06 toukokuuta 2006

"Helsingin palo"



Okei, no ei eilisiltainen VR:n makasiinien palo ollut ehkä yhtä dramaattinen kuin vaikka Rooman tai edes Turun palot joskus historiassa, mutta jotenkin kiinnostava se oli.

On ehkä hieman typerää ja rahvaanomaista mennä katselemaan tulipaloja tai muita onnettomuuksia, mutta ajattelin, että pakkohan se on kun kerran samassa kaupungissa asuu. Ehdin paikalle kuitenkin vasta n. tunnin kuluttua palon syttymisestä, ja siinä vaiheessa tapahtuman luonne oli ehtinyt jo vähän muuttua.

Alkuinnostuksesta selvittyään paikalla oleva väkijoukko alkoi kohdella tilannetta kuin tavallisena pussikalja/picnic -tapahtumana. Tunnelma oli yleisön puolesta todella rauhallinen, kaikki vain nauttivat eväitään ja vitsailivat että "Pääsisipä grillaamaan makkaraa tuohon notskiin!" tms. Näkymä ympärillä oli kuitenkin toista kuin tavallisena perjantai-iltana: yhdellä Suomen arvokkaimmista paikoista riehui suuri tulipalo, koko keskusta oli peittynyt puuntuoksuiseen savuun ja poliisit virittelivät sulkuja Mannerheimintiellä. Mukana oli myös suuren maailman meinkinkiä: paikalla oli poliisihelikopteri, joka katosi savuun ja ilmestyi sieltä uudestaan vähän väliä!

Palon syytä (ilmeisesti tuhopoltto) en voi kehua, mutta tulos ei ole ollenkaan hassumpi. Tietysti makasiinit olisi purettu ensi viikosta alkaen muutenkin, mutta nyt sama tapahtui hieman teatraalisemmin ja vauhdikkaammin. Oma mielipiteeni on, että on nykyaikana melko ennenkuulumatonta, että valtion pääkaupungin keskeisimmällä paikalla on niin huonoa ja tuottamantonta tilankäyttöä edustavia rakennuksia kuin makasiinit. Eivätkä ne ole edes kauniita, vaikka melko vanhoja ovatkin. Siitäkään en kyllä ole varma, että onko tuleva musiikkitalo sitten käyttötarkoitukseltaan yhtään parempi kuin makasiinit olivat, mutta on se ainakin tyyliltään paremmin sopiva kyseiselle alueelle.

Kuunneltavaa tänään:

The Bluetones - 4 Day Weekend

Oasis - (It's Good) To Be Free

Bernard Butler & Edwyn Collins - Message To Jojo

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...