12 huhtikuuta 2007

Quadrophenia


Tämä tulee nyt vähän viime tipassa, mutta MTV3 näyttää tänään klo 23.40 maineikkaan Quadrophenia-elokuvan. En ole itse nähnyt filmiä vaikka olen siitä paljon kuullutkin. Pelkään vähän, ettei se ole todellisuudessa niin cool kuin kuvitelmissani (pelkään että siinä on liikaa skootterin rassausta). Mutta varmaan siinä kuulee ainakin hyvää musiikkia.

Quadrophenia siis perustuu The Whon saman nimiseen albumiin ja oli tärkeä tekijä mod-kulttuurin toisen aallon tulemisessa 1970-luvun lopussa. Mod yhdistyi toisessa tulemisessaan myös punkiin esim. The Jamissa ja monissa muissa, joten siltä kannalta toinen kierros oli jopa parempi kuin ensimmäinen, vaikka pukeutumisen tyylikkyydessä se ei 60-luvun alkuperäistä olemusta voitakaan.

Kannattaa muuten katsoa edellä oleva linkki suomenkieliseen Wikipediaan, siinä selitetään modin olemus erittäin tiiviisti ja ihan taidokkaastikin. Itse pidän joissain takeissa mod-merkkejä ja monet tulevat usein kysymään "Mikä tuo maalitaulu on?". Oma selitykseni sen jälkeen kun olen kertonut että se on modien tunnus, on että "Modit olivat 1960-luvun englantilaista nuorisoa, jotka kuuntelivat hyvää musiikkia, käyttivät siistejä vaatteita ja ajelivat skoottereilla". Näin lyhyessä selityksessä koko hommasta jää tietysti monta tärkeää piirrettä mainitsematta ja monelle mod oli varmasti paljon muutakin kuin edellämainittua, mutta uskon että jos itse olisin elänyt 1960-luvulla, olisin pitänyt mod-elämäntavasta juuri musiikin takia.

Kuinkakohan moni ihminen valvoo noin myöhään Quadrophenian vuoksi?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä bongasin tuon elokuvan lehdestä jo viikko sitten. Ajattelin tietysti heti, että pitäisiköhän tästä kertoa Petelle... Ei tarvinnut. Aion varmaan vilkaista, mutta samaan aikaan tulee myös ruotsalainen kulttuurit kohtaavat -kuvaus. Pohjoismaisuus menee ehkä edelle. Katsotaan nyt. Mun pitää tässä kuitenkin kirjoitella vielä vaikka kuinka myöhään Poleemiin artikkelia. Mä kyllä nautin näistä myöhäisistä rutistuksista. Outoa.

Pete P. kirjoitti...

Mites nyt Poleemiin kirjoitat? Hmm hmm...

Ex-kämppiksesi on kyllä Antti kertonut sun "myöhäisistä rutistuksista" esim. äskeisellä laivareissulla! ;-)

Ei mutta myöhäiset yöt on kyllä parhaita. Päivän parhaat hetket on aina auringonlaskun jälkeen, se on ihan fakta.

Olin taas tänään todella typerässä työhaastattelussa. Se meni päin v***ua ehkä minuutin jälkeen: ne kysyi että "Kai olet valmis jatkamaan tätä syksyllä 3 iltaa viikossa?" ja jostain syystä päätin olla (semi-)rehellinen ja kertoa etten ole aivan varma. Lopuksi käteltiin ja haastattelija sanoi hymyillen että "Et kyllä varmaan saa tätä". :-S

Anonyymi kirjoitti...

Mä valvoin ton leffan takia, kun muutenkin ihan rytmit sekaisin.



Sonja

Pete P. kirjoitti...

No mitä pidit? Mun mielestä siinä oli joitain ihan kiinnostavia kohtia ja ihan hyvin välittyi sellainen menneen ajan fiilis, mutta ihan tarinana toi oli aika laiha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...