11 joulukuuta 2006

Top-asiat, #2: biisit

Lista lähenee loppuaan. Olin itsekin yllättynyt siitä, että "biisit" ei ollutkaan ykkösenä, mutta näin se vain on. Ykkössijalla oleva asia on huippupaikkansa ansainnut. (Edellisiin lisäyksenä muuten sen verran, että Peppi Pitkätossu jos kuka on maverick!)

Joka tapauksessa, musiikki on selkeästi maailman toiseksi siistein juttu, ja "biisi" on musiikin perusyksikkö. Ainahan sitä voi pitää hyvistä levykokonaisuuksista tai arvostaa jonkun artistin kokeilunhalua tai jotain, mutta pohjilmmiltaan biisien pitää olla hyviä - se on tärkeintä.

Biisit auttavat elämässä aivan konkreettisesti. En voi kuvitellakaan, miten jotkut voivat istua bussissa/junassa/aulassa kuuntelematta musiikkia. Silloin kuulee vain vauvojen itkua, moottorien ääniä tai toisia ihmisiä puhumassa matkapuhelimiinsa. Se ei ole sitä, mitä pitäisi kuulla.

Kuuntelemalla biisejä voi elää aivan omassa maailmassaan. Ympärillä saattaa olla vaikkapa Helsingin ankea Rautatientori, mutta biisien kautta voit itse olla esimerkiksi crack-luolassa Itä-Lontoossa, Tokion neonvalomeressä ("Neonvalomeri" kuulostaa kyllä todella huolestuttavasti joltain Kaija Koon jutulta) tai USA:n autiomaita halkovilla valtateillä. Yhdessä pienessä iPodissa sinulla voi olla koko maailma. Kokonaisia mielentiloja voi muokata kuuntelemalla erilaisia biisejä. Esimerkiksi sadetta varten on monenlaista musiikkia. Voi kuunnella sellaista hilpeää sademusiikkia, joka tekee sateessa olemisesta siistiä, tai sitten synkkää sademusiikkia, joka saa haluamaan nopeasti sisälle kuivaan.

Outo ilmiö on myös se, miten biisit jäävät soimaan päähän. Joskus joutuu kävelemään päiviä joku ärsyttävä melodia päässään, tai joskus heti aamulla herätessä on joku biisi mielessä. Joskus päässä on jotain, mistä ei muista, mitä se on. Silloin joutuu miettimään kovasti, ja jos lopulta muistaa, onnistumisen tunne on mahtava.

Lopuksi kolme hienoa, aivan satunnaisesti valittua biisiä (kaksi näistä on kyllä TOP50 Biisit listalla, jonka tein keväällä):

Blur - Beetlebum [lähdeblogi]
Oasis - Champagne Supernova [lähdeblogi]
The Bluetones - If... [lähdeblogi]

4 kommenttia:

Tankearkivet kirjoitti...

heeeeeeeeeeeeei. mikä on ykkösellä?????????????????????????????

Pete P. kirjoitti...

Huomenna selviää, voisin luvata.
:-)

Tankearkivet kirjoitti...

petepete auta. mä en ymmärrä mitä mun pitäis uusia? voitko selittää tarkemmin miten?

Pete P. kirjoitti...

Hyvinhän tää sujuu... ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...