28 syyskuuta 2007

YouTube-vallankumous


Ihmisiä ympäri maailman oli kehotettu käyttämään tänään punaisia vaatteita osoittaakseen tukensa Burman sorretulle demokratialiikkeelle. En ole pannut merkille, kuinka paljon punaista yleensä käytetään, mutta tänään oli hauska huomata, että todella monella oli jotain punertavaa päällä. Jossain vaiheessa päivää alkoi jopa katsella autoja sillä mielellä, että kaikki punaiset autot ovat varmaankin Burman kansan puolella.

Burman tapahtumista on tulossa varsinainen YouTube-vallankumous. Sotilashallinto kaatuu vuorenvarmasti, jos protestoijat vain jaksavat ja uskaltavat jatkaa marssejaan ja jos muu maailma vain jaksaa jatkaa niiden seuraamista. Tiedotusvälineet ovat tällä hetkellä niin täynnä Burman asiaa, että kenraalien olisi äärettömän vaikea saada tapahtumien kulkua enää pysäytettyä tai käännettyä.

Oma ikäluokkani oli 1980/90-lukujen vaihteessa vielä sen verran nuorta, että DDR:n ja Neuvostoliiton romahtamisten seuraaminen jäi melko vajaaksi. Olisi ollut erittäin kiinnostavaa päästä todistamaan niitä. Oikeastaan ainoa diktatuurin kukistuminen, jonka olemme ehtineet nähdä oli Saddam Husseinin vallastapakottaminen nelisen vuotta sitten, mutta siitäkään ei voinut täydellä riemulla iloita, koska Irakin tila ei ole sen jälkeen kohentunut oikeastaan laisinkaan.

Vielä on jäljellä mm. Kuuba ja Pohjois-Korea, joista etenkin jälkimmäinen on niin kestämättömällä pohjalla, että siellä on yksinkertaisesti pakko tapahtua muutos viimeistään seuraavien kymmenen vuoden aikana. Hieman samasta "genrestä" myös Kiina on mielenkiintoinen tapaus, mutta se on niin omanlaisensa ja jo nyt niin outo sekoitus yksipuoluediktatuuria ja äärikapitalismia, että sen tulevaisuudesta on paha mennä sanomaan.

MP3: U2 - Walk On

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...