05 joulukuuta 2008

Kansainväliset suomalaiset

Parin viime viikon aikana olen jo kaksi kertaa päässyt osallistumaan melko omituiseen kommunikaatioharjoitukseen: kaksi kertaa minulta on tultu kaupungilla kysymään neuvoja englanniksi - mutta erittäin suomalaisella aksentilla.

Vähän aikaa sitten minulta tiedusteltiin Kaisaniemessä "Ikskjuus mii, weer is Fazer Musiik?" ja tänään bussissa "Cän ju tell mii is tis still Ruoholahti?"

Tällaiset tilanteet ovat todella hämmentäviä. Tekisi mieli vastata suomeksi, koska on aivan varma siitä, että kysyjä on suomalainen (sillä ei kai minkään muunmaalaista aksenttia voi oikein sekoittaa suomalaiseen?), mutta toisaalta ei kehtaa, koska 1) mitä jos kysyjä ei sittenkään ymmärrä suomea ja 2) jos kysyjä ymmärtää suomea, nolon tilanteen kehkeytymistä ei voisi estää.

Toisaalta on salaa itsekseen vähän omahyväisesti iloinen siitä, että näyttää ulkomaalaiselta.

Muuta: Listalle maailman ärsyttävimmistä asioista: se, kun joku tulee yleisessä vessassa kokeilemaan kopin ovenkahvaa, vaikka lukosta näkee aivan selvästi, että se on punaisella eli lukittuna. En tajua, miksi sitä pitää aina tulla yrittämään.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

jos ne vaan ajattelee, että on noloa kysyä neuvoa (vaikka mitäs noloa siinä on) ja saavat sitten loistavan ajatuksen tekeytyä turisteiksi.

itävaltalaisten aksentti ja olemus muutenkin on muuten aika samanlainen kuin suomalaisten, tosin en tiedä miksi helsinkiin olisi yllättäen tullut itävaltalaisten ivaasio.

Anonyymi kirjoitti...

"se, kun joku tulee yleisessä vessassa kokeilemaan kopin ovenkahvaa, vaikka lukosta näkee aivan selvästi, että se on punaisella eli lukittuna."

Ja sitten kun on kokeiltu ja todettu että lukossa on, täytyy varmuuden vuoksi kiskaista toisen kerran vielä vähän kovemmin.

Pete P. kirjoitti...

Olisi kyllä outoa, jos Helsingissä tosiaan olisi joku itävaltalaisen massavyöry... kuulostaa vähän joltain Monty Pythonin sketsiltä. ;-)

Tänään näin tosi ihmeellistä vessakäyttäytymistä: kaksi poikaa meni samaan koppiin virtsamaan samaan pönttöön yhtä aikaa. Se oli jotenkin vähän... Siellä olisi ollut pisoaarikin vapaana, olisivat edes voineet siihen mennä vierekkäin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...