26 toukokuuta 2006

Bändit #3: The Beatles


The Beatles on kaikille tuttu. Se on niitä harvoja bändejä, jonka tuntevat (lähes) kaikki maailman 3-96 -vuotiaat. Beatlesin tarina on kaikille tuttu ja jos ei ole, niin sen voi tarkistaa jostain niistä tuhansista kirjoista, joita yhtyeestä on vuosikymmenten saatossa kirjoitettu.

Mutta juuri tässä piilee se syy, minkä takia Beatlesia ei mielestäni arvosteta tarpeeksi loistavana pop-yhtyeenä ja lauluntekijöinä. Bändiä ja heidän musiikkiaan pidetään niin itsestäänselvyytenä, että heidän todellinen musiikillinen neroutensa tahtoo usein unohtua.

Täytyy muistaa, että Beatlesin levytysura kesti vain n. 8 vuotta, ensisinglestä Love Me Do (1962) viimeiseen albumiin Let It Be (1970). Tuossa äärimmäisen lyhyessä ajassa (esim. Stone Rosesilla kesti kahden albumin välillä 5 vuotta, ks. ed.!) Beatles siirtyi usean eri musiikillisen tyylin läpi ja vei pop-musiikkia suuntiin, joihin monet muut ehtivät vasta monen vuosikymmenen jälkeen! On todella vaikeaa uskoa, että yksi ja sama yhtye teki naiivia kitarapoppia (esim. She Loves You), proto-heavyä (Helter Skelter), etno-poppia (Within You Without You), psykedeliaa, folkia, lastenmusiikkia, americanaa, bluesia ja vaikka mitä näiden väliltä ja ohitse ja ylitse. Esimerkiksi Tomorrow Never Knows on sellaista breakbeatia, jota mm. Chemical Brothers teki tunnetuksi vasta 1990-luvulla!

Omia suosikkejani Beatlesin tuotannosta ovat n. vuodet 1965-1968, jolloin yhtye oli täysin pysäyttämätön. 1966 ilmestyi mahtava albumi Revolver ja heti seuraavana vuonna kaikista parhain Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - ja tässä välissä mm. kappaleet Strawberry Fields Forever ja All You Need Is Love, jotka eivät olleet suoranaisesti albumeilla! Olen aina pitänyt Lennonista hieman enemmän kuin McCartneystä, mutta kuten kaikki loistavat lauluntekijäparit, molemmat tarvitsivat ja täydensivät toisiaan. Soolourilla motivaatio loistobiisien kirjoittamiseen ei ehkä kilpailun puuttuessa tai jostain muusta syystä ollut yhtä korkea.

Lisäksi kaikki muut suosikkibändini ovat tavalla tai toisella The Beatlesille olemassaolonsa velkaa. Esim. Oasis tunnustaa sen suoraan, mutta loppujen lopuksi kaikki myöhemmin syntyneet brittiläiset kitarapopyhtyeet ovat saaneet suurimmat vaikutteensa Beatlesilta. The Beatles on popmusiikille kuin Raamattu kristityille tai Koraani muslimeille tai luolamaalaukset taidemaalareille tai paperi kirjailijoille tai...

I'm Only Sleeping (albumilta Revolver, 1966) [lähdeblogi]
Tomorrow Never Knows (Revolver, 1966) [lähdeblogi]
She Said, She Said (Revolver, 1966) [lähdeblogi]
Lucy In The Sky With Diamonds (Sgt. Pepper, 1967) [lähdeblogi]
A Day In The Life (Sgt. Pepper, 1967) [lähdeblogi]
All You Need Is Love (1967) [lähdeblogi]

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

Anonyymi kirjoitti...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...