10 joulukuuta 2007

Kuinka monta huijausta?

Pitää vielä kirjoittaa tästä, tämä on sen verran outo juttu. Sunnuntain Hesarissa oli asiasta vain pieni uutinen, mutta katselin eilen BBC Worldiä ja siellä oli tästä pitkät pätkät.

Eli tapaus John Darwin. Vanginvartija John Darwin katosi melontaretkellä vuonna 2002. Hänen katoamisensa johti suuretsintöihin, joissa kuitenkin löydettiin vain pari airoa. Darwin julistettiin kuolleeksi ja vaimo Anne lunasti henkivakuutuksen. Kuitenkin seuraavana vuonna John Darwin ilmestyi vaimonsa yllätykseksi vanhalle kotiovelleen. Vaimo otti miehen takaisin ja majoitti tämän salahuoneeseen heidän asuntoonsa. Herra Darwinille hankittiin passi väärällä nimellä ja hän liikkui ajoittain ulkona valepukuisena. Parin aikuiset lapset olivat yhä siinä uskossa, että heidän isänsä oli kuollut.

Kunnes tämän viikon maanantaina John Darwin yllättäen ilmoittautui lontoolaisella poliisiasemalla väittäen kärsivänsä muistinmenetyksestä. Darwinin löytymisestä ilmoitettiin hänen pojilleen, jotka olivat hämmästyneitä ja riemastuneita. He laittoivat isänsä soittamaan puhelun myös vaimolleen, joka osasi näytellä yllättynyttä, vaikka oli tiennyt asioiden todellisen laidan jo yli neljä vuotta. Kun totuus myöhemmin tällä viikolla paljastui pojillekin, he ilmoittivat katkaisevansa välit vanhempiinsa totaalisesti tästä edespäin.

Darwinin pariskuntaa odottaa nyt syyte mm. vakuutuspetoksesta ja passihuijauksesta, jne., tms. Itseäni ei kiinnosta miten heille käy oikeudessa, mutta mietin lähinnä sitä, että miten monta huijausta tässä tapauksessa oikein on ollut? Kaikki ovat huijanneet kaikkia ja aiheuttaneet toisille ihmisille (omille perheenjäsenilleen!) aivan äärimmäistä surua.

Ensimmäisen huijauksen teki John Darwin itse, ja on jotenkin todella omituista että vaimo antaa tällaisen anteeksi ja ottaa vuoden verran kuolleeksi luullun aviomiehensä takaisin luokseen. Ja sitten vielä jatkaa huijausta ja piilottaa hänet heidän omilta lapsiltaan. Miten ihmisen mieli oikein voi toimia tällä tavalla?!

Tämän tyylisille tapauksille on Wikipedian mukaan aivan oma terminsäkin: pseudocide. Hukkumisen lavastaminen on ilmeisesti suosituin tapa järjestää moinen valekuolema. Mielestäni valekuolema voisi teoriassa olla oikein siisti juttu, mutta John Darwin ainakin teki sen täysin päin honkia. Ei huijauskuolemaa saisi perua niin, että ensin palaa vuoden kuluttua vaimonsa luo ja sitten neljän vuoden kuluttua lapsiensa luo! Kyllä valekuolemankin pitäisi olla kerrasta poikki.

MP3: The Beatles - Nowhere Man [lähde]

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...