(

Jos ei saa unta, voi yhtä hyvin vaikkapa kirjoittaa jotain.)
Olen viime aikoina miettinyt vaihto-opiskelua. Sen miettiminen on tullut ajankohtaiseksi vasta nyt, kun ensimmäiset tuntemani ihmiset ovat lähteneet ulkomaille vaihtoon. Aina aiemmin on vain kuullut että "Se-ja-se ovat lähteneet sinne-ja-sinne opiskelemaan", mutta tänä syksynä ensi kertaa todella tuntee jonkun joka lähtee vaihtoon. Se tuntuu vähän oudolta.
Itse voisin lähteä vaihtoon aikaisintaan ensi vuonna. Ja toisaalta myös viimeistään ensi vuonna. Pelkään, että jos en ensi vuonna lähde, koko juttu jää tekemättä ja se varmasti harmittaisi jälkeenpäin.
Kiinnostavimmat kohteet olisivat mielestäni englanninkielisissä maissa, vaikka englanniksi pystyisi tietysti opiskelemaan muuallakin. Kyseeseen tulevat siis lähinnä Englanti, Skotlanti ja Irlanti. USA:ssa ammuskellaan hieman liikaa kampuksilla ja Australia on hieman liian kaukana (ja surffaus ei oikein ole minun juttuni).
Kaikista paras paikka olisi tietysti Lontoo, johon kuitenkin liittyy pari pulmaa. Pulma numero yksi on se, että Lontooseen olisi itse asiassa mahdollista päästä: laitoksellamme on suoraa yhteistyötä
University College Londonin kanssa. Se on pulma siinä mielessä, että unelmat, jotka olisi mahdollista toteuttaa, ovat aina kovin pelottavia.
Pulma numero kaksi on siinä, että Lontoossa on aivan tajuttoman kallista elää. Tämän talouspulman olennainen osuus on siinä, että minulla luultavasti olisi varaa elää Lontoossa se yksi vaihtovuosi, mutta sen jälkeen kaikki säästöt olisivat varmasti aivan lopussa. Joten pitäisi päättää, uskaltaako ottaa sen riskin että viettäisi hienon vuoden yhdessä maailman hienoimmista paikoista, mutta olisi sen jälkeen jokseenkin tyhjän päällä.
Kolmas pulma (outoa että tämä on vasta kolmantena?) on se, että Lontoon-paikoista on varmasti kovaa kilpailua, ja jos tuo kilpailu ratkaistaan akateemisen menestyksen perusteella, en varmaankaan olisi vahvoilla. Neljäntenä pulmana mitä tahansa vaihtopaikkaa koskien on se, että olen niin huono suunnittelemaan opintojani, että vieraassa maassa saisin tuskin ainuttakaan opintopistettä suoritettua. No, näihin kahteen viimeiseen pulmaan en ole perehtynyt laisinkaan, ja ne olisivat varmasti ratkaistavissa pienellä vaivannäöllä.
Oikeastaan on ehkä turha miettiä koko vaihtoasiaa tällaisten käytännön kysymysten kautta. Ei kai sillä loppujen lopuksi ole niin väliä? Tuskin siihen kuolee, jos koko homma meneekin pieleen.
Olen miettinyt myös sitä, mitä tekisin asunnolleni vaihtovuoden aikana. Kuinka helppoa on löytää halukas vuokralainen vuoden mittaiseksi jaksoksi kalustettuun asuntoon? No, en tiedä - en ole tutkinut asiaa. Ehkä se olisi mahdollista. Helpoin vaihtoehto - ja itse asiassa tämä on se, mitä miettiessäni en ole saanut unta tänä yönä - olisi irtisanoa vuokrasopimus, myydä kaikki irtain (paitsi levyt ja kirjat, jotka toivottavasti saisi säilytykseen jonkun hyväntahtoisen ystävän luokse), pakata vaatteet matkalaukkuun ja vain lähteä. Palatessa voisi sitten muuttaa asumaan vaikka johonkin soluasuntoon, koska tavaraa ei enää olisi. Se olisi hyvä puhdas alku ja se mahdollistaisi myös uuden lähtemisen helposti. Pitkän tähtäimen suunnitelma on nimittäin joka tapauksessa muuttaa ulkomaille sitten kun opinnot ovat valmiina.
Onneksi minulla on vielä jonkin verran aikaa miettiä (eli lykätä) näitä asioita. Vaihtopaikan tutkailu pitäisi luultavasti aloittaa viimeistään alkukeväästä. Sitä ennen voi vaikka lukea
tätä tai
tätä blogia (jotka ovat tartuttaneet vaihto- / ulkomaillaopiskelukuumeen minuunkin) ja kuulostella miten muut aikovat kyseisiä asioita ratkaista.
MP3: The Verve - History [
lähde]