07 joulukuuta 2006

Abandontunes: Kask


Abandontunes eli unohdetun musiikin sarja jatkuu.

90-luvulla Ruotsissa oli suosittu "brittipop"-bändi nimeltä Brainpool. Brainpool teki yksinkertaista, tarttuvaa ja melko epäomaperäistä kitarapoppia ja saavutti sillä suurta menestystä Ruotsin rajojen sisäpuolella. Hitti Sister C'mon soi kyllä Suomen radioissakin.

Sitten vuonna 1997 Brainpoolin solisti, tyttöjen suosikiksi noussut Jan Kask päätti lähteä soolouralle ytimekkäällä sukunimellään Kask. Itse törmäsin ensimmäisen kerran Kaskiin, kun hän oli esiintymässä edesmenneessä Jyrki-ohjelmassa joskus vuoden 1998/99 paikkeilla. Erityisesti kappale Golden Heart ja Kaskin kullanvärinen Les Paul -kitara jäivät mieleen.

Sitten unohdinkin Kaskin pitkäksi aikaa. Juuri ennen joulua 2002 kävin levymessuilla, ja löysin sieltä Kaskin levyn Wrestling My Case (kyllä, jo Brainpoolin ajoilta alkanut tapa hölmöihin nokkeluuksiin jatkui soololevynkin nimessä) parilla eurolla. Se oli ehkä hinta/laatu -suhteeltaan paras kauppa, jonka olen ikinä tehnyt, nimittäin Wrestling My Case sisältää sekä Golden Heart -hitin että 9 muuta tyylillisesti ja teknisesti täydellistä pop-kappaletta.

Jan Kaskilla on erehtymätön kyky keksiä kappaleisiinsa tarttuvia melodioita ja toteuttaa ne tavalla, joka samaan aikaan sekä kunnioittaa esikuviaan (esim. beatlemäinen basso Younger Generationissa) että pyrkii johonkin aivan uuteen. Wrestling My Case on sellainen levy, jota voi kuunnella melkein milloin vain ja missä tahansa - sen musiikki toimii useammassa kuin yhdessä tilanteessa ja useammassa kuin yhdessä tunnelmassa.

Albumi ei ollut mikään menestys (5000 myytyä kappaletta on joku arvio), ja tämän jälkeen Jan Kaskista ei ole (ainakaan Suomeen asti) kuulunut. Tällä hetkellä Kask on todellakin musiikin abandonwarea, koska yhdistetyllä Google/AltaVista/Wikipedia -haullakaan ei miehestä löytynyt melkein mitään: ei kotisivua, ei MySpacea, ei levyä nettikaupoista... Vain yksi Aftonbladetin haastattelu ja piskuinen Wrestling My Casen kansikuva.

Siispä tässä tarjolla 4 hienoa kappaletta Kaskin ensimmäiseltä ja toistaiseksi ilmeisesti ainoalta albumilta. Oma suosikkini on ehdottomasti Younger Generation, joka kuulostaa todella vaivattomalta - sellaiselta kappaleelta, että sen säveltäjä on saanut aikaan jotain hienoa sen suuremmin mitään yrittämättä.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aah! Brainpool! Kask! Nuoruus! Sää Pete sää et sitten petä koskaan.

Pete P. kirjoitti...

Hahaha, niin, jee!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...