarapoppia nuorten, laihojen ja melko vihaisten miesten soittamana. Tällainen ei voi mennä vikaan. Yksi vuoden kuuntelijaystävällisimmistä levyistä. Ei yhtään huonoa biisiä. Lataa In The Morning [lähdeblogi, kannattaa muutenkin käydä - erittäin hyvä blogi ja on tässä postauksessa lähteenä useammassakin kohtaa].
Thom Yorke - The Eraser
Yllätyssuosikki. Luulin ensin että tämä olisi minulle liian vaikeaa musiikkia, mutta Thom Yorke onkin tällä levyllä selkeämpi kuin ehkä monesti Radioheadin kanssa. Todella yhtenäinen kokonaisuus ja erottuu massasta. Lataa nimibiisi The Eraser [lähdeblogi].
___________________________________
Sitten parhaat new-to-me -levyt tältä vuodelta:
The Cardigans - Long Gone Before Daylight
Joskus kohtaa levyjä, jotka muuttavat elämää - ja tämä on sellainen. Long Gone Before Daylightin kuulemisen jälkeen en ole enää ollut sama. Jotenkin todella surullinen levy... mutta silti monesti hauska. Tämä lähtisi mukaan autiolle saarelle. Lataa Communication, Couldn't Care Less ja For What It's Worth.
Hard-Fi - Stars Of CCTV
Myöhästyin tästä vuodella. En päässyt alussa mukaan, koska hittibiisi Hard To Beat muistutti mielestäni liikaa The Braverystä, joka oli yksi viime vuoden surkeimmista uutuusbändeistä. Stars Of CCTV on kuitenkin täynnä hienoja biisejä ja realistisia sanoituksia. Kappaleista kuulee, että bändi todella tarkoittaa sanomaansa. Tämän levyn tekeminen oli ainoa keino päästä pois tylsästä Lontoon esikaupungista. Lataa Hard To Beat [lähdeblogi].
U2 - Achtung Baby
Tämä levy pitäisi olla oppikirjamateriaalina jokaiselle menestystä saaneelle rockbändille. U2 jätti 1980-luvun tyylistään melkein kaiken vanhan pois ja otti ennakkoluulottomasti uutta tilalle. Nykyään mainstream-rock kuulostaa paljonkin tältä, mutta tämän kuuleminen 1990-luvun alussa olisi varmasti ollut järisyttävää. Sisältää paljon muutakin kuin hittibiisit One ja Even Better Than The Real Thing. Lataa Acrobat [lähde] ja So Cruel [lähde].
23 joulukuuta 2006
Listat 2006: biisit
22 joulukuuta 2006
Treffit
20 joulukuuta 2006
"Two sugars would be great"
16 joulukuuta 2006
Listat 2006: koukussa
15 joulukuuta 2006
Vuoden loppulistat
Aion itsekin osallistua kyseiseen ilmiöön, koska pidän sekä lopuista että listoista ja vuoden loppulistoissa nämä kaksi asiaa yhdistyvät hienolla tavalla.
Tässä tullaan listaamaan ainakin totta kai vuoden parhaat levyt ja biisit (mutta vähän eri tavalla kuin ehkä yleensä), vuoden parhaat postaukset tässä blogissa (ehkä on hyvä katsoa vähän, mitä on tullut kirjoiteltua) ja ehkä vuoden parhaat lauseet (voittaja on ehdottomasti selvillä, mutta saan listan aikaiseksi vain jos muistan joitain muitakin).
Aloitetaan kuitenkin jollain aivan muulla...
Paras suomalainen video?
Näin tänään aamulla MTV:ltä Apulannan uuden videon Koneeseen kadonnut ja se saattaa olla paras suomalainen musiikkivideo ikinä.
En tiedä, miltä se näyttää tietokoneen ruudulla, mutta ainakin teeveessä sen erotti muista suomalaisista (ja monista ulkomaalaisistakin - esim. sitä ennen tullut Scissor Sistersin uusi näytti tämän rinnalla köykäiseltä) videoista nimenomaan teknisistä seikoista. Video on luultavasti kuvattu aivan oikealle filmille ja siinä on suoritettu erittäin onnistettu värinmäärittely; siniset näyttävät tummilta ja harmaat selkeiltä ja Toni Wirtasen takki värisee jotenkin ihmeellisesti.
Video näyttää siltä, että siihen on laitettu melko paljon rahaa ja aikaa - enemmän kuin Suomessa musiikkivideoihin yleensä. Mielestäni se on videona aivan kansainvälistä tasoa.
Itse biisistä en kyllä pidä yhtään. Apulannan nykytyylinen suomirock/synkistely/nu-metal -viritelmä on mielestäni todella hermoon käyvää.
13 joulukuuta 2006
Uusi Stupido
Suurimman muutoksen Stupidon suhteen koin kuitenkin tänään, kun menin hakemaan Babyshamblesin The Blinding -EP:tä. Asettaessani levyn tiskille, ennen melko nuivan tuntuinen ja niukkasanainen myyjä puhkesi innostuneen näköiseen hymyyn ja sanoi "Tämä on hyvä!". Ällistyin kovasti, koska kaikilla edellisillä kerroilla tämä myyjä on suhtautunut ostoksiini jokseenkin ylenkatsovasti ja olen luullut, että häneltä saisi mukavaa palvelua vain, jos on hankkimassa jotain coolia nu jazzia tai electroclashia tai mitä lie vintage soulia.
Osasin vastata tähän äkkinäiseen asiakaskontaktiin vain "Ai jaa?", mutta se ei onneksi tyrehdyttänyt kommunikaatiota. Myyjällä oli lisää kehuja Babyshamblesille: "Kyllä, tiukkaa kamaa. Hittiainesta! Saisivat julkaista koko levyn tällaista materiaalia" (tms.). Sitten kritisoimme yhdessä bändin viimevuotista Down In Albion -levyä ja kerroin, että kuulemani mukaan Babyshambles äänitti The Blinding -sessioissa levyllisen verran materiaalia, joten julkaistavia lauluja kyllä olisi, jos bändi ja levy-yhtiö vain niin haluaisivat.
Kaiken lisäksi Stupidon myyjä oli totta kai oikeassa: The Blinding on parasta mitä Babyshambles on ikinä julkaissut ja ainakin lähellä jopa The Libertinesin tasoa. Jo kesällä kuultu Beg, Steal Or Borrow tuntuu kuin kadonneelta Libertines-kappaleelta ja nimibiisi The Blinding on todella tarttuva pätkä. Koko EP on erittäin hyvä. Onneksi Babyshambles alkaa viimeinkin lunastamaan lupauksiaan.
Lataa:
The Blinding [lähdeblogi]
I Wish [lähdeblogi]
P.S. Tänään olen taas fixaillut ovikoristetta jonkun puolisen tuntia. Alkaa mennä jo vaikeaksi. Se ei vain millään tahdo pysyä paikallaan (vai repivätkö kateelliset naapurit sen aina yöllä alas?). Viime päivinä olen käyttänyt tähän aiheeseen enemmän aikaa kuin tenttiin lukemiseen!
12 joulukuuta 2006
Top-asiat, #1: jutut
Tässä se on!
11 joulukuuta 2006
Oho
Top-asiat, #2: biisit
Joka tapauksessa, musiikki on selkeästi maailman toiseksi siistein juttu, ja "biisi" on musiikin perusyksikkö. Ainahan sitä voi pitää hyvistä levykokonaisuuksista tai arvostaa jonkun artistin kokeilunhalua tai jotain, mutta pohjilmmiltaan biisien pitää olla hyviä - se on tärkeintä.
Biisit auttavat elämässä aivan konkreettisesti. En voi kuvitellakaan, miten jotkut voivat istua bussissa/junassa/aulassa kuuntelematta musiikkia. Silloin kuulee vain vauvojen itkua, moottorien ääniä tai toisia ihmisiä puhumassa matkapuhelimiinsa. Se ei ole sitä, mitä pitäisi kuulla.
Kuuntelemalla biisejä voi elää aivan omassa maailmassaan. Ympärillä saattaa olla vaikkapa Helsingin ankea Rautatientori, mutta biisien kautta voit itse olla esimerkiksi crack-luolassa Itä-Lontoossa, Tokion neonvalomeressä ("Neonvalomeri" kuulostaa kyllä todella huolestuttavasti joltain Kaija Koon jutulta) tai USA:n autiomaita halkovilla valtateillä. Yhdessä pienessä iPodissa sinulla voi olla koko maailma. Kokonaisia mielentiloja voi muokata kuuntelemalla erilaisia biisejä. Esimerkiksi sadetta varten on monenlaista musiikkia. Voi kuunnella sellaista hilpeää sademusiikkia, joka tekee sateessa olemisesta siistiä, tai sitten synkkää sademusiikkia, joka saa haluamaan nopeasti sisälle kuivaan.
Outo ilmiö on myös se, miten biisit jäävät soimaan päähän. Joskus joutuu kävelemään päiviä joku ärsyttävä melodia päässään, tai joskus heti aamulla herätessä on joku biisi mielessä. Joskus päässä on jotain, mistä ei muista, mitä se on. Silloin joutuu miettimään kovasti, ja jos lopulta muistaa, onnistumisen tunne on mahtava.
Lopuksi kolme hienoa, aivan satunnaisesti valittua biisiä (kaksi näistä on kyllä TOP50 Biisit listalla, jonka tein keväällä):
Blur - Beetlebum [lähdeblogi]
Oasis - Champagne Supernova [lähdeblogi]
The Bluetones - If... [lähdeblogi]
09 joulukuuta 2006
Top-asiat, #3: kauniit / onnelliset hetket
Mutta hienoja juttuja elämässä ovat kauniit asiat. Sellaiset hetket, kun mikään ei voisi olla paremmin kuin se juuri silloin sattuu olemaan.
Esimerkiksi jos näkee kadulla jonkun kauniin tytön, tulee itse onnelliseksi että joku voi olla niin kaunis. Tai jos näkee eläkeläisparin pitävän toisiaan kädestä ja näyttävän onnelliselta, itsellekin tulee hyvä mieli. Tai jos joku vaikuttaa tyytyväiseltä työhönsä. Tai vanhemmat pienten lastensa kanssa.
Tai hymyily. Hymyn näkeminen on yksi hienoimmista jutuista. Se jos joku on ensin vakavan oloinen, mutta jos hänet saa hymyilemään.
Toivottavasti jutun pointti tuli jotenkin selville. Omasta mielestäni tähän mennessä julkaistu lista näyttää mahtavalta. Pitäisi varmaan omistaa koko elämänsä näiden asioiden jahtaamiselle. Se olisi hyvä tarkoitus elämälle.
07 joulukuuta 2006
Pandaa ruoaksi
Abandontunes: Kask
Feathers & Down
Leave the world alone and later
If you wake up alive
That old blanket of sorrow
Could be feathers and down
Your blanket of woe
Would leave you alone"
The Cardigans - Feathers & Down (mp3)
Mielestäni The Cardigansin kappale Feathers & Down kertoo siitä tunteesta, kun ei halua tehdä mitään muuta kuin nukkua, mutta nukkuminen tapahtuu surujen ja huolien "peiton" alla. Haluaa nukahtaa, että pääsisi pois huolistaan ja toivoo, että ne pysyisivät poissa myös sitten kun on herännyt.
Se on erittäin rohkea aihe kappaleelle, paljon rankempaa materiaalia kuin minkään hevibändin jutut, jos asiaa miettii.
Voi se tietysti kertoa jostain muustakin.
05 joulukuuta 2006
Päivän paradoksi
04 joulukuuta 2006
Studiopäivä ;-)
03 joulukuuta 2006
Pete Doherty tämän viikon torstaina
02 joulukuuta 2006
"The" Monk
Tv-sarjasta Monk esitettiin tänään erinomainen jakso nimeltä "Monk ottaa lääkkeensä". Siinä sarjan käsikirjoittajat heittivät koko Monkin hahmon täysin päälaelleen: Monk sai ahdistuslääkettä, joka poisti hänen bakteeri- ja muut fobiansa ja teki hänestä rennon kaverin, mutta vei hänen pikkutarkkuuteen perustuvan ilmiömäisen kykynsä ratkaista rikoksia.
Uusi, ei-ahdistunut Monk jätti paidan ylimmät napit auki, söi toisten lautasilta, kätteli ihmisiä ja kutsui itseään lempimellä The Monk. Hän vaikutti erittäin onnelliselta. Tämä oli katsojalle hankala dilemma, sillä totta kai toivoisi Monkin olevan onnellinen, mutta toisaalta toivoisi hänen löytävän nokkelasti johtolankoja ja ottavan kiinni rosvoja.
Loppujen lopuksi (eli "loplop", kuten ilmeisesti sanotaan) Monk kyllästyi The Monkiin ja lakkasi ottamasta onnellisuuspillereitä. Hänestä tuli taas oma ultavarovainen itsensä ja hän ratkaisi kimurantin ampumistapauksen. Onnellinen loppu, siis.
Erittäin taidokkaasti käsikirjoitettu jakso, ja nimenomaan sellainen jonka voi tehdä vasta sarjan ollessa pidemmällä kuin aivan ensimmäisillä tuotantokausillaan!