Virtuaaliyhteisö Facebook on tällä hetkellä kuuma villitys yliopistolla. Facebookissa jokaisella käyttäjällä on oma profiilisivunsa, jonka kautta hän pitää yhteyttä ystäviinsä ympäri maailmaa. Omassa Facebook-profiilissaan voi kertoa esimerkiksi harrastuksistaan, musiikkimaustaan, työurastaan tai poliittisista kannoistaan. Lisäksi profiilisivuun voi liittää äärettömän määrän ylimääräisiä ominaisuuksia kuten kuvia, pelejä, listoja tai vaikkapa virtuaalisia drinkkejä. Facebook-profiilin tulisi siis olla käyttäjänsä näköinen.
Facebookia käyttäessä näkee helposti, miten imagon käsite toimii kahteen suuntaan. Toisaalta omaa profiiliaan päivittämällä ja koristelemalla voi pyrkiä rakentamaan itselleen haluamansa tyylistä imagoa (joka toivottavasti vastaisi todellisuutta mahdollismman tarkasti) ja toisaalta erilaisten kommenttien, viestien ja testien kautta voi päästä näkemään ja kuulemaan minkälainen käsitys ystävilläsi on sinusta.
Yksi Facebookin julmimmista ja samalla kiehtovimmista lisäkkeistä on ohjelma nimeltä Compare People. Se esittää ruudulla kahden ystäväsi nimet ja pakottaa valitsemaan näiden väliltä kysyen kysymyksiä kuten "Who's more loyal?", "Who has a better laugh?" tai "Who would you rather spend a day with?" Lopuksi ohjelma kokoaa eri käyttäjien antamien vastausten perusteella listoja ihmisten ominaisuuksista, tyyliin "Of all of your friends, Paavo has the best laugh", "Of your friends, Liisa is the 3rd most loyal", tms. Se myös kertoo, miten itse sijoituit: "You are the 4th most powerful" tai "You have the best body" tai mitä vain. Kysymykset ovat usein melko tungettelevan tuntuisia ja välillä on todella vaikea valita kahden hyvän (tai kahden huonon) vaihtoehdon väliltä.
Compare Peoplen kiehtovuus perustuu siihen, että sen avulla näkee, vastaavatko omat kuvitelmasi omasta imagostasi toisten saamaa kuvaa sinusta. Ehkä ajattelet olevasi todella rento ja menevä tyyppi, mutta näetkin Compare Peoplen tuloksista että et ikinä voitakaan "Most out-going" tai "Best public speaker" vertailua, vaan olet ainoastaan "Most punctual" tai "The best in science" -titteleiden arvoinen. Teetkö siis jotain väärin ja pitäisikö sinun muuttaa käyttäytymistäsi jollain tapaa? Tai päinvastoin: jos yhtäkkiä huomaatkin omakuvasi ja odotustesi vastaisesti olevasi "Most adventurous" tai "The most athletic" tai mitä tahansa, pitäisikö sinun myös alkaa käyttäytyä sen mukaisesti; tulisiko Kanarian-matka vaihtaa Amazonille ja juustonaksujen syömisen sijasta liittyä kuntosalin jäseneksi?
Facebook voi myös korjata imagokäsityksiä. Monista ihmisistä voi olla muodostunut vahvojakin ennakkoluuloja tai mielikuvia, mutta heidän Facebook-profiilinsa paljastavat, että he ovatkin täysin toisenlaisia kuin olet kuvitellut. "Hei, sehän lukeekin hyviä kirjoja..." tai "Ai, se kuunteleekin rankkaa doom-metallia - ei se yhtään vaikuta siltä". Tämä on parhaimmillaan oikein valaisevaa ja opettavaa. Niin helposti pääsee unohtumaan, että kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää.
Jos ihmiset eivät Facebookissa yritä esittää jotain muuta kuin todella ovat, se voi olla hieno keino tutustua ystäviisi entistä paremmin. Jos he puolestaan yrittävät pitää yllä jotain keinotekoista mielikuvaa itsestään, koko Facebookin perusidea sumentuu. En väitä, että kovinkaan suuri osa Facebookin käyttäjistä on liikkeellä epätosilla perusteilla, mutta on hyvä olla ainakin lievästi ennakkoluuloinen tiettyjä ihmisten profiileissa esiintyviä asioita kohtaan.
Sitten on myös niitä ihmisiä, jotka eivät käytä Facebookia lainkaan, vaan elävät elämäänsä ja pitävät yhteyttä ystäviinsä aivan arkipäivän todellisuudessa. Ehkä siitä tulee ennen pitkää seuraava trendi.
20 syyskuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Toivotaan, että tuo kirjoituksesi viimeinen kappale on enne. Mä en nimittäin jaksa ihan kybällä olla innostunut FB:stä, enkä muistakaan vastaavista systeemeistä, mutta ei niistä oikein pysty pitäytymään erossakaan, kun suuri osa kavereiden välisestä viestinnästä pyörii nykyään niissä.
Noista vertailu-applikeissöneistä: En voi kieltää, ettenkö tuntisi ihan snadisti vahingoniloa siitä, että omista tutuistani juuri se, joka kaikkein kärkkäimmin vertailee kaikkia muita, ei itse pärjääkään kovin hyvin vertailuissa...
Lisäks ihmetyttää se, että jotkut haalii omalle kaverilistalleen ihan kaikki puolitututkin, joita ovat hädin tuskin kerran kätelleet: on mukamas niin tärkeetä osoittaa omaavansa kymmeniä, ellei jopa satoja frendejä.
Joo, mutta Facebookin kontekstissa "friend" on ihan eri juttu kuin tosielämässä. Sama ero kuin englanniksi sanotaan "I love you" melko helposti, mutta suomeksi sitä ei voi sanoa mitenkään. Jos ootte kätelleet, niin ootte ystäviä - niin toimii Facebook.
Paras kommunikaatioväline on kuitenkin ilman muuta MSN Messenger. :-)
Mä en kyllä jaksa omaan FB-profiiliini mitään hyvänpäiväntuttuja haalia. Miten ihmeessä pystyisin kaikkien kanssa olemaan tekemisissä? FB sais sit alkaa maksamaan mulle palkkaa sosialisoimisesta... :)
Mun mielestä irkki pieksee kyllä mesen mennen tullen. (Itse en jaksa pitää meseä ikinä auki.)
Lähetä kommentti