25 toukokuuta 2006

Bändit #4: The Stone Roses


Sijalla #4 suosikkibändieni listalla on The Stone Roses.

Yhtye aloitti jälkipunk/gootti -tyylisellä sekoituksella Manchesterissa 1980-luvun alussa, mutta vuosikymmenen loppuun mennessä nousi sukupolvensa tärkeimmäksi bändiksi raikkaalla ja rytmikkäällä kitarapopilla. Rosesin musiikkia on vaikea kuvailla vertaamalla mihinkään esikuviin, koska se on niin ainutlaatuista. Monesti mainitaan The Byrds, ja jotain samaa yhtyeissä on, mutta Stone Rosesin musiikki on niin moniulotteista, että sitä ei voi yhden tyylisuunnan termillä kuvata.

Stone Roses julkaisi ensialbuminsa The Stone Roses vuonna 1989, juuri vuosikymmenten kriittisessä taitteessa. 1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku merkitsivät myös suurta kulttuurillista ja tyylillistä murrosta, jonka keskelle Stone Roses sopi täydellisesti: monesti on sanottu, että 1990-luku alkoi vuonna 1989 Stone Roses -levystä. Rosesin musiikki yhdisti nousussa olevan ecstasy- ja rave-kulttuurin klassiseen brittiläiseen kitarapop-kulttuuriin ja muutti suhtautumisen tanssimusiikin ja rockmusiikin välillä. Varsinainen merkkipaalu oli debyyttialbumin jälkeen erillisenä julkaistu single Fools Gold, josta muodostui vuosikymmenen aikana varsinainen "tanssirock" klassikko. Fools Goldilla Stone Roses oli voittamattomimmillaan: notkea rytmi, Ian Brownin kuiskattu laulu, John Squiren tyylikkäät kitarakuviot... tällaiseen ei mikään toinen yhtye ole pystynyt!

Mutta kuten draaman kaareen kuuluu, Stone Roses antoi suuruutensa valua läpi sormiensa. 1990-luvun alkua värittivät mm. taistelut vanhojen levy-yhtiöiden kanssa (yhtye tärveli erään levypomon työhuoneen maalilla!) ja epätietoisuus tulevasta suunnasta. Toinen albumi Second Coming julkaistiin vasta viiden vuoden tauon jälkeen, syksyllä 1994! Ja kuten arvata saattaa: jos jotain on odotettu niin kauan kuin The Stone Rosesin toista tulemista, se ei voi olla muuta kuin paha pettymys. Toiselle levylleen yhtye vaihtoi musiikillista tyyliään: poissa olivat keveät pop-harmoniat eikä tanssirockistakaan ollut tietoa. Tilalla oli blues- ja Led Zeppelin -vaikutteista kitarataiturointia ja jotenkin raskasmielisen synkeitä sanoituksia. Sekä fanit että kriitikot tyrmäsivät Second Comingin ensitöikseen, ja tästä alkoi Rosesin alamäki.

Lauluntekijäpari Brown/Squire riitautui keskenään, mm. Squiren valtavat mittasuhteet saaneesta kokaiinin käytöstä (Brown käytti mieluummin marihuanaa, ja se ei ilmeisesti sovi kokaiinin kanssa yhteen). Kiertueilla yhtye matkusti välillä kahdessa eri bussissa: Squire toisessa ja Brown toisessa! Surullisinta tässä on se, että Brown ja Squire olivat tunteneet toisensa kirjaimellisesti hiekkalaatikolta asti ja luoneet ja toteuttaneet unelmansa poptähteydestä yhdessä. Vuoden 1995 aikana Stone Roses alkoi vähitellen hajota: ensin lähti rumpali Reni ja pian perään itse Squire. Brown otti tilalle sijaisia ja yritti pitää yhtyettä väkisin koossa, mutta viimeinen niitti oli vuoden 1996 Reading-festivaali, jossa Stone Roses soitti ja Brown lauloi niin huonosti, että yhtyeelle naurettiin ja buuattiin. Pian tämän jälkeen Brown ilmoitti hajottavansa Rosesin ja siirtyvänsä puutarhuriksi, koska "musiikkibusiness on likaisin ala kaikista".

Squire perusti todella tavanomaista kitararockia soittaneen The Seahorses -yhtyeen, joka ehti tehdä yhden mukiinmenevän albumin ja hajosi 1990-luvun lopulla toista levyä tehdessään. Brown ei ryhtynytkään puutarhuriksi, vaan aloitti vaihtelevan tasoisen soolouran, ja on vähitellen noussut Britanniassa todella arvostetuksi artistiksi aivan omillakin ansioillaan. Stone Roses jätti jälkeensä yhden kiistattoman klassikkoalbumin ja toisen levyn, joka on vasta nyt alkanut saamaan kiitosta, kun alkupettymys ja tyylinvaihdosta seurannut sokki on unohdettu. Viime aikoina Squire on haikaillut Stone Rosesin uudelleenkokoamista, mutta Brownilla menee nyt yksinäänkin niin hyvin, että bändin comebackia on tuskin odotettavissa. Ja ehkä näin on parempi, sillä nyt Stone Roses on legenda, jonka muisto tulee elämään fanien keskuudessa ikuisesti.

Live Manchesterin Hacienda-klubilta helmikuulta 1989 (linkki html-sivulle, jossa mp3:sia)
(Song For My) Sugar Spun Sister (albumilta The Stone Roses, 1989) [lähdeblogi]
Shoot You Down (albumilta The Stone Roses, 1989) [lähdeblogi]
Ten Storey Love Song (albumilta Second Coming, 1994) [lähdeblogi]

Satunnaisen kuulijan kannattaa hankkia koko The Stone Roses -albumi, nämä näytebiisit joita löysin eivät oikein tee täyttä oikeutta koko komeudelle!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt alkoi todella kiinnostaa tämä bändi. Mikä levy kannattaisi hommata? Onko kokoelmia?

Pete P. kirjoitti...

Hyvä, jos kiinnostus heräsi! Kiitos! Kannattaa ehdottomasti hankkia debyyttialbumi eli "The Stone Roses". Kokoelmia on kaksi, joista "The Complete Stone Roses" kattaa lähes kaiken materiaalin ennen "Second Comingia" ja joku myöhempi "Best Of" tms. sitten senkin jälkeisen ajan. Mutta siis ihan ensilevystä suosittelen aloittamaan! Toivottavasti pidät! :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitatpa hyvin! Huomasin ettenpä ihan kaikkea Stone Rosesista tiedäkään, ainakaan sitä että yhtye tärveli levypomon työhuoneen maalilla. (Tulikohan Pollockeja?)
Suosittelen Turns Into Stone-levyn hankkimista! : )

Pete P. kirjoitti...

Kiits, kamu! :-)

Oon miettinyt Rosesin uudelleenkasaamista monesti ja vaikka se on aika kaksiteräinen juttu, oon silti sitä mieltä että niiden pitäis tehdä se. Yks kiertue ja sillä selvä.

Uusimpien tietojen mukaan John Squire on lopettanut kitaransoiton kokonaan ja keskittyy nykyään pelkästään kuvataiteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko heittää kommenttia nyt, sillä kohta 20 vuotta sitten olleelta Spike Islandin keikalta on ilmestynyt lisää videomateriaalia! Youtubessa on ollut jo iät ajat lyhyitä klippejä Rosesien soundcheckistä Spike Islandilla ja yleisöstä päiväsaikaan, mutta nyt joku on vuotanut nettiin vajaan kolmiminuuttisen trailerin koko keikasta, yhden ihmisen kuvaamana. Laatu ei ole täydellinen kuvan tai äänen osalta, mutta tarpeeksi hyvä, että suurin osa Stone Roses -faneista alkaa kuolaamaan videon perään. Tässä linkki traileriin ja muihin tällä hetkellä saatavissa oleviin videoihin keikalta:
http://www.megaupload.com/?d=SXDAXBHZ

Lätkin vielä fanifoorumeilta kaksi viestiä, jotta kaikki asiasta kiinnostuneet saisivat lisätietoa.

Ensimmäisenä I Am Without Shoes Too! -foorumille postattu viesti henkilöltä, joka laittoi trailerin YouTubeen (tekstissä mainittu ePaxB on laittanut YouTubeen Spike Islandista) :

The collective who apparently "own" this footage - not quite sure about the legality of such a claim given its bootleg status - have had the trailer removed from youtube for copyright infringement.
The level of excitement generated by the 2 minutes 56 of Spike Island footage was lovely to behold and as the views began to rack up - close to two and a half thousand within 48 hours I think - I did wonder whether 'ePaxB' might just see fit to release the remaining footage online.
Or at least reveal their intentions once and for all.
Sadly not...as yet.
No thanks are due - at the moment - to ePaxB who after (illegally, but never mind eh?) having meticulously documented the event twenty years ago, now sit in their various abodes huddling up to their private memories, secure in their self-appointed task as a solitary keeper of the flame but occasionally tormenting thousands with a tease of "look at what we've got".
I may be a "privileged chancer" but I also know that true fans would have shared this footage years ago. Maybe that is a laughably naive expectation given the increasingly mercenary attitude of many people nowadays but there you go.
So ....
I've done all I can - we all now know that the footage ( camcorder filmed for the most part but still worthwhile for so many reasons ) exists.
We also now know that a few people are holding onto it with a fierce determination ( so much so that they will act within 48 hours to have the trailer removed ) depriving tens of thousands of future viewers the chance to see brief glimpses of the band live.
There is a month to go before the anniversary. I uploaded the trailer to naively force the hand of those who are feverishly holding onto the footage in time for the 20th anniversary of Spike Island. Not for any personal gain.

The question remains the same - will we ever see the remaining footage?

Over and out.

Anonyymi kirjoitti...

Jatkoa edelliseen...

Erään toisen käyttäjän viesti:

well my understanding was

1. one person has the soundboard audio
another person(s) have the video

2. an attempt was made to marry them up and persuade a record co. to part with some $$$ in return

3. said record co. was reluctant to meet the as/quality was not considered sufficiently 'pro'/legal situation unclear

4. other people asked them to just stick it on youtube for free ...

5. someone else then said the whole thing would go up for one day only on the anniversary date

how much of this is true ... who knows

Vielä kolmas kommentti Don't Stop -foorumilta:

Right, here's what I've learned over the past two days. It was filmed by someones brother who was working at the gig. They have about 4 hours footage in all. The set up, soundcheck, some daytime stuff and of course the whole fuckin gig (and the fireworks at the end). EpaxB (and others) have been trying to get a deal for years to release this but it looks like no-one came across. The guy who posted the trailer did it to try and force the ones who have it, to release the footage. I would advise you watch YouTube on the day as there is talk of it appearing for the 27th for one day only. But we'll see. People have known about this footage and it's been discussed on the net since December, you really are out of the loop here folks.

Ja mitä itse olen vielä saanut tietää muista Roses-keikoista, niin Alexandra Palacen legendaarinen esitys on nauhoitettu Granada TV-kanavan toimesta ja Haciendan keikoista on myös paljon kuvattua materiaalia. Innolla Spike Islandin 20-vuotispäivää odottaen,

-J

Pete P. kirjoitti...

Kiitos infosta, J! Kiinnostavaa!
Rosesille olisi selkeästi tilausta vielä tässä ajassa ja paikassa. Esim. Ian Brownin helmikuisella Tavastian-keikalla oli aivan selvää, että 95% väestä oli siellä kuitenkin paikalla ennen kaikkea Roses-perinteen vuoksi.

Spike Island taisi kuitenkin olla tärkeämpi nimenomaan tapahtumana ja zeitgeistin huipentumana kuin musiikkikonserttina, mikäli olen ymmärtänyt oikein. Ehkä parempi, ettei siitä julkaista kokopitkää videota, ainakaan tämän tasoisina (en tiedä, jaksaisiko tuollaista kuitenkaan katsella pidempään).

Noi Haciendan-keikat vois kiinnostaa enemmänkin. Vois bongata vaikka nuoren Liamin sieltä yleisöstä. ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Joo samaa mieltä. Spike Island oli nimenomaan tapahtuma, ei niinkään keikka. Mutta pienellä editoinnilla tuosta videomateriaalista saisi varsin mielenkiintoisen koosteen.

Ja jos haluaa nuorta Liamia bongailla niin kyllä ihan tuolta viralliselta Stone Roses -DVD:ltä pitäisi Liam löytyä: "I went to see The Stone Roses in Blackpool and I was the only one down there with one, it was yellow cord and it was beautiful".

-J

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...