22 joulukuuta 2007

Joululaulut


Jokavuotinen yleinen valituksen aihe jo syksystä lähtien on se, miten joululauluja soitetaan joka puolella niin paljon, että ne "tulevat korvista ulos jo marraskuussa". Se on kuitenkin melkoista liioittelua: oikeastaan yliannostuksen joulumusiikista voi saada vain, jos työskentelee esimerkiksi tavaratalossa, päiväkodissa tai jossain muussa paikassa, jossa joululauluja todellakin on pakko kuulla eikä niitä ole mahdollista välttää. Muussa tapauksessa on melko helppoa valita lähes joululauluton elämä, jos niin haluaa.

Tosin jos on allerginen joululauluille, niistä saa yliannostuksen helpostikin - ne ovat useimmiten luonteeltaan sellaisia, että niistä tulee mitta täyteen nopeasti.

Omasta mielestäni joululaulut ovat kuitenkin oikeastaan aika OK, etenkin kun niitä ei tarvitse kuulla kuin kerran vuodessa. Perinteisistä joululauluista suosikkini on ehkä Jouluyö, juhlayö. Futishuligaaniaikoinani (joku asioista tietävä saattaisi ehkä kiistää tämän termin käytön, mutta se kuulostaa paremmalta... kuin... joku muu termi) teimme Jouluyö, juhlayöstä hienon futisversion, jonka sanoissa toisteltiin joukkueemme nimeä (eikä sitten mitään muuta!).

Traditionaalisten joululaulujen lisäksi on sitten pop-joululauluja, joita niitäkin on oikeastaan kahta sorttia: ensinnäkin vanhat klassikot kuten White Christmas ja sitten tuoreemmat tuotokset, joista muutaman video seuraavaksi:

... Mutta sitä ennen haluaisin vielä ihmetellä sitä seikkaa, että miksi koulujen jouluevankeliuminäytelmissä Joosef ja Maria ovat aina pukeutuneet kylpytakkeihin (esim.)?! Sitä ei osaa oikein enää edes kyseenalaistaa... Tuskin verollepano tapahtui niin yllättäen, että matkaan joutui lähtemään kesken saunavuoron?!

No, joka tapauksessa, muutama vuoden 1980 j.Kr. jälkeen julkaistu joululaulu, olkaa hyvät:



The Pogues & Kirsty MacColl - Fairytale Of New York

Paras pop-joululaulu ikinä. Niin hyvä, että voi kuunnella muulloinkin kuin jouluisin. Tämäkin on sellainen kappale, että joskus ennen ei taikauskosyistä oikein uskaltanut kuunnella tätä ennen joulua, ettei itselle tulisi yhtä surkeaa joulujuhlaa kuin laulun hahmoille. Tällä viikolla BBC sensuroi laulusta rivit "You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot" ja "You're an old slut on junk" poliittisista korrektiussyistä, mutta palautti ne yleisön painostuksesta takaisin. Laulu on jo 20 vuotta vanha, joten miksi sensuroida se vasta nyt?


Band Aid 20 - Do They Know It's Christmas?

Tämä on ihan hyvä kappale, mutta ehkä hieman rasittavalla tavalla saarnaava. Tuskin kovin monella meistä aivan tosissaan on sellaista postikorttijoulua, jollaisen viettäjille Bob Geldof yrittää tässä aiheuttaa huonoa omaatuntoa? Jokaisella on joulustressiä tai -inhoa muutenkin, ja sitten pitäisi vielä ajatella Afrikan lapsiakin... Tämän vuoden 2004 version esiintyjät vaikuttavat jo nyt jotenkin hassuilta, vaikkei tästä ole kuin kolme vuotta. The Darknessin tyypit soittamassa kitarasooloja?!


Luciano Pavarotti & Placido Domingo & José Carreras - Happy Xmas (War Is Over)

Yritin löytää YouTubesta alkuperäistä John Lennonin versiota, mutta siihen tehty video oli aika huono. Tämäkin olisi oikeastaan parempi kappale, jos se olisi rehellisesti joko vain joululaulu tai vain poliittinen laulu - ei niitä tarvitsisi aina yhdistää. Tämä Kolmen tenorin versio on aika huvittava: oopperatyyli on ylilyövän massiivinen eikä kukaan laulajista taida oikein osata englantia.


Wham - Last Christmas

Viimeisenä moderni jouluklassikko. Ja musiikkivideo on hyvin olennainen. Mutta tämäkin on aavistuksen verran melankolinen. Eikö kukaan voi tehdä huolettomia joululauluja?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...